RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія намагається закріпитися на Донбасі: придумано механізм

Кремль створює в Україні агентурну мережу із прихильників "русского мира"

Кремль створює в Україні агентурну мережу із прихильників "русского мира" Фото: EPA/UPG

Біженців з Донбасу, які осіли в Росії, влада РФ, схоже, збирається повернути назад до охопленого війною регіону. Так, російський Фонд президентських грантів виділив краснодарській громадській організації "Центр розвитку регіону" 654 тисячі рублів (приблизно 280 тисяч гривень) на програму репатріації біженців на Донбас. У описі програми зазначається, що сім'ї біженців "можуть викликати соціальну напругу в локаціях їх компактного проживання". Для чого Росія вирішила повернути біженців назад, "Апострофу" розповів російський опозиціонер Костянтин Боровий.

Судячи з того, що робить Україна, не вирішуючи цей конфлікт на Донбасі, така ситуація там триватиме ще довго. Росія намагається зміцнитися на Донбасі і фактично повторює те, що було колись зроблено, коли переселяли великі групи росіян на територію України, що відповідало національній політиці КПРС.

А тепер це, мабуть, відповідає національній політиці Росії: займати порожні місця своїм населенням. Це теж експансія, така ж, як і військова експансія, тільки це експансія населенням. Таким чином збільшується кількість носіїв ідей "русского мира" і просто росіян - не прихильників України і української державності, а прихильників російської державності.

Грубо кажучи, створюється велика агентурна мережа людей, як в Латгальскому районі в Латвії, які будуть чекати танків Путіна і ненавидіти будь-яку європейськи орієнтовану владу. Насправді, не так важливо - чи залишати Донбас Україні на умовах Росії або відкушувати і окупувати територію, яку ніхто не буде визнавати російською, як у Криму. Різниці немає.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити