RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нова загроза для Харкова. Як вберегти місто від оновлених російських бомб

Росія почала скидати на Харків авіабомби УМПБ Д-30СН

Авіабомба УМПБ Д-30СН По Харкову били авіабомбами УМПБ Д-30СН Фото: obozrevatel.com

Росія вдарила по Харкову авіаційними бомбами УМПБ Д-30СН. Внаслідок удару двома бомбами 19 осіб постраждали і одна, на жаль, загинула. Що це за бомби, чи можливо з ними боротися і як саме - в етері Апостроф TV пояснив експерт з питань озброєнь Олег Катков.

Наразі щодо цієї бомби відомо дуже мало. Є лише одне чорно-біле зображення цієї бомби з якоїсь презентації. Але що можна сказати за цю бомбу. Це розробка на основі ФАБ-250, до якої додали спеціальний створений комплект, який перетворює її на плануючу і з коригуванням.

Тобто це універсальний міжвидовий плануючий боєприпас, схожий на УМПК. Але до цього комплекту ще додано реактивний двигун, який дозволяє збільшити її дальність.

Дивіться: Влучання авіабомби у Харкові: з'явилось відео перших секунд після вибуху

Ця бомба УМПБ виглядає як американська SDB-GBU-39 і можливо містить певні переробки базового боєприпасу. Але в будь-якому випадку, цей боєприпас дешевший за аналогічні спеціалізовані кориговані авіаційні бомби, які також є в арсеналі у рф.

Відносно дальності використання цього типу бомби, то вона не відома. Але вочевидь мова може бути про те, що дальність більша ніж у УМПК, які мають дальність 50-70 км. Тобто можна говорити за те, що дальність УМПБ складає більше 70 км.

Носіями цих бомб найімовірніше є фронтові бомбардувальники Су-34. Цілком можливо, що також можуть бути Су-35 та Су-30СМ.

Щодо питання боротьби з цими бомбами. З ними боротися теоретично можливо, але це не те, чим необхідно займатися, тому що це звичайний комплект авіабомби. Боротися треба завжди з носіями. А для цього все що є з найбільш далекобійних - це Patriot з ракетами GEM-T з дальністю 160 км. Розмістити Patriot у Харкові - дуже складно. Така система буде під максимально-концентрованим вогнем противника і довго існувати не буде.

Дивіться: Як виглядають житлові будинки у Харкові після потужного удару: жахливі кадри

Тому залишається питання отримання Україною літаків F-16. Саме ці літаки, оснащені ракетами "повітря-повітря" з дальністю дії 150-180 км, здатні відігнати російську авіацію на деяких ділянках фронту. Але ж для цього треба мати ці F-16.

Другий аспект - треба боротися з авіабазами ворога. Наприклад, під Воронежем знаходиться авіабаза "Балтімор", на якій штатно базуються Су-34. Тобто ми маємо завдавати удари по таких об'єктах. Але якщо це робити західною зброєю, то потрібне зняття нелюдяної умови від партнерів, щодо невикористання їхнього озброєння по території рф.

Читайте: Це непосильна задача: чому Росія не зможе зараз захопити Харків

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами