RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Адвокат В'ячеслава Зінченка: Поліція не шукає справжнього вбивцю Фаріон

В'ячеслав Зінченко Фото: Getty Images

Підозрюваний у вбивстві ексдепутатки Верховної Ради та мовознавиці Ірини Фаріон 18-річний В'ячеслав Зінченко досі стверджує, що не причетний до її загибелі. Пістолет, з якого був здійснений смертельний постріл, не знайдений, але у справі з’явився ще один - травматичний. Які нові деталі спливли в розслідуванні вбивства Фаріон, з'ясовував «Апостроф».

По суті, це один із небуденних злочинів, який був розкритий у стислі терміни. Слід із Львова простягнувся через всю Україну до Дніпра, де затримали підозрюваного В'ячеслава Зінченка. За словами його адвоката Ігоря Сулими, незважаючи на те, що Зінченко заперечує свою провину, не знайдено зброю, з якої зроблено смертельний постріл, навіть мотиви невідомі, з його клієнта цілеспрямовано роблять обвинуваченого у вбивстві. Поліція не шукає справжнього вбивцю, вважає адвокат. І навіть історія з травматичним пістолетом дуже заплутана.

«Сьогодні складається така ситуація – є підозрювана особа. За його затримання отримані премії, підвищення, і ніхто не буде шукати справжнього вбивцю. Тому слідчі органи всі докази підганяють під підозрюваного», - розповідає «Апострофу» адвокат Зінченка Ігор Сулима.

Запитань більше, ніж відповідей

Нещодавно в пресі з'явилася інформація, що в рамках розслідування вбивства Фаріон під час обшуку у менеджера «Дніпромлин» у Дніпрі був виявлений пістолет «Форт-12». Але, як вважає адвокат, він не має жодного відношення до справи, й інформація про те, що пістолет знайшли в будинку у нібито сестри Зінченка, не відповідає дійсності, оскільки у хлопця немає сестри. І незрозуміло, яке відношення ця жінка має до підозрюваного. Хоча правоохоронні органи намагаються прив'язати цю травматичну зброю до справи, зазначає Сулима. Незважаючи на те, що знайшли його не у нього вдома, а невідомо де.

«Його ДНК зараз будуть «ліпити» де можна і де не можна. Це звичайна практика», - підкреслює адвокат.

Ось, наприклад, історія з червоними рукавичками, схожими на ті, що були на вбивці Фаріон і які фігурують у справі. Як вважає адвокат, людина, яка вчиняє злочин, не буде таке зберігати. Викинути дорогий пістолет, але залишити дешеві рукавички - це зі світу казок. Через це напрошуються висновки про те, що це все постановка.

Як вважає адвокат, його підзахисний потрапив у цю історію тільки тому, що зовні схожий на описуваного вбивцю. І на його місці міг опинитися будь-хто.

«В'ячеслав готовий довести свою невинуватість, навіть незважаючи на те, що йому доведеться просидіти в СІЗО не один місяць, а то й рік. Йому не змінять запобіжний захід після 60 днів, це навіть не обговорюється. Інша справа, що на його адресу надходили серйозні погрози. І це при тому, що його провина не доведена. З мотивом теж не все зрозуміло», - підкреслює адвокат.

Особистий мотив, без політики

У поліції «Апострофу» відповіли, що не коментують це кримінальне провадження, оскільки триває досудове слідство. Як і не говорять, що ж підштовхнуло хлопця на вбивство публічної особи. Але заступник голови Національної поліції Андрій Нєбитов після затримання В'ячеслава Зінченка заявив, що він особисто з ним спілкувався і дійшов висновку, що «він любить Україну і йому здається, що він діяв правильно (хоча у вбивстві не зізнався, — прим. ред.). Вважає, що не потрібно розділяти українське суспільство».

Фактично виходить, що це особистий мотив 18-річного хлопця. Судовий експерт Юрій Ірхін зазначив, що вбивця Фаріон ретельно готувався або ж його хтось готував до цього. Але чи може людина у 18 років так професійно виконувати такого роду дії? Тут уже питання.

«Ця справа мені нагадала справу Шеремета. Адже навіть пресконференція після затримання Зінченка була проведена за таким самим шаблоном, як і з Шереметом. Тим цікавіше спостерігати за розслідуванням і його результатом», - прокоментував «Апострофу» Ірхін і зазначив, що хлопець поводиться спокійно і впевнено.

Нагадаємо, 19 липня у Львові невідомий вистрілив у скроню 60-річній екснардепці від ВО «Свобода» Ірині Фаріон. Пізніше вона померла в лікарні. 21 липня Нацполіція оголосила в розшук чоловіка віком близько 20 років, який може бути причетним до вбивства колишньої народної депутатки. Він потрапив на камери відеоспостереження біля будинку. У МВС розповіли, що розглядають три основні версії вбивства: особиста неприязнь, суспільно-політична діяльність і вбивство на замовлення РФ. 25 липня у Дніпрі був затриманий підозрюваний у вбивстві Фаріон 18-річний В'ячеслав Зінченко, зовні схожий на людину на фото і який у день вбивства був у Львові. 26 липня Галицький суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Слідство збирає докази його провини.

Читайте також

Новини партнерів