RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аналог Гітлерюгенд на Донбасі: дітей ще можна врятувати

Військовий психолог про зомбування людей на окупованих територіях

Військовий психолог про зомбування людей на окупованих територіях Фото: паблік "Луганщина Украина"

Бойовики невизнаних "республік" Донбасу активно вербують дітей і підлітків для проведення диверсійної діяльності на території України, повідомляє популярний паблік "Луганщина Україна" у Facebook. За наявною інформацією, в ОРДЛО створюються цілі школи та табори, де дітей навчають основам бойової підготовки. Як "виховання" в стилі "русского мира" вплине на психіку підлітків і яких громадян в підсумку отримає Україна, "Апострофу" у бліц-інтерв'ю розповів військовий психолог АНДРІЙ КОЗИНЧУК.

- Які зміни відбуваються у психіці дітей? Наскільки вони невідворотні?

- Цим ресурсом давно користувалися всі імперії, і це не секрет, зокрема всім відомий Гітлерюгенд, який боровся на війні набагато яскравіше, ніж дорослі люди. Людині завжди необхідно віддавати себе якійсь соціальній групі: до кого я належу, де я є? Людина постійно ставить собі таке питання і дуже часто не знаходить відповіді. А тут з'являється "можливість" долучитися до якоїсь групи. У СРСР, наприклад, це був піонерський рух. Не можна сказати, що усі зміни, які закладаються в цей період, незворотні, але їх важко обернути, адже для того, щоб змінити цю структуру мислення, необхідний дуже великий стрес-фактор, шок або зрада.

- Такі діти дійсно щиро ненавидять Україну і все, що з нею пов'язано?

- Усе, що їм дали, так вони і відчувають. Уся справа в тому, у якому інформаційному полі вони знаходяться. Хіба вони отримують реальну інформацію про те, що таке Україна? Вони отримують інформацію вибірково: ту, яка вигідна. Інформацію про те, що тут їдять російськомовних дітей і ґвалтують бабусь, але найбільш конкретна теза, що наші Збройні сили знищують мирне російськомовне населення Донбасу. Вони люто ненавидять не тому, що це Україна, а тому, що їм дають таку інформацію. До речі, це стосується не тільки дітей. Інформаційна політика Російської Федерації і тих сателітів, які вона підтримує, дуже грамотна. Вони активно зомбують людей через телевізор. Наприклад, нещодавно були новини, що в одному з сіл на Донбасі немає електроенергії. Вони купують генератори, а година роботи генератора обходиться досить дорого, так ось, як тільки вмикається генератор, перше що люди роблять – це заряджають мобільні телефони та вмикають телевізори. Виходить, найнеобхідніше, що треба людині – зв'язок і телевізор, навіть не холодильник. Інформаційне поле – як наркотик: якщо вам дали якусь новину, то наступна новина має бути яскравішою, гострішою.

- Чи самостійно підлітки на окупованих територіях здатні розібратися в істинних причинах військового конфлікту?

- А у них просто немає ніякої потреби розуміти. Інформація подається так, що в ній вже є всі причини, наприклад, приписали США, солдатів НАТО і тому подібне.

- У такому разі, коли Україна поверне окуповані території сходу, як реабілітувати цих дітей?

- По-перше, необхідно відновити діалог. Потрібно буде давати їм альтернативну інформацію, розповідати про цінності. Потрібно не знецінювати їх, не принижувати, а дати їм повагу і гідність. Це те, чого нікому з дітей не вистачає. Дати їм на вибір опції: освітні, спортивні, культурні. Для того, щоб дитина змогла повноцінно реалізувати себе. Зараз їм ніякого вибору не дають, змушуючи насильно робити вибір боротьби проти "хунти". Якщо ж дітям дати нормальний вибір, умови для реалізації і можливості, то у них все буде добре. Правда, не можу сказати, що це потрібно тільки дітям, цього і дорослим людям не вистачає, але дітей ще можна врятувати, а дорослих вже ні, і я навіть не знаю, що з ними робити.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити