RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбити ринок автогазу? Чому Гетманцев так хоче підняти акцизи на газ

Намір боротися з лобістами може призвести до боротьби з українцями

Намір боротися з лобістами може призвести до боротьби з українцями За два місяці ціни на автогаз виросли у півтора рази Фото: Укрінформ

Головний податковий реформатор України Данило Гетманцев анонсував значне підвищення акцизу на автогаз. З одного боку, це принесе додаткові доходи до бюджету, з іншого, вдарить по кишені багатьох українців. "Апостроф" з'ясовував, наскільки подорожчає газ на АЗС у разі триразового збільшення акцизу на нього, а також, як це вплине в цілому на ринок пального в нашій країні.

В Україні найближчим часом може більш ніж утричі зрости акциз на скраплений автомобільний газ. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, підвищення акцизу на автогаз – це перспектива кількох місяців.

"Єдиний аргумент, чому раніше акциз на газ був низьким, полягає в тому, що колись на ринку LPG (скраплений нафтовий газ, який використовується, зокрема, як автомобільне паливо – "Апостроф") були сильніші лобісти, ніж на ринку бензинів. Співвідношення має бути в енергоємності. Якщо застосовуємо цю логіку при ставці на бензин 213 євро за тисячу літрів, ставка на газ має бути 160-170 євро. Це європейська практика", - сказав Гетманцев.

Нагадаємо, з 1 липня 2023 року податки на пальне в Україні повернули на довоєнний рівень. ПДВ на всі види палива підвищився з 7% до 20%, акциз на бензин зріс із 100 євро до 213,5 євро за 1 тисячу літрів, на дизель – зі 100 євро до 139 євро за 1 тисячу літрів. При цьому акциз на автогаз із вересня 2022 року залишається на рівні 52 євро за 1 тисячу літрів.

Логіка воєнного часу

Чому виникла ідея підвищити акциз, у принципі, зрозуміло.

"Вони це все роблять за законами воєнного часу - шукають можливості, резерви, де тільки можна, як наповнити бюджет, - сказав у розмові з "Апострофом" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. - За нашими розрахунками, ця ініціатива принесе приблизно мільярд гривень на місяць".

Логіка тут очевидна. Адже, як відомо, бюджетні кошти, які наша держава отримує у вигляді доходів, зокрема за рахунок податків, спрямовуються на оборону.

Однак деякі рішення влади у цій сфері можуть бути не дуже вдалими. До таких, схоже, належить і намір підняти акциз на автогаз.

Згідно з консенсусною оцінкою, підвищення акцизу на газ до рівнів, озвучених Данилом Гетманцевим, призведе до зростання роздрібних цін на нього, щонайменше на 4 гривні на літрі.

"Таке здороження відразу призведе до зростання цін на транспортні послуги в масовому сегменті - послуги таксі, перевезення для малого бізнесу тощо. Також ця ініціатива вдарить по бідним верствам населення, адже іномарки prime-сегменту нечасто можна зустріти на газу", - сказав у коментарі виданню економіст, колишній член Ради Національного банку України Віталій Шапран.

Він нагадав, що це не перша ініціатива Гетманцева, яка підсилює податковий тиск і зачіпає широкі верстви населення.

"В той же самий час ситуація з неподатковими доходами державного бюджету катастрофічна. У 2024 році НБУ замість обіцяних 100 мільярдів гривень через жорстку монетарну політику перерахує трохи менше 18 мільярдів, з тієї ж причини Мінфін вимушений робити запозичення через ОВДП під високі відсотки, а це- витрати державного бюджету, - каже Шапран. - Тобто на тих ланках, де можна було наповнити бюджет без того, щоб лізти в карман пересічному українцю, комітет Гетманцева уникає активності. Складається враження що для Гетманцева основне завдання – це не наповнення бюджету, а дратування виборців".

Крім того, щодо європейської політики встановлення акцизів на пальне, Данило Гетманцев, м'яко кажучи, не правий.

За словами експерта "Нафторинку" Олександра Сіренка, в Україні співвідношення акцизу на автогаз до акцизу на бензин середнє по Європі.

Фото: "Нафторинок"

"Зараз відношення акцизу на газ до акцизу на бензин – близько 25%. А якщо зробити так, як сказав Гетманцев, у цій діаграмі за пропорцією нас винесе одразу на перше місце. Якщо рано чи пізно нам доведеться виконувати логіку Євросоюзу, нам скажуть – не більше, ніж 20%, а у нас буде близько 70%", - розповів експерт у коментарі "Апострофу".

Якщо уважно вивчити таблицю, то стане очевидним, що ставки акцизу як на автогаз, так і на бензин в Україні нижчі, ніж у багатьох країнах ЄС. При цьому на бензин акциз вищий, ніж в Україні у всіх країнах Євросоюзу. У зв'язку з цим так і хочеться запитати – ви і його збираєтесь піднімати?

Дорожче, але дешевше

Як уже було сказано вище, підвищення акцизу на скраплений газ призведе до його подорожчання на 4 гривні, а то й на 5 гривень на літрі.

Однак цілком можливо, що українці не особливо відчують цього подорожчання.

"Сьогоднішня ціна на скраплений газ необ'єктивна. Сьогодні вона має бути 27 гривень за літр, тобто 50% від ціни бензину А-95, - розповідає Сергій Куюн. - До неї (після підвищення акцизу) додасться близько 4 гривень за літр. І таким чином ціна буде навіть нижчою, ніж сьогодні. Це буде 31-32 гривні, але ніяк не 35-36 (як зараз)".

Останнім часом і особливо у листопаді автогаз в Україні дорожчав, тоді як ціни на бензин та дизельне паливо залишалися стабільними та навіть трохи падали.

Тому є пояснення: по-перше, уряд нарешті відсік російський ресурс, який під виглядом європейського потрапляв на український ринок, по-друге, деякий дефіцит газу виник через блокаду кордону з Польщею перевізниками.

Наразі обидві ці проблеми вирішені, і з кінця листопада автогаз не дорожчає (а декілька останніх днів дешевшає).

"Дефіциту автогазу не буде. Ринок вже знайшов альтернативні джерела й маршрути. Цей газ просто має доїхати", - пояснив Сергій Куюн.

І, судячи з усього, він уже доїжджає. Принаймні ціни на нього в гурті падають, причому дуже істотно. За словами Олександра Сіренка, на останньому аукціоні щодо газу обвал становив 14%.

У роздробі зниження ціни поки що не настільки помітно. При цьому не виключено, що оператори ринку намагатимуться "пом'якшити" цей тренд.

Проте у будь-якому разі, ознаки стабілізації ринку є очевидними.

І тут знову не можна не згадати ініціативу Данила Гетманцева щодо підвищення акцизу.

"Хочеться задати питання в лоб: Чого ви хочете? Вбити ринок газу? Навіщо зараз все це колошматити, я, чесно кажучи, не знаю", - каже Сіренко.

У зв'язку з можливим зростанням цін на газ виникає питання, як поведе себе ринок бензину - чи підвищиться на нього попит і, відповідно, його вартість?

"Газ навіть за озвучених ставок збереже свою привабливість для водіїв, - впевнений Сергій Куюн. - Тобто ціна на нього не відлетить у космос, коли вигідніше заправлятиме бензин".

На думку Олександра Сіренка, поки що до кінця незрозуміло, як розвиватиметься ситуація.

"Ринок газу комфортно почувається, коли ціна газу становить 50% від ціни бензину. Коли він вище, водії вже починають думати, чи може вже краще купити бензин. Тому, можливо, що ці 5 гривень (які додадуться після підняття акцизу) ) "врятують" ринок бензину. А може й ні", - каже експерт.

Однак найцікавіше це те, що рішення про підвищення акцизу на скраплений автомобільний газ не прийнято.

Більше того, в уряді цю ініціативу не надто й підтримують.

"Гетманцев вже вдруге говорить про те, що це питання вирішене, і що це лише питання часу. Але підтвердження цим балачкам поки що немає", - резюмував Олександр Сіренко.

Читайте також

Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни

Блокада кордону з Польщею найбільше вдарила по імпорту в Україну скрапленого газу, та ціни зростають на всі види пального

По той бік страйку: коли в Україні подешевшає автогаз

Через блокаду кордону з Польщею ціни на автогаз в Україні зросли - як вирішується ця проблема

Ціни на АЗС полетіли: скільки українці заплатять за бензин влітку

До кінця липня роздрібна ціна літра бензину в Україні може досягти 55 гривень, дизпалива – 52-53 гривень, автогазу – 25 гривень

Новини партнерів