RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Банда "Торпеди": в Україні розгоряється гучний скандал із російським слідом

Правоохоронці розкрили 9 "глухарів"

Правоохоронці розкрили 9 "глухарів" На Закарпатті українські правоохоронці затримали злочинну групу "Торпеди" Фото: Facebook Арсен Аваков

Пам'ятаєте резонансну подію в Києві на День Незалежності, коли від вибуху гранати на вулиці Грушевського постраждали рідні героя України Валерія Чибінєєва? А минулорічний скандал в Умані, коли на могилу раббі Нахмана невідомі підкинули свинячу голову з вирізаною на ній свастикою? А вибух на території Генконсульства Польщі в Луцьку в березні цього року? Виявляється, у цих та інших подібних злочинах винна лише одна злочинна група "Торпеди", яку днями затримали українські правоохоронці. Як поліцейським вдалося так спритно спрацювати, одним махом розкривши всі "глухарі", та ще й знайти зв'язок злочинців з однією з парламентських партій, і якими політичними розбірками та скандалами може увінчатися гучна справа, з'ясовував "Апостроф".

Затримання по ДНК

За словами радника глави МВС Антона Геращенка, правоохоронці затримали двох виконавців і одного організатора злочинів – жителів Черкаської та Київської областей.

"Злочинці були затримані в момент, коли вони прямували в Карпати на Верецький перевал на кордоні Львівської та Закарпатської областей для того, щоб підірвати історичний пам'ятник угорському народу. Мета – вбити клин між українським та угорським народами на тлі загострення, пов'язаного з ухваленням в Україні закону про освіту", - пояснив Геращенко.

Також на рахунку зловмисників осквернення синагоги в Чернівцях, гранати, кинуті в посольство США в Києві і під час святкування хасидами єврейського Нового року в Умані, спроба підпалу синагоги у Львові, підрив пам'ятника учасникам АТО в Києві.

"Виконавці отримували по 300-500 доларів за виконання кожного теракту", - додав Антон Геращенко.

Щоб ні в кого не виникало сумнівів, що взяли саме тих, глава МВС Арсен Аваков зазначив, що "фіксація на місці злочинів, зразки і аналізи ДНК, зізнавальні свідчення після затримання" свідчать про те, що до скоєння злочинів причетні саме затримані.

"Це був дуже витончений план, щоб посварити Україну з нашими партнерами, щоб у партнерських країнах було погане ставлення до нас, – розповів "Апострофу" Геращенко. - Наприклад, інформація про свинячу голову або метання гранати в прочан пройшла по всіх ізраїльських телеканалах".

Глава Нацполіції Сергій Князєв анонсував, що список злочинів, скоєних затриманими, буде розширено в ході слідства.

Затримання злочинної групи "Торпеди" Facebook Арсен Аваков
1 / 1
Затримання злочинної групи "Торпеди" Facebook Арсен Аваков
1 / 1
Затримання злочинної групи "Торпеди" Facebook Арсен Аваков
1 / 1

Мінус 9 "глухарів"

У справжність доказів і зв'язок затриманих із наявним списком правопорушень в експертному співтоваристві вірять не всі. Адже той факт, що поліцейське керівництво звинуватило затриманих одразу в дев'яти епізодах правопорушень, та ще й таких резонансних, дає підстави вважати, що в МВС просто вирішили позбутися всіх "глухарів", одночасно записавши в свою скарбничку гучну перемогу.

"Дуже на це схоже. Якось дуже вчасно все сталося: дев'ять "глухарів" зібрали і повісили на одне ОЗУ, яке, виявляється, ще й вели весь цей час. Начебто накопичували якусь критичну масу, а потім вирішили, що потрібно їх затримати в момент підготовки теракту біля пам'ятника, адже це ще й відрегулює проблему, пов'язану із законом про освіту. Коли пазл раптом складається так вдало, то з’являється значно більше питань, ніж відповідей", - сказав "Апострофу" президент Всеукраїнської асоціації операторів ринку безпеки Сергїй Шабовта.

Втім, колишній старший слідчий МВС з особливо важливих справ Руслан Сушко не поспішає ганьбити поліцейське керівництво.

"Особливих підстав не довіряти такій інформації у мене немає, - пояснив "Апострофу" Сушко. - Розумієте, кількість осіб, які вчиняють такі злочини або готують певну дестабілізацію в суспільстві, не така вже й велика. Відповідно, цілком можливо, що саме ці троє могли бути причетні до цілого ряду злочинів, тим більше, що метою їх угруповання була дестабілізація ситуації".

На думку експерта Українського інституту майбутнього Дениса Монастирського, критиків успіху Авакова і прихильників міністра розсудить судове засідання у цій справі.

"Дійсно, у зв’язку з тим, що ще не змогли продемонструвати всі докази, зв'язок цих 9 злочинів поки неочевидний. Лакмусовим папірцем перевірки істинності цієї ситуації буде швидкість передачі справи в суд, де з'являться конкретні докази, розшифровки розмов, конкретні речові докази, - зазначив у розмові з "Апострофом" аналітик. - Але не варто забувати, що інформація про гучне затримання спочатку була доведена навіть не до ЗМІ, а до представників іноземних держав, які мають можливість по своїх каналах перевірити її".

Наїзд на блок

До речі, заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін пообіцяв журналістам ще ряд "гучних затримань" у цій справі.

Можливо, це буде хтось із функціонерів "Опозиційного блоку", адже саме на зв'язок злочинців з цією політсилою натякнув Аваков.

"Затримані виконавці та їх керівник входять до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Слідством задокументований ланцюжок контактів злочинців із зазначеними персонами, що нині перебувають в Російській Федерації, а також з рядом керівників партії "Опозиційний блок", що знаходяться в Україні", - сказав глава МВС.

"Замовниками злочинів були люди, які знаходяться в Російській Федерації. Ми бачили контакти з Тулубом і Олійником, а ми ж розуміємо, що за ними, можливо, стоять російські спецслужби, оскільки дуже вже витончено були придумані самі злочини", - додав Антон Геращенко.

Геращенко уточнив, що мова йде не про тих опозиціонерів, які ходять на роботу до Верховної Ради.

"Немає інформації про діючих депутатів "Опозиційного блоку" в Раді. Ті люди, яких затримали, були пов'язані з депутатами "Опозиційного блоку" місцевих рад", - пояснив радник голови МВС, уточнивши, що слідство зацікавиться їх персонами.

Проте, за словами політичного експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка, Аваков може навмисно використовувати цю ситуацію для політичного тиску на блок.

"Очевидно, що це елемент тиску. "Опозиційний блок" зараз розсипається, але там є кілька основних груп впливу: люди Ріната Ахметова, які виступають за співпрацю з чинною владою, і група Фірташа-Льовочкіна. Поки прізвища "керівників партії" ще не названі. Але якщо тиск буде, то на людей Фірташа-Льовочкіна. Аваков і "Народний фронт" давно хочуть забрати телеканал "Інтер". Їм дуже потрібен медіаресурс такого масштабу, з таким покриттям і аудиторією. Згадайте анонсовані справи проти Сергія Льовочкіна, про які казав Луценко. Можливо, це форсований тиск на Льовочкіна, щоб він продав свою частку в каналі. Хоча більша частина у Дмитра Фірташа, та він не в Україні і свою частку точно не віддасть. Але можна зробити дуже лояльним Льовочкіна, який тут фактично керує каналом ", - резюмував "Апострофу" Петренко.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі