RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Між Україною і Росією спалахує третій конфлікт: є небезпека великої війни

Генерал Игорь Романенко об угрозах России блокировать Азовское море

Генерал Игорь Романенко об угрозах России блокировать Азовское море Фото: GettyImages

Росія може закрити Азовське море для України, але це призведе до подальших міжнародних санкцій, які виллються для Кремля в мільярди. В цілому Азовське море може стати осередком, який може довести ситуацію до широкомасштабної війни України з Росією. Таку думку висловив "Апострофу" екс-заступник голови генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, коментуючи заяву російського чиновника Франца Клінцевіча про загрозу перекрити Азовське море українським суднам.

Путін діє крок за кроком - оцінив ситуацію, озирнувся і робить наступний крок. Тому Україна теж не могла не діяти і проводила арешт російських суден.

На Заході законодавчо ввели санкції після анексії Криму, тому Україна повинна підтримувати їх. Тому і ситуація з кораблем "Норд" (російське судно, заарештоване Україною у березні 2018 року, - "Апостроф") так складалася, і далі це треба підтримувати.

У Кремлі теж враховують, що подальше загострення в Азовському морі боляче вдарить по ним. Вони сподіваються на президентські і парламентські вибори в Україні - на ситуацію, яку вони дешевше і ефективніше для себе розіграють. Тому, з точки зору їхніх аналітиків, їм невигідно далі загострювати ситуацію. А Україні теж не можна сидіти, склавши руки - треба відстоювати свої позиції.

Перекрити море вони, звичайно, можуть. Але це призведе до подальших міжнародних санкцій, які виллються для Путіна в мільярди, які він би не хотів втрачати. Наприклад, можуть бути введені санкції проти їх портів.

Чи можливий військовий сценарій на Азові? Навряд чи. Можливо триватиме блокування суден в Азовському морі. У нас є певні сили, але у них - більше. Ми не зможемо відповідати. У такому випадку потрібно загострювати і переводити ситуацію в широкомасштабну війну, яка на поточний момент є недоцільною для України.

Читайте: Путін має намір захопити Україну мирним шляхом: у чому небезпека сценарію Кремля

В цілому Азовське море може стати конфліктом, який пошириться далі. Тут вимальовується третій окремий конфлікт крім Донбасу і Криму, який може довести ситуацію до широкомасштабної війни України з Росією.

У цій ситуації Україна зможе розраховувати на допомогу Заходу в дипломатичному і економічному форматах. А якщо конфлікт посилиться, то нам будуть більш активно допомагати озброєнням - не так, як зараз.

Так, допомога від Заходу надходить, але це робиться не так, як допомагали СРСР під час Другої світової війни або проамериканським силам в Афганістані. Ну і санкції проти Росії не можна порівнювати з рейганівськими санкціями щодо Союзу, тобто фінанси не чіпають, енергетику не чіпають і у Кремля ще є серйозні резерви.

Війська до нас не введуть, тому як Захід не хоче розширення цієї війни до широкомасштабної і переростання у Третю світову. А активно допомагати на дипломатичному, економічному фронтах і у військовій області - це так. Але воювати за Україну - ні.

Захід може втрутитися тільки в тому випадку, якщо війна розростатиметься надалі. Згадаймо Грузію, коли зупинили росіян. Точно так само наші західні союзники можуть вчинити й тут.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі