RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова українська зброя: чому стали нервувати в Москві

Чому в Росії підняли галас навколо зброї, якої ще немає

Чому в Росії підняли галас навколо зброї, якої ще немає Український оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2" Фото: стоп-кадр з відеосюжету

Істеричні заяви, що пролунали в РФ у зв'язку з інформацією про роботи над українським оперативно-тактичним ракетним комплексом "Грім-2", - це реакція на те, що Україна підвищує боєздатність своєї армії. В реальності йдеться не про створення нової зброї, а про завершення частини робіт над комплексом "Грім-2", причому для закордонного замовника.

Про це "Апострофу" розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express СЕРГІЙ ЗГУРЕЦЬ, коментуючи заяви, що пролунали на росТБ, про те, що нова українська зброя може вдарити по РФ, зокрема по керченському мосту в окупований Крим.

Я не знаю, звідки беруться ці розмови. Це не зовсім так. Насправді зараз йдеться лише про завершення певних етапів робіт, пов'язаних зі створенням комплексу для інозамовника. Це тривалий процес, який пов'язаний з певними технологічними перешкодами і завданнями, які українська сторона вирішує.

Такі комплекси створюються впродовж 7-10 років. Якби українська влада фінансувала цей проект з того часу, коли він був заснований, а цьому проекту щонайменше 12 років у різних версіях, то ця зброя вже була б. І дійсно, вона була б спроможна виконувати ті завдання, про які йдеться.

Під час початку війни ми вирішували ці завдання за рахунок комплексів "Точка" з усіма ризиками застосування, пов'язаними з тим, що цей комплекс мав купу технічних проблем. І не тільки з точністю, а й з тим, що не всі ракети долітали до цілей через те, що вони вже були старими, а їх ресурс не продовжувався.

Зараз ми говоримо лише про те, що впродовж короткого проміжку часу Україна за рахунок збільшеного фінансування цього проекту забезпечила завершення певного першого циклу робіт і береться до іншого етапу робіт, пов'язаного зі створенням цієї зброї.

Істерії з Росії я не бачу, окрім того, що на окремих форумах є зневажливі оцінки цього комплексу, що виглядає смішно. Тому що ця зброя достатньо ефективна, і невелика кількість країн спроможна забезпечити повний цикл виробництва цієї зброї. А ключове питання цього комплексу – повний цикл виробництва усіх компонентів, включно з твердим ракетним паливом.

Дивіться також: Зроблено в Україні: з'явилося відео з випробуванням нового потужного ракетного комплексу для ЗСУ

Так що питання відносно Росії – це скоріше їх нервова реакція на те, що в Україні здійснюються заходи, пов'язані з реальним підвищенням боєздатності оборонної промисловості, відтак поступового підвищення боєздатності української армії.

Повний текст інтерв'ю Сергія Згурця читайте найближчими днями на "Апострофі"

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити