RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Пам'ятник загиблим кораблям: як Росія втратила Чорноморський флот

Зараз Україна добиває Чорноморську флотилію. Бо флоту вже нема

Зараз Україна добиває Чорноморську флотилію. Бо флоту вже нема Фото:

У День святого Валентина, 14 лютого 2024 року, був потоплений російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". За відомою адресою з початку повномасштабної війни вже вирушили 24 російські кораблі та катери. Про те, що сталося Кремль та Міноборони РФ поки що похмуро мовчать, а от українські та світові ЗМІ навперебій пишуть про планомірне знищення російського Чорноморського флоту. Але насправді він перестав існувати ще 14 квітня 2022 року. Як і чому це сталося, пояснює журналіст "Апострофа" Андрій Кузьмін.

Нагадаємо, що саме 14 квітня 2022 року дві українські протикорабельні ракети "Нептун" відправили на дно флагман Чорноморського флоту РФ, ракетний крейсер "Москва". Після цього флот автоматично став флотилією. І тут необхідно наголосити, що "чорноморська флотилія" - це цілком коректне визначення.

Читайте також: Російський військовий корабель послали на**й: крейсер "Москва" отримав дві ракети у борт

За всіма військово-морськими поняттями, флагманом флоту може бути лише корабель 1 рангу. Класифікація кораблів РФ наступна:

- 1 ранг - авіаносці, крейсери, ескадрені міноносці, атомні підводні човни;

- 2 ранг - фрегати, дизель-електричні підводні човни, великі десантні кораблі;

- 3 ранг - корвети, малі десантні кораблі на повітряній подушці, тральщики;

- 4 ранг - військові катери різного призначення: ракетні, десантні, протидиверсійні.

У Чорноморському флоті РФ був лише один корабель 1 рангу - власне ракетний крейсер "Москва". Інші плавзасоби, що залишилися в строю (за два роки було виведено з ладу близько 33% кораблів та катерів, плюс один підводний човен) – 2-4 рангу. Наразі флагманом російського військово-морського угруповання на Чорному морі є фрегат "Адмірал Макаров". Який, до речі, 29 жовтня 2022 року сам отримав суттєві ушкодження під час атаки безпілотників на військово-морську базу у Севастополі.

В принципі, для свого класу фрегат "Адмірал Макаров" - корабель непоганий, найсучасніший у росії. Але, як не крути – 2 рангу. А з'єднання, яке очолює корабель такого рангу, і до якого входять кораблі другорядних класів та військові катери, може називатися лише флотилією (наприклад, Каспійська). Або – військово-морськими силами. Але аж ніяк не флотом. До речі, в Україні саме військово-морські сили. Тому що немає кораблів 1 рангу.

Чорноморська флотилія РФ не має жодного шансу повернути собі статус флоту. Так, на Північному морі та на Далекому Сході є систершипи - кораблі практично ідентичні за своєю конструкцією з покійною "Москвою" - ракетні крейсери "Маршал Устинов" та "Варяг" відповідно. Є й інші кораблі 1 рангу, якими у принципі можна поділитися. На Балтійському флоті є есмінець "Настойчивий". Але він, як єдиний там корабель першого рангу, й сам є флагманом. Якщо його відправити до Чорного моря, тоді флотилією стане вже двічі краснознаменний Балтфлот.

Але потрапити до Чорного моря ці кораблі 1 рангу не зможуть – Туреччина закрила прохід через Босфор для російських кораблів ще 26 лютого 2022 року. А добиратися до Чорного моря Волгою, а потім через Волго-Донський канал – габарити та водотоннажність не дозволяють. Там навіть кораблям 2 рангу нічого не світить – застрягнуть у верхів'ях Волги.

Тож, жодного Чорноморського флоту РФ вже давно не існує. Так, росіяни це об'єднання ще називають флотом - не втрачати ж обличчя "другої армії світу", визнаючи, що у них на Чорному морі лише флотилія (яка, до того ж, стрімко скорочується). Але нам соромитись називати речі своїми іменами - зовсім ні до чого.

Читайте також: Україна нищить Росію на морі: скільки кораблів втратив ЧФ з 2022 року

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні