RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стріляли в депутата - загинула дитина: хто такий В'ячеслав Соболєв і за що його хотіли вбити

Дитина депутата від отриманих поранень померла в кареті "швидкої" по дорозі в лікарню

Дитина депутата від отриманих поранень померла в кареті "швидкої" по дорозі в лікарню Фото: Facebook

У неділю, 1 грудня, в центрі Києва на перетині вулиць Льва Толстого і Тарасівської невідомі обстріляли Range Rover. Одна з куль пройшла через скло з боку водія, але важкі поранення отримала саме трирічна дитина. Незабаром з'ясувалося, що за кермом авто перебував депутат Київської обласної ради від партії "Блок Петра Порошенко" (БПП) В'ячеслав Соболєв. Загибла дитина - це його трирічний син Олександр. "Апостроф" розповідає все, що відомо про трагедію.

Стрілянина сталася близько 17:00 - Соболєв разом з родиною їхав з ресторану "Маріо", власником якого є. Куля потрапила в його сина - трирічного Олександра, від поранень дитина померла в кареті "швидкої" по дорозі в лікарню.

За словами очевидця трагедії, медики були безсилими - хлопчик отримав страшні травми. "При мені дитину занесли в "швидку". За словами матері, яка ридала біля "швидкої", їй знесло півголови. Невинна жертва дорослих ігор", - розповіла в Facebook Тетяна Короленко.

О 17:15 у Києві була введена спеціальна поліцейська операція для пошуку зловмисника, який стріляв у автомобіль Range Rover. На місці події працювали слідчо-оперативні групи Головного та Шевченківського управлінь поліції, криміналістична лабораторія та кінологи.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Слідчі кваліфікують подію як умисне вбивство, кримінальне провадження розпочато за ст. 115 Кримінального кодексу України.

Хто такий В'ячеслав Соболєв

В'ячеслав Соболєв є уродженцем Єнакієвого Донецької області, живе в Києві. За словами журналіста Юрія Бутусова, він відомий як бізнесмен, засновник однієї з перших торгових мереж "Обжора". У 2010-2011 роках був заступником голови НАК "Нафтогаз". У 2015 році обраний депутатом Київської облради від БПП, він член комісії з питань бюджету і фінансів.

Передвиборна агітація В'ячеслава СоболєваФото: 24 канал

Як уточнює ТСН, в 1997 році Соболєв відкрив продуктовий магазин "Обжора" в Донецьку, який згодом став першою великою торговельною мережею Донецької області. Цю мережу він продав у 2007 році. У 2016 році Служба безпеки України (СБУ) затримала головного бухгалтера "Обжори" за підозрою у фінансуванні бойовиків ДНР. ЗМІ тоді писали, що Соболєв залишається власником мережі супермаркетів, яка продовжила роботу на окупованих територіях, але незабаром ці дані спростували.

Він є кандидатом економічних наук, свого часу був заступником мера Донецька, директором дочірнього підприємства "Нафтогазмережі" НАК "Нафтогаз України", згодом - заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" (пішов звідти після приходу до влади Віктора Януковича). Після того зайнявся викладацькою діяльністю.

Примітно, що Range Rover 2013 року випуску, на якому їздить Соболєв, належить не йому. Авто він орендує в компанії "ДонУкрПроектНІІ", вона фігурує в кримінальному провадженні щодо фінансування тероризму на Донбасі, пише "Слідство. Інфо".

Що відомо його сім'ю

Соболєв одружений, у подружжя було п'ятеро дітей - троє синів і дві дочки. Убили наймолодшого - трирічного Олександра, який народився в серпні 2016 року. Фото немовляти тоді публікувала в соцмережі дружина бізнесмена Інна.

За даними ЗМІ, Інна - його третя дружина. Друга дружина В'ячеслава Соболєва Світлана Шпігель раніше була одружена з російським співаком Миколою Басковим.

Відомо, що загиблий Олександр був хрещеником артистки Ірини Білик, про що вона розповіла на своїй сторінці в Facebook. "Не можу сидіти і робити вигляд, що нічого не сталося. Вбито маленьку дитинку, чудовий малюк, хрещеною якого я є. Навіщо все в цьому світі, якщо так просто вбивають людей, діток, у центрі улюбленого міста. Мій маленький Ангеле, Сашенько, пробач цим дорослим нелюдям їх жорстокість", - написала вона.

За що хотіли вбити бізнесмена

Високопоставлене джерело в Міністерстві внутрішніх справ розповіло LIGA.net, що поки однозначної відповіді, за що хотіли вбити депутата, немає. "Одна з версій - це давній конфлікт Соболєва з Артуром Ємельяновим. Там йдуть багаторічні суди навколо нерухомості", - зазначив співрозмовник.

Як пише "Страна", Соболєв перебував в стані бізнес-конфлікту з колишнім суддею Вищого господарського суду Артуром Ємельяновим (теж із Донецька). Зараз він фігурант ряду кримінальних справ і знаходиться за кордоном.

У жовтні 2016 року Ємельянову вручили підозру за втручання в автоматичну систему розподілу справ в 2011-2014 роках. Роком раніше в Ліхтенштейні заарештували 13 млн швейцарських франків панамської офшорки, якою нібито володів суддя і його дружина. Арешт відбувся за запитом з України, проте потім рахунки розморозили.

У 2017 році журналісти "Схем" заявили, що дружина Ємельянова володіє мережею готелів у Туреччині, ОАЕ та Австрії. У вересні 2018 року прокуратура Австрії почала розслідування за фактом викрадення людини - Емільянова і його бізнес-партнера Маліка звинувачували в тому, що вони організували викрадення одного із співвласників готелів, щоб змусити його підписати мирову угоду в майновій суперечці. У минулому році СБУ звинуватила Ємельянова в тому, що він скуповував нерухомість у Донецьку, співпрацюючи з місцевою "владою" і фінансуючи ДНР.

Варто відзначити, що кілька років тому Соболєв звинувачував Ємельянова в організації цькування і навіть погрозах фізичної розправи. Конфлікт між ними нібито триває досі.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі