RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крок до миру: Київ готується до розведення сил на тлі смертельного обстрілу

Розведення в Петровському заплановано на 12 годину 8 листопада

Розведення в Петровському заплановано на 12 годину 8 листопада Фото: unian

У п'ятницю, 8 листопада, о 12 годині українська армія має намір приступити до розведення сил і засобів в населеному пункті Петрівське на лінії розмежування. Рішення було анонсовано штабом Операції об'єднаних сил із застереженням, що розведення сил відбудеться тільки в тому випадку, якщо буде дотримано режим "тиші".

"Апостроф" розповідає про ситуацію на Донбасі і про триваюче розведення сил.

Що заявили в ООС

"Українська сторона готується до розведення сил і засобів на ділянці №3 (Богданівка - Петрівське). Початок практичних заходів попередньо заплановано на 8 листопада 2019 року за умови дотримання режиму "тиша" на цій ділянці впродовж 7 діб", - йдеться в повідомленні штабу.

Зараз режим тиші дотримується вже шостий день. А згідно вечірнього зведення штабу ООС, біля Петрівського 7 листопада обстрілів також не було.

Також в ООС розповіли, якою є ситуація з розведенням сил в районі населеного пункту Золоте-4 в Луганській області. Зазначається, що там триває розмінування, а також очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів.

Роботи з розмінування будуть проводитися там до 9 листопада.

В цілому ж, за інформацією штабу ООС, ситуація з розведенням сил в Золотому-4 більш ніж спокійна.

Аналогічну заяву щодо розведення в Петрівському зробив і радник секретаря РНБО, шоумен Сергій Сивохо.

"Завтра в Петрівському розведення військ. А сьогодні помічник президента Андрій Єрмак з членами Кабміну та іноземними послами відвідали ділянки біля Петрівського і Золотого-4. Делегацію супроводжувала і наша команда. До розведення все готово", - сказав він.

При цьому він зазначив, що розведення в Петрівському, якщо воно відбудеться, це "ще один крок на шляху до миру".

Готові і в Донецьку

Тим часом в Золоте вже звозили делегацію іноземних дипломатів. Там побували тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор і посол Франції Етьєн де Понсен. Компанію їм склали начальник Генштабу - головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, глава МВС Арсен Аваков, помічник президента Андрій Єрмак і міністр у справах ветеранів, ТОТ та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Хомчак заявив, що Україна отримала важливий досвід в Золотому, а найближчим часом отримає ще один досвід - в Петрівському.

"Сім днів тиші в межах ділянки (Золотого-4, - "Апостроф") було витримано без порушень. Це стало підставою для того, щоб можна було виконати вимоги рамкової угоди і розводити війська. З тих пір тут не було ніяких порушень", - сказав Хомчак послам.

Він додав, що "трохи далі іноді бувають порушення в районі хутора Вільний, але на ділянці розведення (обстрілів, - "Апостроф") немає".

У свою чергу Аваков також заявив, що ЗСУ вже готові до розведення сил в Петрівському Донецької області.

Хомчак у відповідь пожартував, що ЗСУ готові до розведення сил хоч в Донецьку.

"Ми в Донецьку готові розводити. Вони виходять з Донецька, і ми тоді...", - жартівливо сказав Хомчак.

Пізніше в мережі Аваков написав: "Богданівка, Донецька область, Україна, 1 км до смуги розмежування. Якщо все буде добре, завтра в 12 - початок розведення".

Смертельна тиша

Тим часом зведення штабу ООС продовжують констатувати небажання бойовиків дотримуватися режиму тиші по всій лінії зіткнення.

Так, 7 листопада за станом на 18 годину російсько-окупаційні війська вчинили 15 обстрілів позицій українських захисників на Донбасі. В результаті загинув один український військовий, а ще четверо - поранені.

Напередодні, 6 листопада, бойовики 10 разів атакували позиції ЗСУ. Поранення отримали четверо українських захисників.

5 листопада було скоєно сім обстрілів. На щастя, ніхто не постраждав.

Гірше справи склалися 4 листопада - 20 обстрілів по позиціях українських сил. Також, на щастя, без постраждалих.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі