RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бойовики стягують техніку повним ходом, а ми мовчимо: що не так з перемир'ям на Донбасі

Дмитро Снєгирьов розповів про кричущі порушення з боку бойовиків

Дмитро Снєгирьов розповів про кричущі порушення з боку бойовиків Російські танки на сході України Фото: Getty images

Бойовики самопроголошених формувань "ЛНР" і "ДНР" продовжують порушувати перемир'я на Донбасі, стягуючи військову техніку і проводячи навчання з використанням заборонених Мінськими угодами озброєнь. Україна всі ці факти фіксує, але мовчить. Про це в ефірі Апостроф Live розповів співголова громадської ініціативи "Права Справа", громадський активіст і військовий експерт ДМИТРО СНЄГИРЬОВ, коментуючи засідання ТКГ, яке відбулося 9 вересня.

Справа в тому, що засідання ТКГ відбулося з ініціативи якогось лідера самопроголошеної "ДНР". В цей самий час українська сторона має на руках розвіддані, ті самі звіти ОБСЄ, які вказують на те, що біля Золотого-5, в безпосередній близькості від позицій ЗСУ, відбуваються інженерно-фортифікаційні роботи другого армійського корпусу "ЛНР". Така ж ситуація біля селища Калина. Це стахановсько-первомайський напрямок.

Чому українська сторона не грає на випередження, маючи всі докази, звіти місії ОБСЄ, аерофотозйомку? Чому не Україна закликає Росію і місію ОБСЄ реагувати на додаткові інженерні споруди, маючи на руках докази? А ми пасемо задніх і даємо можливість втягнути себе в цю незрозумілу гру, в якій першу скрипку грають якесь незрозуміле "ДНР" і Російська Федерація відповідно.

Таке ж відбувається неподалік від Новотошківки. Неподалік від позицій ЗСУ відбуваються інженерно-фортифікаційні роботи з боку бойовиків другого армійського корпусу.

Те ж саме відбувається і на донецькому напрямку. А українська сторона мовчить, знаючи, що на території "ЛНР" відбуваються батальйонно-тактичні навчання і накопичення важкої бронетехніки, що заборонено і угодами від 22 липня і Мінськими угодами. Ця бронетехніка і артилерія калібром 120 мм, що само по собі є порушенням Мінських угод, знаходиться за межею, встановленою місією ОБСЄ.

Я можу назвати місце розташування даної техніки. Лутугинські табори - села Мирне-Круглик, до 60 одиниць важкої бронетехніки. Це танки Т64, Т72. Ми вже передавали дані ЗСУ, і вони повинні бути в курсі. Більш того, ця інформація була підтверджена місією ОБСЄ.

Селище Бугаївка, Перевальський район. Там відбуваються батальйонно-штабні навчання, відпрацьовується взаємодія танкових екіпажів і накопичення важкої бойової техніки. Там же зафіксовані ЗРК "Стріла 10".

І головне, про що мовчать. Неподалік від міста Міусинськ, луганський напрямок, сконцентровано 20 одиниць систем залпового вогню "Град" БМ-21.

Всі ці дані підтверджені місією ОБСЄ. Ми повинні були вийти з цими даними і заявити: "Шановні, а що відбувається". У той час, коли ми говоримо про безальтернативне дотримання режиму тиші, відбуваються накопичення, передислокація, і головне, навчання збройних формувань бойовиків. І цікаво, що легендою їх навчань є наступ на їхні позиції Збройних сил України.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити