RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Якщо Путін піде в новий наступ на Україну, відповідь НАТО буде жорсткою - генерал

Микола Маломуж про посилення угруповання бойовиків на Донбасі

Микола Маломуж про посилення угруповання бойовиків на Донбасі Фото: EPA/UPG

Росія накопичує важку військову техніку на окупованій території Донбасу, щоб здійснювати тиск на Україну. Таким чином Кремль намагається не допустити воєнних дій підрозділів Збройних сил України щодо звільнення окупованих територій, контрольованих проросійськими бойовиками. Якщо ж Володимир Путін піде на нову військову агресію проти України, то НАТО розблокує свій нейтралітет щодо Росії і відправить в Україну свій військовий контингент. У кінцевому результаті, це призведе до катастрофи в Росії. Таку думку висловив "Апострофу" колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

В першу чергу, Росія вибрала нову стратегію – це посилення своїх позицій на західних кордонах. Тому на території Росії і на території Донецької і Луганської областей, яка контролюється через бойовиків, вони нарощують свої військові частини, звозять важку техніку – танки, гаубиці і ракетні комплекси. Техніку ставлять або біля наших кордонів, або на території Луганської і Донецької областей. Тому в даній ситуації вони діють в рамках загальної концепції посилення своєї військової оборонної і наступальної складової. Це перший момент.

По-друге, вони проводять ротацію військових частин в плані оновлення і розгортання частин, тобто збільшення кількості, наприклад, танків. Це спрямовано на те, щоб здійснювати тиск на Україну в плані можливого наступу української армії, як вони це передбачають. Вони постійно заявляють, що Україна готує наступ зі звільнення територій. І тому, щоби начебто упередити наші дії зі звільнення окупованих територій, вони постійно показують свої нові ресурси, переміщують танки, гаубиці і частково ракетні комплекси.

Читайте також: У Путіна вже розв'язані руки: що чекає на Україну восени

Це загальна стратегія проти НАТО, якщо ми беремо глобально, і конкретно проти України, в контексті можливих наших дій щодо звільнення територій, контрольованих бойовиками. І вони показують це не на словах, а конкретно демонструючи, що всі контингенти збільшуються. Вони й не сильно приховують переміщення своєї техніки - це робиться практично на очах багатьох людей. Тобто вони демонстративно показують посилення військових частин важкою технікою на випадок того, що ми можемо мати плани нових наступів на окуповані проросійськими бойовиками території.

З іншого боку, виникає питання, а чи не планують вони наступ: пробити коридор (до Криму) або захопити іншу територію? На сьогоднішній день – і за нашими даними, і за даними наших західних партнерів (я щойно повернувся з Лондону, а перед цим був у США) – ті переговори, які були з Росією, за участі Трампа, інших західних партнерів і, навіть, Китаю, свідчать про те, що є потужний стримуючий фактор з боку як країн НАТО, так і західних лідерів щодо недопущення можливих масштабних наступів. Бо якщо Путін на це піде, то ламається вся модель глобальної безпеки і НАТО розблокує свій нейтралітет, який сьогодні умовно має у військовому форматі щодо Росії. В такому разі будуть задіяні реальні сили НАТО, зокрема танкові підрозділи.

Тобто на сьогоднішній день можна стверджувати, що реальної системної загрози глобальних наступів немає. Але можливе локальне розширення зони конфліктів або бойових операцій. При цьому загроза наступу з боку Кремля постійно існує, щоб, по-перше, показувати нам свою силу, водночас стримуючи наші операції зі звільнення цих територій.

Проте я знаю позицію керівників країн НАТО: якщо Росія піде в наступ, то вже не буде такого стримування, як у період анексії Криму і захоплення частини Донбасу. Тобто вже буде інша парадигма. Навіть якщо вести мову за неофіційний формат, то ми маємо інформацію про переговори лідерів Європи і США з Путіним. Відповідно, було чітке зобов’язання з його сторони, що він не допустить якихось глобальних масштабних військових операцій на території нашої держави. Якщо ж він піде на якісь фантастичні дії, проігнорувавши весь світ, то це призведе до катастрофи в Росії.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити