RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Донбас повернемо за 10 років, Крим - пізніше: комбат із АТО дав прогноз

Комбат "Філін" про те, коли на Донбасі припинять стріляти

Комбат "Філін" про те, коли на Донбасі припинять стріляти В'ячеслав Власенко Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Стріляти на Донбасі можуть припинити вже у найближчі місяці, але війна в Україні завершиться, коли держава поверне окуповані зараз території. Повернути Донбас можливо за 10 років, анексований Крим - за 25. Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив В'ЯЧЕСЛАВ ВЛАСЕНКО (позивний "Філін") - командир 46 окремого батальйону спецпризначення Збройних сил України "Донбас-Україна".

За якої умови завершиться війна в Україні

Я часто ставлю таке питання (про ознаку того, що війна в Україні завершилася, - "Апостроф"). І найчастіше чую у відповідь: війна закінчиться, коли на Донбасі перестануть стріляти один в одного. Але ні, то не кінець війни. Війна закінчиться, коли ми відновимо нашу територіальну цілісність, повернемо собі свою землю.

З цього приводу багато є складних питань. Найперше – чи готові ми військовим шляхом повернути свою територію? Особисто я – готовий. Батальйон "Донбас-Україна" - готовий. Але давайте зараз вийдемо на будь-яку вулицю Києва і запитаємо у тисячі чоловіків (не жінок, а саме чоловіків): чи готові вони загинути? Відповідь ми знаємо, правда? Або давайте зупинимо тисячу машин, особливо трохи дорожчих марок – їхні власники готові віддати життя там, на фронті? Ні...

...Ми ворога зупинили. А війна закінчиться, коли країні-агресору, яка розпочала цю війну, стане невигідно з нами воювати. Свою територію ми повернемо тоді, коли для Росії ця територія стане тягарем, коли вона перестане становити, як вони часто кажуть, національний інтерес Російської Федерації.

А ці умови якраз зараз і створюються. Це економічний тиск, коли вони втрачають більше, ніж отримують. Це політичні рішення, які приймаються у нас в країні… Війну затягли в таку заморожену стадію. І я думаю, що стріляти перестануть до кінця цього року. (Чому так думаю? - "Апостроф"). Віщий сон у мене був...

Про те, коли Україна поверне окуповані території

Коли ми повернемо свої землі? Донбас, гадаю, років за десять. Крим – за чверть століття. Я не циганка, аби гадати. Це такі в мене думки. Втім, я дуже рідко помиляюсь.

Фото: EPA/UPG

Люди на окупованих територіях були зомбовані розповідями, що зараз прийде Росія, ми тут заживемо щасливо, пенсія у нас буде висока… Фактично, вони продалися. А тепер бачать, що купилися на відверту брехню.

Свого часу вони пішли на "референдуми" і голосували проти України, за відділення від України. Тому в ідеалі їх треба довести до такого стану, аби вони знову зібралися, знову пішли на референдум і попросили Україну забрати їх назад. Зрозуміло, вони понесуть відповідальність за свої вчинки. Але тоді можна буде розглядати це питання...

І тоді закінчиться війна.

Повний текст та відео інтерв'ю читайте і дивіться на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити