RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

У військовому документі має бути позначка про оновлення військово-облікових даних

VIN-код ТЦК VIN-код ТЦК буде вклеюватись у військово-облікові документи Фото: informator.ua

Згідно з новим законом про мобілізацію, всі військовозобов'язані повинні уточнити свої облікові дані, після чого у військовому квитку проставлять спеціальний штрих-код. Докладніше про нововведення в ексклюзивному коментарі "Апострофу" розповідає речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

- Для чого, власне, потрібен цей штрих-код?

– Для нормального, повноцінного обліку, розуміння, що у нас у країні з мобілізаційними ресурсами. Після оновлення даних у військовому квитку маємо поставити штрих-код. Якщо його немає - значить, інформація не оновлена, і людина, можливо, ухилянт. Або не встиг. Але в будь-якому разі, це необхідно зробити протягом 60 днів після ухвалення закону.

Читайте: У Києві з 18 травня ЦПАП починають приймати військовозобов'язаних: які документи треба мати з собою

- Де саме військовозобов'язаний має отримати штрих-код?

- Усі військовозобов'язані повинні оновити свої дані у військово-обліковому реєстрі у ТЦК та СП за місцем свого перебування чи реєстрації, або за допомогою електронного кабінету, або у Центрі надання адміністративних послуг. Тобто існує принаймні три варіанти.

- Які категорії громадян не потребують цього штрих-коду?

- Ми ось буквально щойно отримали від ТЦК офіційні роз'яснення. Якщо людина знята з військового обліку за станом здоров'я (виключений з військового обліку, - "Апостроф") і має статус непридатної до військової служби, то дані їй оновлювати не треба. І, відповідно, не потрібен штрих-код у військовому квитку.

Читайте: Чи потрібні особам з інвалідністю військово-облікові документи під час перетину кордону: пояснення ДПСУ

- Чи є ще якісь винятки, яким категоріям чоловіків цей код не потрібен?

- Якщо людину не знято з військового обліку, то штрих-код потрібен усім військовозобов'язаним, з 18 до 60 років. Навіть якщо є броня. Навіть якщо у військовозобов'язаного є якісь підстави для відстрочення (наприклад, він багатодітний батько), він все одно має оновити свої дані.

Читайте: Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить у в'язницях

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду

Новини партнерів