RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія зіпсує погоду у грудні: синоптики обіцяють аномальний місяць

У середині місяця Росія нажене холоду

У середині місяця Росія нажене холоду З Росії в Україну прийдуть сибірські морози, але ненадовго і лише на схід країни Фото: altaynews.kz

Грудень цього року очікується таким самим атиповим у плані температури, як і осінні місяці. Тобто відносно теплим. Новий рік, за всіма прогнозами, знову зустрічатимемо в умовах відлиги. Нічого не вдієш – глобальне потепління. Детальніше про те, яка буде погода у грудні – розповідає "Апостроф".

Вода замість снігу

У зв'язку зі зміною клімату, грудень в Україні за останні десять років суттєво потеплішав. Опади все частіше стали випадати у вигляді дощів та мокрого снігу, а стійкий перехід середньодобової температури нижче нуля градусів настає все пізніше. У південних областях та в Криму перший місяць зими за своїми, так би мовити, тактико-технічними характеристиками взагалі більше відповідає пізній осені.

Читайте: Землю скоро накриє потужна магнітна буря: названо дату

Потужний циклон, який зародився наприкінці листопада в Чорному морі, увірвався в Україну з боку Одеси і пронісся над усією країною в північно-східному напрямку, тепер вирує десь у росії. І зиму ми зустрінемо у досить комфортних умовах. Звичайно, як для грудня.

"Якщо говорити про південні області, то 1-2 грудня вдень ми там очікуємо вище 10 градусів тепла. Вночі – у районі нуля. Для мешканців західних областей перший зимовий місяць розпочнеться дощами з невеликим мокрим снігом та заморозками. А на сході країни невеликі дощі та вдень до 5 градусів", – розповідає "Апострофу" синоптик, керівник відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

За словами заступника директора Укргідрометцентру Анатолія Прокопенка, у грудні середньомісячна температура по Україні очікується на 1-1,5 градуси вище за кліматичну норму, залежно від регіонів це буде від мінус 3 до плюс 2. Тобто якщо говорити про Україну в цілому, то середня температура – близько нуля. Для порівняння: у листопаді середня температура по країні була 7 градусів.

Опади очікуються в межах норми: в середньому 34-79 мм (знов-таки, залежно від регіону), у горах Криму та в Карпатах – 81-105 мм. У перерахунку на нормальний сніг це від 30 до 75 см у середньому по країні та до одного метра – у Карпатах.

Рука Москви

Згідно з розрахунками світових та українських прогностичних центрів, у другій половині першої декади місяця середня температура в Україні знизиться. Після 5-7 грудня почнеться значне зниження температури до мінус 13-7 вночі та мінус 8-2 вдень. А часом у північних областях уночі може бути й до 20 морозу.

Винна в цьому, звичайно ж, росія.

"Очікується розвиток потужного антициклону, центральна частина якого буде локалізована за Уралом, на півдні Сибіру, – пояснює ситуацію метеоролог, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич. – Прогнозується, що відроги антициклону охоплять практично всю територію Північної Азії та Східної Європи. Оскільки цей синоптичний об'єкт сформується в умовах сухого та холодного континентального повітря, то в межах його впливу температура приземного повітря відчутно знизиться. Переважна частина України (за винятком крайнього півдня та Закарпаття) опиниться під впливом цього антициклону".

Дивіться: Правий берег просто зник: у Києві помітили унікальне зимове явище, фото та відео

Прогнозується, що стійкий період холодної погоди триватиме до двадцятих чисел грудня. Але Захід допоможе нам. У третій декаді в Україну надходитимуть більш теплі та вологі повітряні маси атлантичного походження. Як результат – температура може підвищитись аж до відлиги.

Але через це Новий рік найімовірніше доведеться зустрічати без снігу. У західних областях України встановиться невеликий цілодобовий мінус, але снігового покриву на землі через мокрі дощі не залишиться. У північних областях синоптики обіцяють сніг лише на Сумщині. У центральних областях синоптики при нічних заморозках до мінус 2 у новорічну ніч обіцяють дощ (і, відповідно, безкоштовну ковзанку). На сході та півдні – дрібний дощ.

Утім, у житті завжди є місце диву. Як, наприклад, циклон, що вирував наприкінці останнього осіннього місяця, який мало не перебив синоптикам усі їхні прогнози щодо теплого і майже безсніжного листопада (треба віддати належне – загалом прогноз виправдався). Тож буде видно...

Читайте: Зима в Україні буде аномальною: відомий синоптик дав прогноз на сезон 2023/2024

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів