RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Якщо Москва відправить війська на Маріуполь і Крим, все вибухне зсередини

Слава Рабинович про реакцію Росії на надання Україні Javelin

Слава Рабинович про реакцію Росії на надання Україні Javelin Фото: EPA/UPG

Надання Україні летальної зброї і, тим більше, ПТРК Javelin, є приводом для погроз з російської сторони. Але в Москви немає можливостей для чергового військового удару по Україні. Таку думку висловив "Апострофу" російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Надання комплексів Javelin Україні, судячи з того, що я читаю в пресі, це done deal, тобто дія, яка абсолютно точно відбудеться. Це по-перше. По-друге, це те, якою може бути реакція Росії на такий крок. Дії Росії проти України в 2014 році українська влада, українське суспільство і українська армія зустріли таким чином, що це може бути названо weak and meek, тобто слабко і мляво. Зараз не будемо вдаватися в подробиці, чому так вийшло, але це вже давно описано.

Все, що може зробити Росія зараз із приводу надання Україні летальної зброї, в тому числі протитанкової, - це пижитися, тужитися, що завгодно говорити, але вона нічого не може більше зробити проти України, з багатьох причин. По-перше, українська армія зараз не та, яка була навесні-влітку 2014 року.

По-друге, абсолютно зрозуміла позиція світової спільноти.

І, по-третє, найголовніше - це ті додаткові санкції, які будуть введені в цьому випадку проти путінського ОЗУ, аж до відключення SWIFT, часткового або повного ембарго на основні товари експорту РФ.

Проте, мені здається, що було б непогано протестувати путінське ОЗУ на інстинкт самозбереження. Тому що якщо вони його втратили повністю - як було схоже наприкінці зими-на початку літа 2014 року, - це ОЗУ повністю підірве власний режим.

Що може зробити Росія? Почати військове вторгнення в бік Маріуполя та пробивати сухопутний коридор до Криму, як це планували в 2014 році? Тоді буде завалена банківська система в Росії, буде закритий SWIFT, будуть найширші секторальні санкції...

Військова операція не може йти окремо від того, що трапиться в Росії в цей момент. Кілька днів тому в тисячах або десятках тисяч касових апаратів по всій Росії стався програмний збій, і російські рітейлери втратили десятки мільярдів рублів просто за півдня. Відключення SWIFT і якісь інші санкції відправлять у повний хаос всю російську фінансову систему і не тільки.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі