RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Напад на міськраду в Харкові: дві головні версії смертельної перестрілки

Харківський журналіст про події біля будівлі міськради

Харківський журналіст про події біля будівлі міськради Невідомий чоловік відкрив вогонь біля будівлі міськради Харкова, 20 серпня 2018 року Фото: npu.gov.ua

У ніч на 20 серпня біля будівлі міськради в Харкові сталася перестрілка. В результаті інциденту загинув чоловік, який намагався увірватися в міськраду, а один з поліцейських, що отримав поранення, помер у лікарні. На думку відомого харківського журналіста і волонтера Сергія Єрмакова, цей інцидент міг бути інсценуванням нападу на мера Харкова Геннадія Кернеса. Про цю та іншої версії НП біля міськради Єрмаков розповів "Апострофу".

Пертися вночі зі зброєю в міськраду - це точно б нічого не дало з точки зору практичного результату. І не відкидаємо версію про те, що у людини поїхав дах, тобто її доведено до відчаю. Але з іншого боку, якщо людина пішла когось вбивати, то вночі вона теж не піде, а вибере час, коли на місці будуть люди, принаймні той, з ким вона хоче розправитися. Тобто це одна версія - у людини поїхав дах і вона, коли захотіла, тоді і пішла.

Друга, скажімо, одна з основних версій - тут багато хто згадує вибухи, які періодично відбуваються біля [Геннадія] Кернеса. Їх пік був у 2005-2007 роках, коли перемогла Помаранчева революція. Тоді Кернес опинився не на тому боці, приєднавшись до Партії регіонів, і зайняв жорстку опозицію до того ж губернатора [Арсена] Авакова. І почали відбуватися якісь вибухи.

Кернесом я цікавився ще з 90-х років і раніше познаходив оперативників, які його затримували. Так ось: оперативники звертали увагу на дві речі. Перше - Кернес постійно був насторожі і в блокнотик записував всі машини, які повз нього проїжджали, і коли його затримали, в блокнотику побачили номери машин зовнішнього спостереження. Друге - він найбільше боявся, що його спалять або підірвуть.

50 на 50

Соціально-активні харків'яни на цей інцидент відреагували. І половина з цих активних людей відразу ж згадала, що у Кернеса і раніше були інсценування замахів. Мовляв, це невдале інсценування: або охоронець не знав або не зрозумів, або поліція не вчасно з'явилася, тому й виникла перестрілка.

Інша половина людей в інсценування не вірить: вони обговорюють всі інші версії, які тільки можливі.

На місці події співробітники поліції проводять слідчі дії Фото: npu.gov.ua
1 / 1
На місці події співробітники поліції проводять слідчі дії Фото: npu.gov.ua
1 / 1
На місці події співробітники поліції проводять слідчі дії Фото: npu.gov.ua
1 / 1
На місці події співробітники поліції проводять слідчі дії Фото: npu.gov.ua
1 / 1
На місці події співробітники поліції проводять слідчі дії Фото: npu.gov.ua
1 / 1

На мій погляд, це якийсь дивний інцидент - навіть для хворої людини це виглядає дивно. А ось версія про інсценування укладається непогано. Нехай і з якимись шорсткостями, але принаймні всі пояснює - хвора людина або розлючена людина, ворог Кернеса або ворог міськради.

Але в цій історії є багато моментів, які неможливо пояснити або складно прямо зараз.

У будь-якому випадку, ця подія дає Кернесу привід вимагати для себе і міськради посиленої охорони.

Читайте також