RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гучні затримання у справі Шеремета: головні тези брифінгу МВС за участю Зеленського і Авакова

Що відомо про підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета

Що відомо про підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета Фото: Радіо Свобода

Міністерство внутрішніх справ заявило 12 грудня про затримання підозрюваних у справі про вбивство в 2016 році відомого журналіста Павла Шеремета. Українців сколихнула новина про те, що серед підозрюваних - відомий музикант і ветеран АТО Андрій Антоненко. Силовики екстрено провели брифінг, в ході якого були названі прізвища інших підозрюваних.

"Апостроф" зібрав головні тези брифінгу МВС і все, що відомо про фігурантів справи.

Заява Авакова

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков незадовго до брифінгу написав в Facebook: "Щойно Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголошує обґрунтовані підозри фігурантам справи про вбивство Павла Шеремета. Це підсумок дуже складної і наполегливої роботи справжніх фахівців і важливий крок до повного розкриття справи!".

Брифінг МВС

На брифінгу начальник кримінальної поліції генерал Євген Коваль назвав прізвища підозрюваних.

Він зазначив, що поліція проводила відпрацювання осіб які приходили на суди в підтримку Грищенко. Особливу увагу привернула військовослужбовець Яна Дугарь. Представники слідства звернули увагу на те, що Дугарь схожа на дівчину, яка 15 липня і 18 липня 2016 року фотографувала камери спостереження в районі місця вбивства Шеремета.

У той же час інший учасник вірогідної групи на прізвисько Електрик, співмешканець волонтера Юлії Кузьменко (Лиса), почав висловлювати суїцидальні настрої в розмові з Грищенком через те, що "натворив" у своєму житті.

"Проведеними слідчо-оперативними заходами і подальшим документуванням групи вдалося чітко виділити тих людей, які підозрюються нами у вбивстві Павла Шеремета. Це Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Антоненко і подружжя Грищенко", - заявив генерал.

Також відомо про обшуки у добровольця Петра Кіяна.

За словами Коваля, безпосередньо вибухівку заклала Кузьменко, а Антоненко, який проживає в цьому районі і добре орієнтується в місцевості, знаходився поруч з нею. Дугарь проводила попередню розвідку, Грищенко готували вибухівку.

Слідство вважає, що основним мотивом вбивства Шеремета була дестабілізація соціально-політичної ситуації в країні. Відпрацьовучи версію дестабілізації, вивчалися вибухи на території України до і після вбивства Шеремета.

"В цілому було встановлено 35 фактів таких злочинів", - сказав Коваль.

Серед таких злочинів - підрив електроопори в Херсонській області восени 2015 року. І другий - невдалий замах на бізнесмена влітку 2018 року в місті Косів Івано-Франківської області.

"Підкреслюю - це були повністю окремі факти, які ніяк не були пов'язані до цього", - сказав Коваль.

Президент України Володимир Зеленський на брифінгу висловив упевненість, що імена замовників вбивства Шеремета будуть оперативно встановлені.

Основні версії

"Слідством було висунуто кілька версій. Перша: помилка в об'єкті злочину, з огляду на те, що підірваний автомобіль належав і використовувався керівником сайту "Українська правда" Оленою Притулою. Друга версія - побутові і міжособистісні конфліктні ситуації. Версія номер 3 - професійна діяльність потерпілого журналіста в Україні, Білорусі та Росії і четверта версія - дестабілізація соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи.

Після відпрацювання три версії з чотирьох не знайшли підтвердження. Слідство продовжило відпрацьовувати основну версію - дестабілізації ситуації в державі шляхом вбивства відомої особистості", - заявив генерал Коваль.

Що відомо про підозрюваних

Першим про своє затримання повідомив рок-музикант і ветеран Андрій Антоненко. Він є засновником групи Riffmaster і автором неофіційного гімну Сил спецоперацій - пісні "Тихо прийшов, тихо пішов". З перших днів війни він допомагав армії в якості волонтера. Служив в Силах спецоперацій ЗСУ.

Пізніше стало відомо, що одночасно затримали і пред'явили підозру лікаря і волонтеру Юлії Кузьменко.

"Затримано Юлію Кузьменко за підозрою в співучасті вчинення якогось вбивства. Лікаря, волонтера! Їду до неї додому, має бути обшук", - написав у соцмережі її адвокат Владислав Добош.

Антоненко підтвердив затримання Кузьменко і розповів, що з нею знайомий.

Кузьменко працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України. Завідує відділенням рентгеноангіографії і ендоваскулярної хірургії, є кандидатом медичних наук і хірургом серцево-судинним хірургом вищої кваліфікаційної категорії. Раніше Кузьменко працювала в Націнституті серцево-судинної хірургії імені Амосова.

Яні Дугарь 25 років. Дівчина виконувала обов'язки військового медика в 25-й повітряно-десантній бригаді. Живе в місті Новомосковськ Дніпропетровської області. У 2010 році закінчила середню школу. Отримувала професію фахівця з фізичної реабілітації у Львівському державному університеті фізичної культури.

Петро Киян - доброволець. Родом з міста Заліщики Тернопільської області.

Заява Антоненка

Антоненко розповів журналістам, що йому вже оголосили про підозру, однак стверджує, що жодного відношення до вбивства Шеремета не має. Переконаний, що це помилка і ні він, ні його близька подруга Юлія Кузьменко ні в чому не винні.

"Звинувачення необґрунтовані. Їх просто зачитували, весь процес, як нібито виготовлювалась вибухівка, як ніби я керував, як нібито люди, які це все готували, виконували. Зараз друзі мені показали пост Авакова, де пише про брифінг і зазначено, що затримана група, виконувала це все", - розповів він.

Згадка Марусі Звіробій

На брифінгу оприлюднили аудіо розмови Кузьменко з невідомої, в якому, зокрема, обговорювалася можлива викрадення дітей відомого волонтера Марусі Звіробій, нібито щоб підняла скандал і так чином дестабілізувала ситуацію в країні.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити