RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

F-16 для України: рахунок може йти на сотні літаків

На фронті їх можна буде використовувати за однієї умови

Літаки F-16 В українському небі F-16 можуть з'явитися як восени, так і влітку Фото: mil.in.ua

Днями з'явилася інформація, що перші літаки F-16 Україна може отримати не в березні, а влітку цього року. Однак за оптимістичними прогнозами ми все ж можемо отримати якісь літаки весною. На що слід розраховувати Україні, яка ситуація з підготовкою пілотів та як ми можемо використовувати ці літаки на фронті - в етері Апостроф TV пояснив ексінженер з випробувань конструкторського бюро "Антонов", авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Судячи з останніх заяв, до літа або ж до осені 2024 року ми отримаємо десь дві ескадрильї F-16. Може бути трохи більше, але беремо стандартну ескадрилью - 12 літаків. І це 12 пілотів. Плюс треба мати запас пілотів - близько 30 пілотів.

Читайте: Скільки Нідерланди дадуть Україні F-16: Рютте назвав точну цифру

Тепер беремо скільки наших пілотів навчалися. Були повідомлення щонайменше про три групи наших пілотів, а можливо була й четверта. Але початок навчань затягнувся, оскільки затвердження американської програми навчань було відбулося лише у серпні минулого року. Відповідно стандартна програма навчань для пілотів F-16 складає від 9 до 12 місяців, плюс є програми на півтора року, але це вже для супер асів. Так ось, була розроблена програма, затверджена на 6 місяців, в якій були сформульовані цілі підготовки і було більш-зрозуміло, як все буде проходити. Потім було затягування з вивченням англійської мови - ну ок, вивчили.

Далі перший етап - це загальна льотна підготовка без бойового застосування. Другий етап - це вже безпосередньо бойове застосування. І спочатку пілоти літають у спарці, щоб освоїти роботу з озброєнням і не відволікатися на саме пілотування, хоча в F-16 багато автоматизованих програм. Третій етап - це вже самостійне бойове застосування. І спочатку це польоти в умовах нормальної видимості, а потім нічні польоти по приборах, що є вищим пілотажем.

Однак ще під час розробки програми було вирішено, що ми не будемо засвоювати всі місії, а будемо вивчати тільки ті, які нам будуть потрібні для роботи у нашому повітряному просторі. І ці групи, які були на навчаннях, цим і займалися. Але ми маємо розуміння, що у нас буде не дві ескадрильї, а значно більше літаків. Треба дивитися на виробництво F-35, яких на рік виробляють 140-142, а хочуть вийти на 158. Ця цифра опосередковано значить те, що країни, які мають у своєму розпорядженні F-16, будуть їх виводити. І це ресурс для поповнення наших повітряних сил.

Читайте: Україна планує закуповувати турецькі винищувачі Kaan, які є конкурентами F-35 і F-22

Щодо термінів передачі нам F-16. За оптимістичним прогнозом ми все ж можемо перші літаки отримати у березні. Але тут головне не швидко, а гарно. Щоб ми мали правильну модифікацію, правильне оснащення. І нехай наші пілоти налітають більшу кількість бойового застосування і просто пілотажу - це буде краще, аніж якісь додаткові ризики.

Що стосується впливу цих літаків на фронт - то тут не варто чогось очікувати. Перелам буде тоді, коли буде велика кількість ракет і після них підуть F-16. Все інше це дурниці. F-16 насамперед - це додатковий захист нашого неба як засоби ППО. Тобто спочатку артилерією і ракетами ми знищуємо все, що на передньому краю, знищуємо другу-третю лінію, а тоді логістику. Вже потім ідуть літаки, зачищаючи ту територію, де щось залишилося. Лише при таких умовах F-16 будуть ефективними на фронті. Бо якщо пустити спочатку літаки, нехай і з гарними ракетами, то вони можуть бути мішенями в цьому процесі.

Читайте: Україна отримає від Франції новітні дрони-камікадзе: озвучена дата

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають