RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Вибухова хвиля" з Криму: як підприємці-колаборанти фінансують армію Росії українськими грошима

Українські фірми співпрацюють із підприємцями Носовими, тим самим фінансуючи агресора

Українські фірми співпрацюють із підприємцями Носовими, тим самим фінансуючи агресора Компанія "Інтервибухпром" Фото:

Йде третій рік повномасштабної війни Росії проти України. Загалом уже 10 років усі сили українського народу кинуті на протистояння з агресором. Однак деякі українські бізнесмени продовжують фінансувати країну-терориста, яка нищить нашу державу. Докладніше про них читайте в матеріалі "Апострофа".

"Вибуховий" бізнес сім'ї Носових в окупованому Криму

Якщо запастися терпінням і скористатися VPN, то в Інтернеті можна знайти інформацію про двох громадян України - Носова Володимира Миколайовича та Носова Костянтина Володимировича, які за даними російської системи СПАРК на тимчасово окупованій території АР Крим володіють підприємством ТОВ "Бластко" (ІНН 313809 юридична адреса: Крим, м. Ялта, пт.

Важливо відзначити, що основним видом діяльності цієї кримської компанії є виробництво вибухових речовин.

Також у власності батька та сина було ще одне підприємство, розташоване в окупованому Росією Криму, – "ТОВ "СК Блакитна Затока" (ІПН 9103002863, юридична адреса: Республіка Крим, м. Ялта, смт. Симеїз, вул. Радянська, д. 84 ).Ця компанія була ліквідована тільки 12.12.2023.

Як встановлено з відкритих джерел, ТОВ "Бластко" здійснює виготовлення вибухових речовин, а ТОВ "СК Блакитна Затока" займалося готельним бізнесом на ВОТ АР Крим.

Із цього можна легко дійти висновку, що готельне підприємство до кінця 2023 року сплачувало податки до скарбниці окупаційної адміністрації т.зв. "республіки Крим". А вибуховиробнича компанія продовжує це робити досі.

Неважко також здогадатися, що ці кошти використовуються на фінансування збройних сил країни-терориста.

Водночас, як було сказано вище, одним із власників зазначених суб'єктів господарювання є Hocoв Володимир Миколайович, який контролює їхню діяльність на тимчасово окупованих територіях України.

Ще одним прикладом тісного зв'язку Володимира Носова з представниками бізнесу окупованого Криму може бути і те, що Носов є співзасновником " КРИМБОЛГАРСЕРВІС" разом з Янаки Миколою Леонтійовичем, який вже перебуває під санкціями РНБО за співпрацю з окупаційною владою.

Враховуючи ці факти, хотілося б звернути увагу Ради національної безпеки та оборони України на необхідність розглянути можливість внесення Володимира та Костянтина Носових, а також усіх їхніх підприємств до списку санкцій.

Діяльністю цих "бізнесменів", на нашу думку, мають зацікавитись Міністерство оборони України, Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Офіс Генерального прокурора (ОДП) та Служба безпеки України (СБУ).

Про те, як зароблені ними кошти в Україні можуть спрямовуватись на фінансування армії країни-терориста – розповімо далі.

Великий гірничий бізнес в Україні працює на фінансування росіян?

Окрім бізнесу в окупованому Криму, сім'я Носових має багато підприємств на підконтрольній українській владі території України.

Відомо, що Hocoв Володимир Миколайович (ІНН РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ 910314030945) станом на сьогоднішній день є бенефіціарним власником низки суб'єктів господарської діяльності на території України, зокрема: ПрАТ "ІНТЕРВИБУХПРОМ" (ЄДРПО81) ТОВ "Будівельна компанія Блакитна затока" (ЄДРПОУ 34496075), ТОВ "КРИМБОЛГАРСЕРВІС" (ЄДРПОУ 30993483), ТОВ "Ялтинський БЕТОННИЙ ЗАВОД Nº 1" (ЄДРПОУ 33876123 69 1355).

Журналісти вирішили дослідити ці компанії та виявилось, що одна з них співпрацює з дуже великими українськими гірничо-збагачувальними комбінатами України.

Йдеться про ПрАТ "ІНТЕРВИБУХПРОМ" ( ПрАТ "ІВП"), основними клієнтами якого, зокрема, є ПрАТ "Полтавський ГЗК", ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ТОВ "Єристівський ГЗК".

Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні заводи належать компанії Ferrexpo. Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo – Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ. Також відомо , що суд відкрив справу про банкрутство Полтавського ГЗК. Чи пов'язане із цією справою ПрАТ "ІНТЕРВИБУХПРОМ" Володимира Носова – сподіваємось покаже слідство.

Костянтин Жеваго

АрселорМіттал Кривий Ріг – найбільший гірничо-металургійний комбінат України, який належить металургійній компанії ArcelorMittal бізнесмена індійського походження Лакшмі Міттала. Чому міжнародно визнана компанія із діловою репутацією обрала для співпраці підприємство родини Носових залишається загадкою.

У свою чергу, син Володимира Носова – Костянтин Носов (ІНН РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ 772804609368) є власником ТОВ "БВР-КОМПЛЕКС", який володіє великим пакетом акцій ТОВ "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ" (ЄДРПОУ 82742).

Це підприємство надає послуги у сфері добування корисних копалин та розробки кар'єрів для багатьох українських гірничих компаній.

За офіційною інформацією, кінцевим бенефіціаром ТОВ "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ" є Приймак Олександр Олегович. Він – один із фігурантів схеми та намагається керувати всіма процесами, пов'язаними з діяльністю підприємства.

Пан Приймак також дуже цікава особистість. Зокрема, раніше вже було відомо про "чорний" бізнес його сім'ї - фірму таксі, водії яких розвозили наркотики. Крім того, журналісти зафіксували, як на фурах його фірми "Експрес-Т", яка перевозить будівельний щебінь, закривають номери автомобілів перед контрольним зважуванням на трасі. Таким чином Олександр Приймак економить мільйони гривень, які б пішли до бюджету.

Проте все ж таки, всі рішення в ТОВ "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ" приймає тільки пан Носов.

Відомо, що ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ тісно співпрацює з АТ "Подільський цемент", що входить до компанії CEMARK CRH в Україні.

‚Цікаво , чи відомо директору АТ "Подільський цемент" Ганні Діаковій та керівництву провідного виробника будівельних матеріалів у світі та найбільшому в Північній Америці та Європі CRH, що вони співпрацюють із підприємствами, власники яких мають бізнес в окупованому Росією Криму?

Ганна Діакова, директор АТ "Подільський цемент"

Ще одне досить велике українське підприємство – ТОВ "Вінницьке кар'єроуправління", власником якого є Нестеренко Оксана Геннадіївна, також активно співпрацює з ПрАТ "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ".

За даними Вінницької обласної військової адміністрації, "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ" розробляв "Проект вибухових робіт" для Писарівського кар'єру ( розташований у селі Писарівка Хмельницького (колишнього Калинівського) району Вінницької області).

Різні джерела в бізнесі також повідомляють, що підприємства Носових можуть надавати послуги і одному з найбільших у Європі виробників цементуПрАТ "Івано-Франківськцемент" . Його керівником є Микола Круць (екс-народний депутат України).

Чи слід продовжувати українському бізнесу співпрацю із сумнівними підприємцями?

Ми показали лише частину проблеми, яка може становити загрозу обороноздатності та економіці України. Мати підприємства у тимчасово окупованому Криму та сплачувати податки до скарбниці країни-терориста, щоби вона потім убивала українців – зараз це нонсенс. Однак, на жаль, це справді може відбуватися.

Сподіваємося, що власники згаданих гірничо-збагачувальних та цементних підприємств більш ретельно та детально вивчатимуть репутацію тих, з ким вони співпрацюють. А також переглянуть свої ділові відносини з такими партнерами, як Володимир Носов, Костянтин Носов, Микола Янакі та Олександр Приймак.

Читайте також

Гвардійці в боях за Вовчанськ: як давали відсіч ворогові на півночі Харківщини

Бійці Нацгвардії зуміли відбити наступ ворога під Вовчанськом

Які покарання чекають на тих, хто не оновить свої дані в ТЦК

Порушників військового обліку в Україні штрафуватимуть, але, можливо, це відбуватиметься не в масовому порядку

Не тільки електрика: ціни в Україні зростатимуть

Зростання цін в Україні у 2024 році під впливом багатьох факторів може прискоритися з нинішніх 3% до 8-10%

Новини партнерів