Небезпечний "актив": чому українські моряки стали для Путіна проблемою

Доля українських військових може вирішитися ближче до парламенських виборів

Полонені українські моряки Віктор Беспальченко, Владислав Костишин, Володимир Лісовий, Володимир Варімез Фото: facebook.com/RomanTsymbaliuk

Доля 24 українських моряків, які в листопаді минулого року в Керченській протоці потрапили до російського полону, залишається вкрай невизначеною. Російська сторона принципово не визнає українців військовополоненими та продовжує їх судити як звичайних злочинців. Уже зараз вирок російського суду спрогнозувати нескладно, відповідно, питання звільнення моряків лежить не в правовій, а в політичній площині. Розіграти "морську" карту вигідно як Кремлю, так і деяким політикам всередині України, особливо напередодні виборів. За яких обставин Кремль може ухвалити політичне рішення і відпустити українців на свободу, - розбирався "Апостроф".

Санкції проти клерків

Навіть самі захисники українських моряків визнають, що їх роль у цій справі більше паліативна.

"Єдиний спосіб звільнення українських моряків - домогтися того, щоб Кремль ухвалив політичне рішення їх відпустити. Жодних інших підстав, крім як політичного рішення Кремля, для їх утримання на території Росії немає", - пояснив "Апострофу" захисник українських моряків Микола Полозов.

Дійсно, якщо простежити історію людських афер Кремля, то стає ясно, що від рішення російської Феміди майже нічого не залежить. На перший план виходить політика, а правовим інститутам РФ залишається тільки ковтати пил із-під коліс махини путінського режиму. Наприклад, Надія Савченко була засуджена Донецьким судом Ростовської області до 22 років позбавлення волі, але в результаті рішення Путіна її обміняли на російських ГРУшників Єрофєєва і Александрова.

А один із наймасовіших обмінів полоненими в грудні 2017 року між Україною і фейковими ЛНР/ДНР і зовсім був поставлений як добре зрежисований політичний спектакль: до Путіна звернувся Віктор Медведчук, Медведчука підтримав патріарх Кирило, Путін подумав, пообіцяв поговорити з Захарченко та Плотницьким - і через місяць 73 українців вже були вдома.

Підштовхнути Путіна до подібного політичного рішення, але вже щодо українських моряків, через майже три місяці після інциденту в Азовському морі, спробували в ЄС. Так, верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні зазначила, що єврочиновники готуються затвердити пакет персональних санкцій проти 8 росіян, які брали в полон українських військовослужбовців.

Правда, арешт європейських активів якихось "старлеїв" і капітанів РФ (яких у них, швидше за все, і немає), вельми сумнівне "ну-ну-ну" в протистоянні з Кремлем.

"Ці персональні санкції стосуються лише російських клерків, які жодним чином не впливають на рішення Кремля. Це не більше ніж символізм, який не варто переоцінювати", - говорить "Апострофу" український журналіст, акредитований в РФ Роман Цимбалюк, який відвідує всі засідання суду по справі українських моряків.

Можливо, завдати більш відчутного економічного удару зможуть США. Але поки американські політики тільки запрягають: за океаном з'явився законопроект, згідно з яким під санкції штатів можуть потрапити 24 співробітника ФСБ і навіть російські банки.

У російському МЗС, звичайно, назвали прийдешні санкції "безглуздими", мовляв, Росії всі економічні обмеження не страшні. Втім, нічого нового, як говорив російський "класик". Але, можливо, саме цього разу новий пакет санкцій дійсно безглуздий, адже у Кремля інші плани щодо українських моряків, які жодним чином не будуть корелюватися з черговою санкційною ін'єкцією, якою би болючою вона не була.

Проблемний капітал для торгів

Річ у тім, що Москва завжди розглядала українських заручників як політичний капітал для торгів. І моряки на цій "біржі" гібридної війни, також певний "актив".

"В даному випадку Росія займається нічим іншим як торгівлею людьми, - додає Цимбалюк. - У України та інших країн світової спільноти важелів тиску на Кремль в подібних питаннях немає. Але це не означає, що наші хлопці залишаться назавжди у в'язниці і отримають тривалі терміни, що, до речі, не виключено".

А якщо є цінні активи, то за законами бізнесу, їх потрібно або залишити собі, з розрахунку на те, що ціна на них в майбутньому лише зростатиме, або позбутися з найбільшою вигодою.

За словами екс-депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова, залишати моряків для Кремля не варіант.

Фото: GettyImages

"Мені здається, що ці моряки для Путіна швидше проблема. Якщо на заручниках у нього цілий бізнес і він цілком свідомо тримає людей в полоні, щоб торгуватися на цю тему, то у випадку з моряками - це небажані бранці. Тепер весь світ, який збирався пом'якшувати санкції, навпаки їх посилює", - пояснює "Апострофу" Пономарьов.

Залишається тільки одне: вигідніше реалізувати "активи". Щоправда, найближчим часом, за оцінками експертів, опитаних "Апострофом", цього не станеться.

"Якщо Путін ухвалює волюнтаристичне рішення і визнає моряків військовополоненими, значить і інших потрібно визнавати військовополоненими, а це вже визнання, що між Росією і Україною є війна, - додає Пономарьов. - Не визнавати моряків військовополоненими, а просто відпустити, означає, що і по іншим заручникам можна вимагати особливого розгляду справ. Тому Путін сам в полоні тієї процедури, яка повинна бути пройдена в кримінальному суді, і до її завершення нічого статися не може. Будь-які переговори почнуться тільки після вироку суду".

"Карту" моряків можуть розіграти перед виборами в Раду

А вже після того, як російська Феміда прийме рішення, варіантів для торгів маса.

"Українські моряки можуть бути повернуті ближче до парламентських виборів, наприклад, Віктору Медведчуку, - зазначає Цимбалюк. - На своєму прекрасному літаку він поверне три екіпажі наших кораблів і тим самим покаже, що саме у нього є ключі від дверей в Кремль, і таким чином можливо припинити війну. Розрахунок на те, щоб проросійська політична сила, яку просуває Медведчук в парламент, отримала максимальну кількість голосів і як результат вплив на всю країну зсередини".

Подібний варіант прогнозує і Микола Полозов.

"З огляду на, що до Верховної Ради балотуватимуться і проросійські сили, в тому числі й рух Віктора Медведчука, а також враховуючи, що людину Медведчука фактично запустили в СІЗО (12 лютого поранених моряків в СІЗО "Лефортово" відвідала віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова, - "Апостроф"), не виключаю, що в Кремлі готують якісь дії політичного характеру з використанням військовополонених і з прицілом на вибори до Верховної Ради. Тут можуть бути різні варіанти. Наприклад, дадуть комусь із опозиційних діячів до української влади кілька моряків і скажуть: "Ось, дивіться, вони змогли повернути моряків додому, а влада - ні", - говорить Полозов.

Втім, на думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, далеко не факт, що Кремль відпустить моряків через посередництво саме Медведчука. Все буде залежати від того, кому Москва захоче наростити рейтинги.

"Одного або двох моряків теоретично можуть відпустити перед парламентськими виборами для того, щоб послабити або посилити позиції певних політичних партій. І це не обов'язково може бути Медведчук. Варіантів гри дуже багато. Наприклад, може бути обмін полоненими з новим або старим президентом, в тому числі, з Порошенком. Тоді новообраний президент говорить, що він показав Росії де раки зимують і нарешті домовився, і йому аплодує вся країна. Це може зробити той же Вілкул, який потім скаже, що ми більш патріотичні, ніж Медведчук, ми домоглися звільнення. Існує навіть варіант, що Росія вважатиме за потрібне посилити праве крило майбутньої ВР", - пояснив "Апострофу" Тишкевич.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить