RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спеціально вбивають українців, вбивають наших людей - речниця ДСНС про ракетний удар по Одеській області

Під завалами зруйнованого будинку ще можуть залишатися люди

Під завалами зруйнованого будинку ще можуть залишатися люди Фото: facebook.com/DSNSODE

В ніч проти 1 липня росія завдала ракетного удару по Одещині. Наразі відомо вже про 21 загиблого внаслідок удару –16 тіл знайшли у житловому будинку. Ще пʼять людей, серед яких одна дитина, загинули на базі відпочинку. Крім того, 38 осіб потрапили до лікарні. Через варварську атаку, яка призвела до загибелі стількох людей, 2 липня в Одеській області оголосили Днем жалоби.

Як проходять рятувально-пошукові роботи? Чому росія вдарила саме по житловому будинку та базі відпочинку? Про це в ефірі Апостроф TV розповіла речниця управління ДСНС в Одеській області МАРИНА МАРТИНЕНКО.

– На якому зараз етапі проходить безпосередньо розбирання завалів? Чи є надія, що кількість жертв більше не зростатиме?

– На жаль, такої надії зараз немає, тому що продовжуються роботи. За нашою інформацією, ще одна людина знаходиться під завалами. Тому рятувальники продовжують роботу з ліквідації надзвичайної ситуації, обстрілу, щоб знайти ту людину.

Що стосується житлового будинку, то ми знаємо про те, що він був наполовину заселений. Це було приблизно від 150 до 160 людей. Ми намагалися сьогодні робити списки через знайомих, сусідів – що це за люди, і скільки їх може бути. Наразі вже в житловому будинку людей не повинно бути. Але роботи продовжуються, розбирання завалів продовжується і в житловому дев'ятиповерховому будинку, і на базі відпочинку. Але на базі відпочинку ми ще шукаємо під завалами людину.

– Скільки приблизно часу ще знадобиться, аби повністю завершити рятувально-пошукові роботи?

– Рятувальники припинять свою роботу після того, як буде знайдено цю останню людину. Далі роботи будуть продовжуватися, але вже іншими службами, зокрема, й комунальними. Рятувальники будуть працювати доти, доки ще є інформація про те, що людина перебуває під завалами.

– Скільки загалом задіяли одиниць техніки та особового складу серед надзвичайників?

– Буквально півгодини тому (станом на 15:30 - "Апостроф") було 112 рятувальників і близько 20 одиниць техніки ДСНС. Наразі ми нарощуємо сили і засоби. Ще група рятувальників з хвилини на хвилину повинна прибути до місця і також допоможе продовжувати роботи.

– В росії, як завжди, кажуть, що по цивільних вони не стріляють, а цілили вони нібито у якісь склади з озброєнням. Чи є поруч якісь будівлі які б могли зацікавити кремль, чи все ж таки цілили саме по житловому будинку?

– На мою думку, цілили спеціально по житловому будинку. Спеціально вбивають українців, вбивають наших людей. Ніяких стратегічних об'єктів поруч немає. Це житловий будинок, де, само собою, живуть люди. Це база відпочинку, де просто знаходилися кілька людей. Серед чотирьох загиблих там – одна дитина. Тобто це просто винищення українського народу.

– Наостанок запитаю вас про роботу рятувальників на Одещині. Наскільки часто є виїзди, чи володієте ви якоюсь статистикою?

– Звичайно, статистика в нас є. Наразі не скажу вам точну кількість. Але навіть з того, що не стосується воєнного стану, пожежі були, є, і вони продовжуються, на жаль. Зараз пожежонебезпечний період: горять екосистеми, суха рослинність. Намагаємося вберегти їх, проводячи профілактичні якісь заходи, спілкуючись через засоби масової інформації. Тому що, на жаль, найпоширенішою причиною пожеж, надзвичайних подій є саме людський фактор, і винні в цьому саме люди.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів