RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Теракт у Барселоні: "русский мир" буде атакувати Україну по-іншому

Це ідеальний теракт. В голову терористам влазити ще не навчилися

Це ідеальний теракт. В голову терористам влазити ще не навчилися Фото з місця теракту в Барселоні Фото: EPA/UPG

17 серпня в Іспанії сталося два теракти, внаслідок яких загинули, за останніми даними, 14 людей, а більше 100 - постраждали. Наймасштабнішим став теракт на центральній вулиці Барселони - Рамблі, де фургон на швидкості 80 км/год в'їхав у натовп пішоходів. Також терористи намагалися здійснити теракт в курортному містечку Камбрільсі, але поліції вдалося зупинити автомобіль з терористами, постраждали шість осіб. У ніч на 17 серпня в містечку Альканар за 200 кілометрів від Барселони стався вибух у приватному будинку, на місці події поліція виявила 20 каністр із речовинами, що використовуються для виробництва вибухівки. Про те, яка мета таких масштабних терактів і чому російські спецслужби не будуть застосовувати методи ІДІЛ в Україні, "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович.

Головною метою терактів у Барселоні та Камбрільсі є психіка обивателя країн ЄС і туристів, які приїжджають туди. Але цим терактом не вдасться чинити серйозний вплив на людей - це не теракт 11 вересня. Це можна зробити, тільки реалізувавши тривалу кампанію, що вони (терористи, - "Апостроф") зараз і роблять.

Що стосується попередження таких транспортних терактів, то це комплекс заходів. В ідеалі спецслужби працюють усередині терористичних угруповань, знають, що плануються теракти, і таким чином їх попереджають. Ставка "Ісламської держави" давно інша - ставити на одинаків, які, наслухавшись пропаганди, самостійно або під впливом ідеологів влаштують цей теракт.

Одна справа - організувати теракт у потрібному місці і в потрібний час, це такий обсяг підготовки, що інформацію про це дізнаються спецслужби. Інша справа - коли терористу просто кажуть: "Білі - це погано. З ними треба кінчати". Якщо він планує теракт в своїй голові, то жодна спецслужба туди залізти не може. Коли і як він організовує теракт, для ідеологів ІДІЛ не має значення - головне, щоб теракт відбувся. Вирахувати терориста-одинака неможливо або дуже складно.

Ця людина може бути ідеологічно накачаною, і ніяк не вгадаєш, що і коли може зробити. Вона сама приймає рішення. Може будь-якої миті сісти у машину і поїхати...

Європа сотнями тисяч приймає ісламських біженців, і більшість з них не хоче ніяких терактів. Навпаки, вони втекли зі своєї батьківщини, щоб бути порядними громадянами ЄС і приймати цю культуру значною мірою і, точно, приймати правила гри. А всі ці терористи - маргінали. На 500 мільйонів жителів знайдеться 500 терористів. Співвідношення - 1 до мільйона.

Спецслужби працюють і в ісламських спільнотах та мечетях. Намагаються перехоплювати і розгойдувати помірних мусульман на противагу "поганим" мусульманам. Але окремий терорист зможе завжди прорватися. Вся сила спецслужб - в агентурі, коли є агентурний підхід до терористичної організації, то вони можуть почути і розвідати, і такі теракти легко попередити. А от коли троє ненормальних зібралися і вирішили здійснити теракт, а ніхто про це не знає, як вгадати, коли вони викинуть водія вантажівки чи візьмуть її в оренду, а потім поїдуть і вріжуться в натовп? Це ідеальний теракт. В голову влазити ще не навчилися.

Коли, наприклад, потрібно вбити високопоставленого чиновника, який виходить до народу, умовно кажучи, 15 вересня, а ми плануємо теракт, то цьому передує підготовка, про яку зазвичай відомо. Якщо не до конкретної дати і не конкретної людини, а просто теракт, і неважливо, коли він відбудеться, то його практично неможливо попередити.

Якщо оцінювати ймовірність використання тактики ІДІЛ в Україні, то слід зазначити, що спецслужби так не працюють. Вони проводять організовані кампанії до певної дати з певною метою. Організація завжди себе видає системністю своїх дій. З одного боку, вони могутні, а, з іншого боку, з ними легше боротися, ніж з терористами-одинаками. У нас усіма терактами заправляють російські ФСБ і ГРУ. А системна робота з великими труднощами, але може бути прорахована перш за все тому що вона має чітку спрямованість і періодичність. А знайти фаната "русского мира", який сяде у вантажівку, розженеться і вріжеться в демонстрацію - у нас зовсім інший тип культури, щоб ми були такими фанатиками. Ми (росіяни та українці, - "Апостроф") - не японці і не араби, в нас своя специфіка. Тому вони будуть ставити завдання на підрив об'єктів інфраструктури або розгойдування внутрішньополітичної ситуації і вбивство політичних лідерів, а не врізатися у натовп. На таке не знайдеш виконавця.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі