Росія буде на повну користуватися хаосом в ключовому регіоні України: що це значить

Павло Поламарчук про напади на активістів в Одесі

Фото: УНІАН

Часті напади на активістів в Одесі є фактом великої дестабілізації, яка в кінцевому підсумку вигідна лише Росії. Щойно функціональна можливість влади в регіоні впаде, РФ буде користуватися цим на повну. Про це "Апострофу" розповів одеський громадський діяч Павло Поламарчук.

Про напад на учасника "Автомайдан-Одеса" 6 жовтня

По-перше, людина, на якого скоєно напад, не є активістом справжнього ВО "Автомайдан".

Справа в тому, що в Одесі є кілька "Автомайданів". Перший - це той, який виник з Майдану і який в Києві представляють Олексій Гриценко та Віталій Уманець. В Одесі організацію представляє Віталій Устименко - громадський діяч, на якого скоєно напад з ножем цього літа, і який реально pro bono працює на благо суспільства.

Другий "Автомайдан-Одеса", лідером якого є Євген Резвушкін, був створений в комунікації з мером Одеси Геннадієм Трухановим і колишнім главою Одеської ОДА Палицею ще в 2014 році. Це псевдо-формування, що вкрало популярну вивіску, яке займається "кришуванням" "Лотомаркетів" та іншою "сірою активністю", яка майже не має жодного стосунку до цінностей і принципів Євромайдану. До останнього часу у них не було жодних конфліктів з міською владою. Мало того, вони її ще й обслуговували. Зокрема, всі "активісти" цього "Автомайдану" свого часу зачищали антитрухановський Майдан (протести одеситів проти Труханова в 2015-16 роках), в минулому році під час мітингів після трагедії в "Вікторії" (пожежа в дитячому таборі "Вікторія") теж стояли на мерській стороні. Їх єдина реальна активність у громадській площині була у справі "2 травня", коли намагалися відпустити Долженкова (Сергій Долженков - лідер екстремістської організації "Одеська дружина", який підозрюється в підготовці до організації масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі, - "Апостроф").

6 жовтня в Одесі стріляли в одного з активістів місцевого Автомайдану Євгена Резвушкіна Фото: колаж Апостроф, npu.gov.ua

Тобто це зовсім інший "Автомайдан".

З нападом була така ситуація: у них був конфлікт з приводу однієї з так званих гральних точок, який виник на вулиці Краснова. Була сварка, потім і стрілянина в члена псевдо-Автомайдану. Наскільки я знаю, люди, які на нього напали, приїхали до Одеси у складі великої, організовано розселеної групи осіб з іншою метою: для силових дій в рамках чергового переділу ринку "7-й кілометр" між Юрієм Іванющенком і іншою стороною

Власне, ось і вся історія - типові "розбірки", господарський конфлікт і ніякої політики.

Про постійні напади на активістів в Одесі

Абсолютно зрозуміло, що всі суспільно-політичні діячі, які в 2013-14 роках проявляли активність в суспільній площині, є проукраїнськими активістами. Це і Стерненко, і Устименко, і я, і Світлана Підпала, і інші. Всі ми в 2014 році були на умовній проукраїнської стороні Євромайдану. І зараз ми працюємо на антикорупційному, екологічному, політичному фронтах суспільного життя міста.

Відштовхуючись тільки від цього факту, говорити про те, що до нападів на активістів причетна Росія, яка нейтралізує проукраїнський спротив Півдня України - це може бути дуже зручна "відмовка" для влади. Тобто продовжувати зачищати, тероризувати незручне громадянське суспільство і покривати цю розправу теоріями великої геополітики.

Але якщо спецслужби РФ все-таки працюють на дестабілізацію, то у генпрокурора, голови СБУ є всі інструменти, щоб надати докази. Вони ж в 2016 року надали розшифровку переговорів радника президента РФ Глазьєва з одеськими недобойовиками міфічної "ОНР", чим підтвердили проросійський сценарій в Одесі.

Якщо у державних мужів є якісь факти, то очікуємо від голови СБУ Грицака або генпрокурора Луценка, який 11 жовтня має бути в Одесі, конкретної інформації. Можна і непублічно. Ми ж всі розумні люди, які співпрацюють з владою в цій площині, незважаючи на нашу принципову опозиційність до корупції та свавілля в цілому. Якщо не говорити про державну політику в комплексі, а брати виключно площину державного суверенітету в регіоні, то ми, природно, в одній команді з центральною владою.

А якщо Росія щось в Одесі "качає", то ми давно очікуємо на предметну і фахову комунікацію з цього питання з прокурором області Жученком, головою СБУ в Одеській області Довженком. А поки це зручна велика "казка", під яку нейтралізують активну частину громади.

І тут дуже важливо відмітити інше. У всіх громадських діячів проблеми починалися після якихось адресних дій. Наприклад, Світлана Підпала зареєструвала заяву по "Грінвуду" (незаконна забудова схилу на Французькому бульварі) у віце-мера Рябоконя - її жорстоко побили на наступний день. А в Нацполіції нам потім розповідають чиновники і комунікатори, що дуже тісно співпрацюють з міською владою, мовляв, стрілочник "переплутав і напав не на ту жінку"...

Устименко з друзями почав дуже продуктивно працювати по темі одеських прибережних будівництв - і буквально на тому ж тижні на Віталія напали з холодною зброєю. У Стерненка почалися проблеми відразу після протестів біля Літнього театру, хоча в його нейтралізації можуть бути зацікавлені різні сили - від керівництва поліції до бізнесменів, які організовують гастролі українських артистів, які не відмовилися від російського ринку, оскільки вони втрачають гроші через його активність. При цьому [начальник ГУНП в Одеській області] Дмитро Головін в інтерв'ю заявляв, що гучний травневий напад на Сергія - це результат виключно особистого конфлікту Стерненка з екс-активістом "Правого сектора" Панченком. А решта 10 версій? Відпрацьовано поліцією?

Далі - місцевий політик [голова одеського відділення НРУ] Михайло Кузаконь і журналіст-розслідувач Григорій Козьма піддалися атакам (в авто, в якому знаходилися Кузаконь і Козьма, на величезній швидкості влетіла вантажівка, - "Апостроф") після судових позовів щодо незаконної реставрації Старосінної площі в Одесі і щодо захоплення військового аеродрому торговим центром групи Галантерніка.

Дивні "збіги". Тому я наполягаю на тому, що всі атаки на суспільно-політичних діячів в Одесі були здійснені після адресної активності в якомусь напрямку.

І ситуація вакууму державності в Одесі дійшла до того, що активне громадянське суспільство не вірить жодній офіційній позиції поліції. Тотальна недовіра. Прокуратурі ми теж не віримо, тому що є факти прямої співпраці установи з мерією. Юрія Віталійовича, якщо він надасть реальні факти проросійського сліду атак на громадськість, вислухаємо і почнемо діалог. Але за умови предметної, детальної розмови.

Поки ж, повторюся, теорію про слід спецслужб РФ я особисто бачу, як дуже зручну для влади "відмовку".

І, до речі, резонансний випадок з Олегом Михайликом. В нього стріляли після прес-конференції про відставку обласного прокурора Жученка та начальника одеської поліції Головіна. Олег був ініціатором заходу, і буквально через день отримав вкрай тяжке поранення - півдоби перебував між життям і смертю.

22 вересня в Одесі важко поранили місцевого активіста Олега Михайлика Фото: колаж Апостроф, npu.gov.ua

Також були деякі моменти з нападами, які не виносилися в публічну площину. Це депутати міськради і політики, які з різних причин не захотіли говорити про це публічно. Того ж Дениса Плаксієнка, главу РНС в Одесі, побили після мітингу РНС та чіткої адресної критики Труханова.

Підкреслюю, що всі ці розмови про російський слід - дуже зручна відмовка для влади. А якщо це так - влада має вийти на відкритий і чесний діалог.

Про втручання Росії у вибори

Росія це робить 28 років незалежності України, не припиняючи. І плідним ґрунтом для сценаріїв агресора є те, що зараз довіра різних електоральних груп до української влади на повному нулі.

Регіональна політика в Одеській області тотально провалена через ставку центральної влади в 2014-15 роках на корумповані постянуковичські еліти. І Порошенко показує себе дуже наївним політиком, думаючи, що його стратегія і тактика "батога і пряника" щодо мера Одеси дасть йому голоси одеситів на виборах президента.

Я не знаю жодного виборця Геннадія Леонідовича [Труханова], який би проголосував за Порошенка. Це як ідеологічне питання, так і питання "порожнього холодильника" .Якщо ж влада сподівається на фальсифікацію виборів, то ми не дамо прямо сфальсифікувати волевиявлення - це перший момент. Ну і адмінресурс працює до якогось моменту, на 5-10 відсотків голосів, не більше - це другий момент. Наголошую, що одесити, які ходять на вибори, не голосуватимуть за "хунту" Порошенка за ідеологічним розломом, навіть не за економічним, не через газ або зростання цін, хоча це теж впливає. Навіть якщо про це виборця попросять чи якось мотивують Труханов і [соратник мера, нардеп БПП] Дмитро Голубов – вірогідність низька.

Крім того, у Труханова відмінні контакти і налагоджена комунікація з Юлією Володимирівною, яка його підтримувала в 2014 році, з Опоблоком, з РФ, велике поле для політичного маневру.

Я веду до того, що розрахунок Порошенка, що він гарантував собі голоси лояльністю до Труханова, не має під собою підстав. Хто би зараз що не обіцяв. А Труханов в 2019 році буде всіма силами намагатися скинути з себе "нашийник" у вигляді кримінальних справ і позбутися залежності - це ж очевидно. У нього є і вірний електорат, і ресурси, і приватна армія - тітушки Департаменту муніципальної безпеки.

Президент України Петро Порошенко і мер Одеси Геннадій Труханов Фото: radiosvoboda.org

Вся ця ситуація є одним з факторів для початку великої дестабілізації. Ми про це голосно говоримо вже два роки і намагаємося пояснювати всеукраїнській аудиторії наявними каналами комунікації - проводимо великі резонансні акції, публікуємо колонки в Facebook і ЗМІ.

Зараз влада ще відносно сильна, але як тільки її інституційна спроможність впаде в зв'язку з передвиборними пертурбаціями, Південь почне "хитати", і в першу чергу це буде Труханов. Монопольна корумпована влада ФПГ Ангерта – Галантерніка не "тримає Одесу в українських кольорах", а це дуже серйозний фактор нестабільності. Гібридний агресор буде користуватися цим на повну.

Але не Трухановим єдиним... Є депутати Верховної Ради Ківалов, Кіссе і Барвіненко, кожен з яких "на гачку" у Москви. Про це чудово обізнані спецслужби і особисто глава СБУ Грицак. Але вирішення питання немає. Три роки ми спостерігаємо статус кво, коли Кіссе і Барвіненко щоденно через підконтрольні ЗМІ "зомбують" населення своїх округів антиукраїнською риторикою, а Ківалов в Одесі будує "церковно-приходську школу" РПЦ для Путіна і патріарха Кирила на 1000 місць.

Також в області ведуть активну діяльність депутати облради від Опозиційного блоку Саутьонков і Баранський, у яких окремий канал виходу на Москву. Це ті депутати, які розгорнули цькування глави [Одеського художнього] музею Олександра Ройтбурда, проводили гучні профінансовані "флешмоби" з піснями перемоги на вокзалах і так далі. Вони ж влаштовували різні провокації на замовлення Росії, робили постановочні відеосюжети про нібито повстанні в Одесі, які знімалися для проросійських каналів.

І, уявіть, зараз в Одеській обласній раді БПП ледь не сформувала (завадив публічний скандал і відсутність більшості, - "Апостроф") коаліцію з Опоблоком, куди входять ці два персонажі. Збираються викинути з коаліції, за риторикою влади, промосковську "Батьківщину" і прийняти точно промосковський Опоблок – де логіка? Це державницька політика?

Я веду до того, що коли влада в обличчі "Блоку Петра Порошенка" в області та місті йде на зрощення з активним проросійським криміналом - це означає те, що Росія вже має приправлений ґрунт, щоб використовувати всі свої важелі впливу в Одесі.

Як з цим боротися?

Чесно кажучи, я вже не бачу дієвих рецептів. Непродумана децентралізація, яка максимально "нагодувала" місцеві феодальні князівства фінансовими ресурсами, які без контролю центральної і виконавчої влади повально розкрадаються - вже зробила свою чорну справу.

Рейтинг Труханова з 40% зріс до 55% після показової імпотентності САП і [керівника САП Назара] Холодницького у кримінальних справах з "Краяном" (розслідування кримінального провадження про купівлю будівель заводу "Краян", - "Апостроф") та інших кейсах.

Хоча головна стратегічна помилка була зроблена в 2014 році, коли екс-регіонали Гончаренко, Ківалов, Голубов, Матвійчук та інші пройшли до ВРУ або у списку БПП, або за підтримки АП – ще два роки, або навіть рік тому були шанси на позитивний сценарій. Порошенко міг піти назустріч українській громадськості, а силовики і судова влада мали доводити факти корупції до конкретних санкцій і судових рішень. Були можливості нейтралізувати Труханова, Барвіненка, Ківалова, Кіссе, Баранського. Але у Петра Олексійовича інша стратегія. Він думає, що переріже сотні стрічок на відкриттях об'єктів і люди за нього проголосують. Єдина біда – через повальну корупцію в цих об'єктах, як у "Вікторії", потім згорають діти.

Підкреслю, що децентралізація в Одеській області - злочинна. Вона забезпечила феодальні еліти величезними ресурсами і зробила їх абсолютно незалежними і непідконтрольними.

Ось нам демонструють, що в Одесі Труханова "тримають" кримінальними справами, але у той же час в Одеській міськраді створено приватну армію (в 500 багнетів), у якій господар один - ФПГ Труханова-Ангерта-Галантерніка. Для чого вона потрібна? Щоб в 2019 році, якщо щось піде не так, підняти над міськрадою новороську "ганчірку" і усунути фізично всіх не згодних з цим сценарієм одеситів?

А СБУ спокійно спостерігала два роки, як цю нелегальну структуру створювали - не було ніякої превентивної реакції спецслужб. Жодних висновків з гірких "уроків Донбасу". Мало того, СБУ і Нацполіція періодично отримують фінансування з міського бюджету.

Як відновити діалог громадянського суспільства і центральної влади? За півроку до виборів вже мало що можна зробити. Але для початку потрібно ліквідувати ці незаконні муніципальні мілітарі-формування, і дати українській Одесі, середньому бізнесу, елітам міста чіткі ціннісні сигнали.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить