RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ватажок ДНР знайшов собі нових кураторів: Захарченка викликають на килим у Москву

В оточенні ватажка ДНР побоюються, що його скоро замінять

В оточенні ватажка ДНР побоюються, що його скоро замінять Заяву ватажка самопроголошеної "ДНР" про створення Малоросії назвали власною ініціативою Захарченко Фото: © Sputnik Олексій Куденко

Ватажок так званої "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко здивував усіх своєю черговою заявою. Голова донецьких бойовиків запропонував покласти кінець війні на Донбасі шляхом "перетворення" материкової частини України на певну міфічну державу "Малоросію". Цікаво, що ініціатива Захарченка стала сюрпризом не тільки для його соратників з Луганська, але і для самого Кремля. Джерела "Апострофа" кажуть, що ватажок ДНР знайшов собі нових покровителів.

Навіть луганських не покликали

Олександр Захарченко вже не раз ставав об'єктом насмішок після своїх амбітних обіцянок захопити Маріуполь, взяти штурмом Київ і навіть піти війною на Лондон. Втім, нова заява ватажка ДНР – іншого порядку, адже, очевидно, їй передувала певна підготовка. На збіговиську в Донецьку за участю нібито делегатів від 19 регіонів України, зрозуміло, нікому невідомих, навіть був підписаний "конституційний акт" нової псевдодержави.

Згідно з "документом", столицею "Малоросії" стане Донецьк, а Києву дістанеться роль історико-культурного центру без статусу столичного міста. Прапор для "Малоросії" Захарченко вирішив запозичити у Богдана Хмельницького. Втім, за словами ватажка ДНР, таке "перезаснування" країни ще мають підтримати жителі України.

Примітно, що ідея "Малоросії" прийшлася не до душі навіть найближчим соратникам Захарченка. Так, від неї відхрестився "глава парламенту ДНР" Денис Пушилін. "Створення державного утворення "Малоросія" могло б стати цікавою ініціативою. Однак, на мій погляд, подібні питання правильніше попередньо виносити на обговорення парламенту і всенародного референдуму", - сказав Пушилін, назвавши ініціативу дискусійною.

Його "колега" з Луганська Володимир Дегтяренко і зовсім заявив, що від "республіки" в Донецьк ніякі делегати не їздили і навіть не були поінформовані про намір проголосити "Малоросію". З подібною заявою через свою прес-службу виступив і ватажок ЛНР Ігор Плотницький.

Не підтримав сумнівну "Малоросію" навіть Кремль. Там заяву ватажка ДНР назвали власною ініціативою Захарченка. Як стало відомо "Апострофу", ініціатива дійсно виходила від Захарченка, правда, не зовсім особисто від нього.

Сурков незадоволений

Помічник президента Росії Владислав Сурков, якого називають кремлівським куратором самопроголошених "республік", досить м'яко прокоментував заяву ватажка ДНР, назвавши "хайп" навколо "Малоросії" корисним. Але, схоже, така ініціатива була йому не до смаку.

"На жаль, Суркову довелося проковтнути таку ініціативність Захарченка та відповісти в стриманому тоні. Але для голови ДНР усе це так просто не мине", - вважає джерело "Апострофа", наближене до "керівництва ДНР". На думку співрозмовника видання, Захарченко "загрався" і забув, хто є його куратором. "Як кажуть, риба шукає, де глибше, а людина, де краще. Так зараз відбувається і у нас. Якщо ще донедавна Захарченко намагався підлаштуватися під Суркова, то вже зараз він намагається танцювати під дудку нових кураторів. Як бачимо, Кремль в особі радника президента намагається всіма силами впихнути ДНР-ЛНР до складу України. А Захарченко йде зараз зовсім іншим шляхом, шляхом, який вказав йому новий шеф", - зазначило джерело.

Якщо ідея "Малоросії" дійсно не виходила від Кремля, то залишається питання: чий почин озвучили в Донецьку?

Як кажуть джерела "Апострофа" в оточенні бойовиків, коріння заяви Захарченка беруть початок від проекту "Новоросії", яку свого часу активно просував екс-нардеп Олег Царьов і яку наприкінці 2016 року дістав нині покійний екс-ватажок ЛНР Валерій Болотов.

Співрозмовник "Апострофа" в оточенні Болотова, який у серпні 2014-го разом із шефом втік до Москви, стверджує, що перед смертю (в січні 2017 року) Болотов активно спілкувався із Захарченком.

"Обговорювалася ідея відродження "Новоросії". Захарченко був прихильником Болотова, підтримував його ініціативи. До речі, Валерій Дмитрович не приховував своїх партнерських відносин із Захаром, він був упевнений, що той підтримає його починання. Природно, не за просто так, Захарченку обіцяли керівну посаду, а це, як розумієте, немалі гроші. Після того, як Болотов пішов з життя, "Новоросію" довелося відкласти. Зараз же звучить поняття "Малоросія". По суті, мета і завдання обох "держав" ідентичні. Назву довелося замінити, оскільки "Новоросія" себе двічі дискредитувала", - розповіло джерело "Апострофа".

Соратник Болотова вважає, що за "Малоросію" Захарченку доведеться заплатити життям.

"Не секрет, що ДНР-ЛНР курує Сурков, але ще в 2014-му лідируючі позиції посідали "ліберальні демократи" на чолі з Жириновським і російські радикали. З початком бойових дій їх витіснили з чільних позицій. Підім'яти під себе владу в "республіках" вони спробували наприкінці минулого року, тоді була зроблена спроба вивести на арену Болотова. Вона завершилася провалом, вірніше, смертю головного "героя "Новоросії". Сьогодні від імені "ліберал-демократів" і радикалів говорить Захарченко. Думаю, що говорити йому залишилося зовсім не довго", - зазначив співрозмовник "Апострофа".

Підписав собі вирок

У оточенні Захарченка вже почалася паніка з приводу останньої заяви шефа. Тут також вважають, що, йдучи врозріз із "політикою партії", Захарченко наблизив свій кінець. "Думаю, він загине, як герой, на полі бою, а може від рук української ДРГ. У будь-якому випадку, Захара замінять, за ним кануть в Лету і люди з його найближчого оточення, той самий Цар (так званий "міністр оборони ДНР" Володимир Кононов, - "Апостроф"). Погнавшися за ласим шматком, Захар підписав собі смертний вирок, Кремль йому такого не пробачить", - вважає інше джерело "Апострофа" з оточення ватажка ДНР.

За даними "Апострофа", Захарченка вже запросили на килим до Москви. Тим не менш, як вважають наші співрозмовники в оточенні ватажка донецьких бойовиків, говорити про його усунення у найкоротші терміни не варто.

"Думаю, що в Захарченка є місяць або два. Це час, який дозволить трохи призабути ідею "Малоросії" і не пов'язувати майбутню кончину "голови ДНР" з останньою його заявою. Утім, можу припустити, що в Москві Захарченку прикрутять гайки і залишать його живим, природно, якщо він знову стане кишеньковим і перекинеться до старого куратора. Але все це тимчасово. Як тільки випаде можливість змінити "главу ДНР", це буде зроблено найбільш радикальним способом", - кажуть в оточенні Захарченка.

Його соратники вважають, що врятувати ватажка ДНР може його участь в мінському переговорному процесі. "Зараз його чіпати не можна, - вважає ще один наш донецький співрозмовник. – Як не крути, він – учасник "Мінська". Прибравши Захара, Кремль може де-факто зірвати переговори. Тому "голові ДНР" поки нічого побоюватися. Тим не менш, він все одно сидить на пороховій бочці, і як тільки РФ вирішить, що "Мінськ" більше не потрібен, першим позбудуться Захарченка. Причина тому – не тільки "Малоросія", але і зростаючі апетити "голови ДНР".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити