RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто і навіщо показав головне місце тортур в Донецьку - Станіслав Асєєв про фотографії "Ізоляції"

Станіслав Асєєв сидів в "Ізоляції" півроку

Станіслав Асєєв сидів в "Ізоляції" півроку Станіслав Асєєв Фото: detector.media

У середу, 27 січня, мережі облетіли фотографії в'язниці "Ізоляція" у Донецьку, у якій проросійські бойовики "ДНР" утримують та катують українців. Чому фотографії з'явилися саме зараз, з якою метою їх оприлюднили та як це допоможе українцям, яких утримували в "Ізоляції"? На ці питання в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV відповів письменник, журналіст і блогер СТАНІСЛАВ АСЄЄВ, якого більше двох років утримували бойовики "ДНР".

- Ви відреагували на появу телеграм-каналу "Донецький тракторист", де виклали фото з в'язниці бойовиків "Ізоляція" та журнал відвідувань цього концтабору бойовиками. Ці кадри і цю книгу злив хтось із співробітників в’язниці?

- Це дуже ймовірно. Ми – я маю на увазі людей, які пройшли "Ізоляцію" - більш-менш розуміємо, хто це робить. Я не скажу стовідсотково, але на 90% ми впевнені, хто ця людина. Зараз не час розкривати конкретні прізвища. Ну і в нас немає стовідсоткових доказів, що це саме він робить.

У будь-якому разі, хто б це не зробив, для нас – для української сторони, для тих, хто пройшов це місце – це величезний плюс. Дійсно показують всю систему "Ізоляції": як вона влаштована зовні. І навіть показали внутрішні приміщення - катівні, де катують людей.

Навіть сам "тапік" показали. Це польовий телефонний апарат з індуктивною котушкою, від якого йдуть дроти до різних частин тіла. Власне, потім відбуваються катування.

І хто б це не зробив, і яку б мету він не переслідував… Мета тут може бути тільки одна – отримання певних преференцій від наших спецслужб. Ми розуміємо що людина, яка робила ті фото, мала вільний доступ до тих місць, які фотографувала. І не просто мала вільний доступ, а в неї могла бути техніка, хоча б елементарний телефон.

Якийсь окремий в’язень, який знаходився в "Ізоляції" і був в цих місцях - наприклад, розвантажував фургони або обслуговував техніку – не міг мати телефону, щоб це сфотографувати. Хоча більшість із тих, хто виходив на вулицю працювати поза камерами, впізнають кожен цей об’єкт, який був сфотографований. Вони все це бачили і впізнають.

Я не був конкретно в тому підвалі, який був на фото, бо це спеціальний підвал для катівень. Я був у підвалі для полонених, де нас тримали, а катують вони в окремому підвалі. Але на фото навколо столу, до якого скотчем прив’язують людей, стоять стільці. Так от ці стільці були і в четвертій камері "Ізоляції", в якій я провів півроку. Але я туди потрапив уже в серпні 2017 року. Тобто фото з цими стільцями було зроблене до серпня 2017 року, коли вони ще не потрапили до четвертої камери. Це невеличка дрібниця, але я її впізнав. Я дуже добре знаю ці стільці, бо я півроку на них просидів сам.

t.me/traktorist_dn
1 / 1
t.me/traktorist_dn
1 / 1
t.me/traktorist_dn
1 / 1
t.me/traktorist_dn
1 / 1

- Ці нові факти допоможуть вам у вашій роботі по засудженню та викриттю цих катувань в концтаборах Донецької області? Це вагомий аргумент?

- Безперечно. Буквально вчора я зустрічався з Бориславом Березою. Ми готуємо сайт-івент на середину весни 2021 року до ПАРЄ. Я думаю, що ці фото та відео, які до цього з’явилися в ефірі 1+1, ми будемо використовувати для того, щоб сказати, що притомна людина не може заперечувати існування цього місця. Вже є сотні доказів.

На кожну цю фотографію можуть знайтися десятки свідків, які підтвердять, що це "Ізоляція". Зараз вже з’являються коментарі, що це підвали під Бояркою, де сплять безхатьки, і вони не мають відношення до Донецька. Але ж кожна людина, яка пройшла "Ізоляцію", може це підтвердити і навіть на карті показати ці склади, де стоять танки, де стоять вантажівки, де знаходиться сам підвал. Просто казати, що це неправда, як вони зазвичай роблять - уже не вийде.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі