RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пожартували і досить: яка погода буде у квітні

Другий місяць весни повертається до своєї типової погоди

Погода у квітні У квітні також температура буде вище за норму Фото: з відкритих джерел

Першоквітневий жарт у вигляді 25 градусів тепла вже за пару днів втратить свою актуальність, і температура знизиться до 12-15 градусів. Що все одно вище за середню квітневу норму. При цьому з опадами все буде гаразд. Одним словом, продовжується березневий тренд "все для посівної". Докладніше про те, яка погода очікується у квітні – розповідає "Апостроф".

За даними Укргідрометцентру, середня місячна температура повітря в країні передбачається в межах 8-13, у Карпатах – 6-7, а у гірських районах – 2-6 градусів тепла. І це в середньому на 5 градусів вище, ніж у березні, який був визнаний аномально теплим.

"Середньомісячна температура повітря у більшості областей України перевищить квітневу норму на 1-1,5 градуса. Взагалі дивовижна ситуація. Кліматичні норми встановлюються на тридцять років: 1960-1991 роки, 1991-2020 роки. спостерігаємо постійні перевищення цих норм. Що не місяць – аномально та аномально. Мабуть, треба скоригувати ці температурні норми, а то навіть якось смішно виходить", – каже "Апострофу" синоптик, керівник відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

Дивіться: Пил із Сахари вже накрив Україну - синоптики попередили про небезпеку

А ось з опадами, за її словами, у квітні буде справді в межах норми: їхня місячна кількість прогнозується 30-52 мм, у Карпатах – місцями 60-89 мм. Це, до речі, на 20% менше, ніж випало у березні.

"Опади будуть переважно у вигляді дощів. В окремі дні місцями можливий дрібний град та грози. Імовірність випадання снігу незначна – за винятком гірських районів Карпат, де сніг у квітні є нормою", – каже метеоролог, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Якщо говорити про регіони, то у західних областях практично літня погода із температурою 23-25 градусів не затримається. Вже до 3 квітня похолодає до 9-11 градусів та почнуться дощі. У Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях загалом очікуються зливи з першими грозами.

З 5-6 квітня погода візьме курс на потепління, температура повітря скрізь підвищиться до 14-18 градусів вдень і до 6-10 вночі. Нове невелике зниження температури (на три-чотири градуси) очікується у третій декаді квітня. Що стосується опадів, то вони поступово припиняться лише з 25 квітня.

У північних областях України після 2 квітня похолоднішає до 12-13 градусів вдень та до 3-5 – уночі. На Сумщині у темний час доби навіть очікується 1-2 градусів. На Сумщині також прогримлять перші грози із сильними дощами, у решті областей – так, місцями дощі.

Читайте: Україну накриють сильні зливи та випаде сніг: де чекати "сюрпризів" від погоди

Тепло повернеться наприкінці першого тижня квітня, опади припиняться, удень – 14-16 градусів. Нова хвиля похолодання з невеликими, а на Сумщині – значними дощами прийде в регіон на початку третьої декади місяця і затримається до 23-24 квітня. Надалі небо проясниться, температура очікується 15-17 градусів вдень та 7-8 – вночі.

У центральних областях – досить рівно. Не прогнозуються ні температурні гойдалки, ні зливи з грозами. На початку квітня - не вище 20 градусів, а надалі майже весь місяць температура триматиметься в межах 14-17 градусів. Хіба що лише на Вінниччині з 18 по 24 квітня очікується вдень 12-13 градусів.

Квітень у регіоні очікується досить сухим: незначні опади можливі лише у другій половині місяця. Виняток – знову ж таки Вінниччина: 15-16 квітня тут обіцяють досить сильні дощі.

У східних областях погода приблизно така, як у центральному регіоні. Тобто без значних коливань температури та з помірними опадами. Найхолодніше буде на Донеччині, де майже весь місяць удень триматиметься температура 14-16 градусів, вночі – 7-9. Найтепліше – на Луганщині: вдень тут 18-21 тепла.

Щодо опадів: якщо на Донеччині їх не передбачається три тижні, то на Харківщині навпаки – лише один тиждень очікується сухим. При цьому в середині квітня дощі там, хоч і помірні, йтимуть щодня.

У південних областях та в Криму справжньої весни не очікується. Особливо не пощастить Одесі: там до середини квітня – лише 12-15 градусів тепла. Надалі потеплішає, але ненабагато – вдень 20 градусів максимум. На Миколаївщині весь місяць удень триматиметься температура 17-20 градусів, у Херсонській та Запорізькій областях – 16-18. У Криму очікується на 1-2 градуси прохолодніше, ніж на континентальній частині регіону. Опадів також прогнозується небагато, за весь місяць не більше тижня дощових днів.

А тепла погода, яка нас тішить у перший день місяця, сподіватимемося, повернеться у травні.

Дивіться: На Карпати обрушився потужний шторм: фото

Читайте також

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

При виплаті пенсій в Україні більше не потрібні квитанції, але паперові відомості поки що залишаться

Новини партнерів