RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін створив вдалий плацдарм на Донбасі, він не буде атакувати Україну з Росії - Лариса Волошина

Приєднувати Донбас Росія не буде, оскільки у Путіна інша мета

Приєднувати Донбас Росія не буде, оскільки у Путіна інша мета Лариса Волошина Фото: Апостроф

На Донбасі цього тижня відбувається чергове загострення - бойовики не лише обстрілюють позиції ЗСУ, але й проводять диверсійні операції. Які цілі переслідують бойовики, чи можлива гостра фаза загострення, навіщо зараз ведуться розмови про об'єднання "ДНР" і "ЛНР" та чи приєднає Росія ці території до свого складу - на ці питання в ефірі Апостроф Live відповіла відома кримська активістка, журналістка і телеведуча ЛАРИСА ВОЛОШИНА.

- На Донбасі бойовик із ножем напав на українського військового. Для мене це трохи дивно. Невже допускаються такі ситуації, коли бойовики проходять сіру зону та нападають на наших військових із ножем?

- Це говорить про те, що це частина якоїсь диверсійної операції. Диверсанти постійно пересуваються між позиціями. Ми знаємо, що на підконтрольній території у них є зв’язки, у когось є родини. У них є як особисті, так і військово-розвідувальні причини перетинати лінію розмежування.

Тим не менш, останніми днями – навіть останніми тижнями – ми спостерігаємо, що дійсно йде загострення. Це видно. Російські окупаційні війська та командування вже навіть не намагаються приховати те, що вони не дотримуються перемир’я.

Ба більше, ми чули заяви пана Пєскова, як і пана Путіна, про те, що, мовляв, санкції проти телеканалів Медведчука та проти самого Медведчука можуть призвести до загострення на Донбасі. От вони і доводять дією всі свої погрози.

- Цікава ще інформація про колишнього міністра внутрішніх справ України Захарченка. Він дав інтерв’ю, в якому фактично говорить про те, що він міг би стати головою "ЛДНР". Чим їх не влаштовують Пасічник та Пушилін? Навіщо їм Захарченко?

- Захарченко – посадова особа, він пов’язаний з президентом-утікачем Януковичем. В принципі, якраз небажання зробити певні адміністративні висновки після побиття студентів, після подій в Раді і призвело до падіння режиму Януковича.

Те, що Кремль зараз намагається замінити маріонеток на Донбасі представниками колишньої центральної української влади, говорить про те, що можливо вони готують якусь імітацію самостійності.

Ми пам’ятаємо, що буквально протягом цього місяця у них відбувся великий форум – вони назвали це міжнародною конференцією – щодо майбутнього Донбасу. Там була присутня пані Симоньян – така собі російська віп-пропагандистка, голова російського пропагандистського концерну. Там вона закликала Путіна і Росію доєднати Донбас, дати Донбасу суб’єктність. Так це було. Одним з небезпечних дзвіночків на цьому псевдоміжнародному форумі були його резолюції про те, що найближчою ціллю є відновлення територіальної цілісності "ДНР" та "ЛНР". І їхня загальна ціль – це демонтаж української держави та створення на її теренах низки дружніх Росії держав. Так це сказано.

Чому я звертаю на це увагу? Тому що насправді рік тому з’явилися документи так званих парламентів псевдореспублік, де вони визначали свої кордони в межах кордонів Донецької і Луганської областей. Це була заявка на подальшу окупацію, але чомусь рік була тиша. І ось за рік з’являється ціле пропагандистське шоу, у якому беруть участь віп-росіяни, де ця тема знову спливає. Ми знаємо, що для Путіна, коли він починає якусь гібридну агресію – нібито псевдовиступів народу, таких гібридних методів окупації – йому завжди потрібна легалізація. Чи то народні мери, чи то якісь псевдоголосування, як це було в Криму. Ми знаємо, що Кримська рада ні за що не голосувала, там не було навіть кворуму. Але Путіну потрібна оця легалізація. Цей форум явно був такою легалізацією, де в принципі просувалася і вводилася на порядок денний ідея, яку Росія собі зарезервувала ще рік тому.

Тому цілком можливо, що Захарченко – частина цього плану. Він усе ж таки був віп-чиновником, він мав великі зв’язки у Києві. Багато з теперішніх працівників МВС, Нацгвардії, керівництва МВС знають його особисто. Між ними є якісь особисті стосунки. Тому цілком можливо, що призначення Захарченка – це якраз частина цього плану. У разі загострення він міг би бути певним посередником між Росією та можливими українськими зрадниками.

- Не так давно Пушилін говорив про бажання приєднання до Росії фейкової "ДНР". А Захарченко у своєму інтерв’ю сказав, що хоче визнання такої собі окремої держави на Донбасі та зняття митних кордонів із Росією. Чому ця риторика змінилася?

- По-перше, Росія не хоче їх приєднувати - це абсолютно зрозуміло. Не тільки тому, що для Росії це тягар економічний, тут є дуже важливий момент. Для Російської Федерації так звані "ДНР" та "ЛНР" є плацдармом для подальшої агресії проти України. Тому що сьогоднішній режим санкцій дуже болісно б’є по РФ. Росія не може собі цього дозволити після тих мільйонів та мільярдів, які вони витратили в світі на лобіювання сумніву щодо російської агресії проти України. Ми знаємо ці обмовки, мовляв, Крим то таке, там все безкровно, а на Донбасі невідомо хто воює. Росія вкладає шалені гроші у пропагандистів, віп-пропагандистів – це політологи та політики західних країн.

І тут раптом почати агресію проти України через свої кордони - означає поставити під сумнів та звести нанівець всі ці пропагандистські зусилля, яких вона намагалася досягти за сім років агресії проти України. А агресія проти України через "ЛДНР" під прикриттям нібито відновлення територіальної цілісності, про що багато говорять - це для Росії такий дуже вдалий гібридний плацдарм. Тому приєднувати ці території вона точно не буде.

По-друге, Росія постійно маніпулює Україною. Мовляв, бачите, якщо що, ми їх приєднаємо, і це буде наша територія. Насправді все це – ігри Кремля, які зараз відбуваються на тлі явного розхитування ситуації всередині України.

Події останніх днів – це і засудження Сергія Стерненка, і повідомлення щодо обшуків проти сотників Майдану, яких нібито звинувачують у побитті беркутівців – це роздмухування ситуації всередині України, загострення ситуації на фронті. Плюс явне намагання переструктуризувати ці органи псевдовлади на окупованих територіях говорить про те, що Росія готова діяти, змінити свою гібридну тактику з замороженого конфлікту на щось інше.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити