RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Червень з рекордами: яка погода буде у перший місяць літа

Подекуди буде спека до +35

Спека з грозами У червні буде спека з грозами Фото: 5.ua

Начебто лише весна закінчується, а придивишся до трави - так така зазвичай років двадцять тому була. Та й то у серпні. Причому у Криму. А зараз – норма. Як писав класик: "І що воно далі буде?". Докладніше про те, яка погода очікується у червні – розповідає "Апостроф".

Згідно з щорічним звітом Агентства ООН з питань погоди та клімату, 2023 рік був найспекотнішим в історії спостережень. А нинішній рік, за оцінками метеорологів, може стати ще спекотнішим. За словами завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віри Балабух, очікується, що в червні температура повітря в Україні буде на 1-2 градуси вище за норму.

Читайте: В Україні буде багато дощів із грозами: прогноз погоди на початок червня

Але "норма" - це вже просто форма мови. Подібне перевищення всіх кліматичних норм стало настільки повсякденною справою, що, на думку синоптикині, керівниці відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталії Птухи, температурні норми вже потрібно змінювати. Хоча вони й були встановлені нещодавно – у 2021 році.

В останні роки світова тенденція полягає в тому, що влітку все більше днів з високими значеннями температури. А літні місяці дедалі частіше б'ють температурні рекорди – як в Україні, так і в багатьох країнах північної півкулі.

"Якщо говорити про нашу країну, то з п'яти попередніх місяців поточного року чотири виявилися теплішими за діючі офіційні норми. І нинішній червень буде теплішим, ніж торішній. Середня місячна температура повітря передбачається 19-23 градуси тепла, в гірських районах України - 16-19. Загалом, це на 4-6 градусів тепліше, ніж у травні", – каже "Апострофу" Наталія Птуха.

За її словами, при цьому місячна кількість опадів у червні прогнозується 49-90 мм, у Карпатах – 117-171 мм. Це в межах норми. Одним словом, буде спека, а зливи та грозові дощі глобально ситуацію зі спекою не полегшать.

Читайте: Магнітні бурі та полярні сяйва у червні: коли чекати

Тепер пройдемося по регіонах. У західних областях червень почнеться дощами. А на Закарпатті – взагалі зливами. У Тернопільській та Хмельницькій областях прогнозуються грози. І так – усю першу декаду місяця. Потім погода у плані дощів покращає, проте дні без опадів очікуються в режимі "через два на третій". Загалом у регіоні температура вдень буде 22-27 градусів, уночі – 12-16 тепла.

У північні області України спека прийде з перших днів червня. Трохи прохолодніше буде на Житомирщині – через очікувані дощі з грозами. Тому денна температура – не вище 25-26 градусів. У решті областей опадів буде помітно менше, а температура – вища: до 28-29 градусів вдень і до 5-18 – вночі. Але починаючи з другої декади місяця, температура вдень знизиться до 20-24 градусів – прохолоду принесе північно-східний атмосферний фронт. Але це ненадовго: у третій декаді температура знову підвищиться до 22-26 градусів. При цьому короткочасні опади можливі скрізь і майже щодня.

У центральних областях погода очікується спекотною, зате без значних опадів. Коротше, тотальна спека. Лише на Вінниччині майже вся перша половина місяця буде грозовою та дощовою. І завдяки опадам температура поступово знизиться вдень з 27-29 градусів до 22-24 (вночі – 16-18 тепла). В інших областях регіону буде спекотна погода. На Дніпропетровщині, наприклад, майже весь місяць вдень буде 28-32 градуси, а вночі – 19-21. При цьому нормальних дощів буде мало – максимум тиждень у середині місяця. Але синоптики обіцяють, що іноді будуть короткочасні невеликі дощі.

У східних областях початок місяця очікується надзвичайно спекотним - температура повітря вдень перевищуватиме 30 градусів, на Луганщині взагалі може сягнути 34-35 тепла. А мізерні дощі майже нічим не допоможуть. Середня температура в регіоні очікується 26-28 градусів, вночі - 19-21. На Харківщині буде на 2-3 градуси прохолодніше – там мізерні дощі йтимуть частіше.

У південних областях у першій половині місяця опади взагалі не прогнозуються. Хіба що у Херсонській та Миколаївській областях можуть 7-10 червня пройти невеликі дощі. Температура вдень – 28-33 градуси, вночі – 22-24. Очікується, що у середині місяця незначні опади ощасливлять Одеську та Миколаївську області. А в другій половині місяця денна температура у регіоні помітно впаде – до 26-28 градусів.

Читайте: Київ накриє хвиля дощів зі спекою: прогноз на початок червня

Читайте також

Новини партнерів