RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Пенсії та соцвиплати: що українцям чекати в цьому та наступних роках

Фото: pixabay.com

У 2024 році, як і у два попередні воєнні роки, українські пенсіонери продовжують справно отримувати виплати. Як і до російського вторгнення, пенсії індексуються, що дає змогу пом'якшувати ефект від зростання цін, який за цей час був суттєвим. "Апостроф" з'ясував, чи варто очікувати підвищення пенсій та інших соціальних виплат до кінця поточного року.

Уряд України, попри війну, продовжує фінансувати пенсійні та інші соціальні виплати, і, по можливості, час від часу проводить їх індексацію.

Так, з 1 березня цього року був проведений перерахунок пенсій для понад 10 мільйонів вітчизняних пенсіонерів, збільшення виплат становило 7,96%.

Крім того, у квітні відбувся перерахунок пенсій 654 тисяч працюючих пенсіонерів (хоча по факту вони отримали підвищені виплати лише в червні, правда, з урахуванням перерахунку за квітень та травень).

Також, нагадаємо, з 1 січня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму було збільшено розмір мінімальної пенсії - з 2093 гривень до 2361 гривні (у відповідності до розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Проте подальших підвищень пенсій в Україні в поточному році не буде.

"Підвищення пенсій, передбачене законодавством, у 2024 році проведено", - йдеться у відповіді Міністерства соціальної політики на офіційний запит "Апострофа".

У Мінсоцполітики додали, що станом на 1 липня 2024 року середній розмір пенсії в Україні становив 5816 гривень на місяць.

ООН допомагає

Із соціальними виплатами ситуація дещо інша.

У Мінсоцполітики нагадали, що відповідно до державного бюджету, прожитковий мінімум, який збільшився 1 січня, залишатиметься незмінним до кінця року. А оскільки "прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних допомог", до кінця року відповідні виплати не підвищуватимуться.

"Водночас Мінсоцполітики в межах наявного фінансового ресурсу та в межах економії запроваджує додаткові заходи щодо фінансової підтримки громадян", - йдеться у повідомленні міністерства.

Зокрема з лютого 2024 року стартував спільний проект із Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН щодо посилення соціального захисту осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю.

Право на додаткову грошову допомогу за рахунок коштів ВПП ООН мають особи, які проживають на території України (крім тимчасово окупованих Росією територій, щодо яких не визначено дати завершення тимчасової окупації), якщо вони є отримувачами державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, та в яких розмір відповідної соціальної допомоги становить менше ніж 3250 гривень на місяць.

"Виплата додаткової грошової допомоги проводиться без звернення отримувача соціальної допомоги щомісяця протягом трьох місяців у розмірі, що визначається як різниця між 3250 гривнями і сумою отриманої зазначеної соціальної допомоги, але не менше ніж 100 гривень на місяць", - повідомляє Мінсоцполітики.

У рамках цього проекту виплати одержують понад 317 тисяч осіб.

Перспективи та плани

Це не єдина програма соціального захисту, що здійснюється за сприяння ООН. За даними Мінсоцполітики, у травні започатковано спільну з Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) програму додаткових заходів із соціальної підтримки сімей з дітьми, які проживають в районах, населення яких підлягає обов’язковій (примусовій) евакуації (проєкт стартував в Сумській та Харківській областях).

Відповідна програма передбачає надання додаткової грошової допомоги від ЮНІСЕФ у розмірі 10,8 тисячі гривень на кожного члена сім’ї з дітьми: "Орієнтовно 17,5 тисячі осіб можуть бути охоплені такою додатковою грошовою допомогою".

Мінсоцполітики також відзвітувало, що підготувало проект урядової постанови щодо реалізації експерименту стосовно надання внутрішньо переміщеним особам субсидій на оренду житлових приміщень в населених пунктах Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської, Луганської, Донецької, Херсонської областей (крім тих, що включені до переліку територій, на яких ведуться чи велися бойові дії, або тимчасово окупованих РФ).

Від себе додамо, що в наступні три роки уряд, згідно з Бюджетною декларацією на 2025-2027 роки, не планує підвищувати розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму порівняно з поточним роком. Тому швидше за все виплати, які до них прив'язані, зокрема, мінімальна пенсія, наступного року не збільшаться. Хоча деякі перерахунки, можливо, можуть відбутися, якщо відповідні рішення схвалить влада.

Також зберігається сподівання на те, що традиційна березнева індексація пенсій у 2025 році все ж таки відбудеться.

Читайте також

Новини партнерів