RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як Київ готується до Євробачення

Що зміниться в житті столичних жителів у зв'язку з проведенням міжнародного конкурсу

Що зміниться в житті столичних жителів у зв'язку з проведенням міжнародного конкурсу Фото: EPA/UPG

До головного пісенного конкурсу Європи залишилося менше двох місяців. При цьому українська столиця, де в цьому році пройде Євробачення, ще продовжує підготовку до заходу. Столичні готелі, за даними експертів, готуються підняти добову вартість номерів на 30-40%, а Міжнародний виставковий центр (МВЦ) і вся інфраструктура навколо знаходяться в стані активної перебудови. "Апостроф" з'ясовував, чи готовий Київ приймати конкурсантів і що зміниться в житті столичних жителів у зв'язку з проведенням конкурсу.

Головний майданчик

Спочатку пісенний конкурс планували провести в столичному Палаці спорту, проте в останній момент цю локацію з відкритого конкурсу зняла сама київська мерія. Своє рішення столична влада пояснила тим, що незадовго до Євробачення у Палаці спорту відбудеться чемпіонат світу з хокею, так що тепер Київ зможе прийняти одразу два міжнародні заходи.

Як відомо, головною ареною проведення конкурсу стане Міжнародний виставковий центр, розташований на лівому березі Дніпра. В МВЦ почали готуватися до конкурсу в лютому. Через місяць робота тут кипить: за словами представника організаторів Євробачення, менеджера з комунікацій Юлії Головльової, монтувати необхідні конструкції почнуть у квітні.

"МВЦ зараз проводяться регулярні робочі зустрічі, на яких детально опрацьовується розміщення всіх елементів, які необхідні для проведення пісенного конкурсу. Старт монтажу всіх конструкцій за планом почнеться в квітні", - сказала Головльова "Апострофу".

Приймати Євробачення-2017 в МВЦ будуть відразу три павільйони. У першому буде знаходиться сцена пісенного конкурсу і бекстейдж – виробнича частина шоу. Обсяг робіт у цьому павільйоні найбільш великий, так що його реконструювати стали першим.

Роботи у другому і третьому павільйонах поки що не почалися. Павільйон №2 потрапить у розпорядження організаторів в найближчі два тижні – там буде розміщений глядацький зал. У павільйоні №3 з початку квітня планують обладнати гримерки і великий прес-центр.

До речі, незважаючи на активне проведення робіт, усі три павільйону МВЦ, за даними "Наші гроші", здані в оренду тільки на період з 18 березня по 21 травня 2017 року. Національна громадська телерадіокомпанія уклала угоду про оренду з ТОВ "Міжнародний виставковий центр" в кінці грудня, сума угоди – 35,1 млн грн.

Готелі подорожчають до 40%

Хто очевидно запрацює на Євробаченні-2017 – це київські готелі. За даними Департаменту туризму КМДА, добова ціна номерів виросте в середньому на 30-40%. При цьому саме готельєри старанніше інших готуються усунути недоробки до початку пісенного конкурсу.

Зараз готелі Києва поділилися на дві категорії: ті, хто є офіційним партнером, і ті, хто самостійно намагається залучити клієнтів.

"Готелі, які є офіційними партнерами Євробачення, не будуть піднімати ціни. Вартість проживання у них вже зафіксована. В першу чергу, в таких готелях було відкрито бронювання номерів для офіційних делегацій учасників конкурсу, наступними бронюють місця в цих готелях акредитовані фани і представники преси", - пояснила "Апострофу" менеджер з комунікацій Євробачення Юлія Головльова.

Якщо врахувати, що в список офіційних готелів пісенного конкурсу входить всього 12 готелів (серед яких преміальні HyattRegency, InterContinental і Hilton), а до міста, згідно очікуванням КМДА, приїдуть понад 20 тис., то можна сміливо припустити, що частина гостей скористається орендою квартир або буде шукати готелі з більш дешевого сегменту. Зараз на сайтах подобової оренди житла ще можна знайти квартири недалеко від МВЦ. Ціна однокімнатної квартири з ремонтом на дати конкурсу стартує від 700 грн\доба.

Новий причал, підсвічування та електромобілі

Офіційно на підготовку до Євробачення-2017 планується виділити 655,7 млн грн, з яких 200 млн грн – з міського бюджету Києва. Більшу частину грошей витратять на поліпшення інфраструктури. Наприклад, недалеко від МВЦ, за даними столичної мерії, буде відремонтовано існуючий причал – щоб від метро "Поштова площа" до місця проведення пісенного конкурсу могли курсувати спеціальні катери. Буквально днями депутат фракції "Солідарність" у Київраді Олег Петровець заявив, що на цьому "чудеса розвезення" не закінчаться – від причалу Микільської Слобідки до павільйонах МВЦ гостей Євробачення будуть розвозити електромобілі.

"Також недобуд "Нафтогазу" на Лівобережжі на час проведення Євробачення планується перетворити на величезний екран, на якому буде транслюватися сам конкурс", - додав Петровець.

Ще одна обіцянка міської влади – привести в порядок освітлення вулиць і доріг. У КМДА заявили, що до пісенного конкурсу заплановано підсвітити дерева біля МВЦ і вздовж Броварського проспекту.

Мер Києва Віталій Кличко також заявив про реконструкцію станції метро "Лівобережна" і очищення прилеглої до неї території від МАФів. Якщо роботи в метро вже почалися, то в плані боротьби з кіосками ніяких зрушень поки що помічено не було. Жителі Березняків і Русанівки жартують в соцмережах, що Кличко змете торгові точки рівно на два дні півфіналу та сам фінал.

"На більший час, напевно, не вийде – МАФи вже давно стали частиною "Лівобережки", а бабусь зі стихійних ринків біля метро не розігнати навіть танком", - пишуть у соцмережах кияни.

Міська влада у свою чергу просить жителів столиці бути більш стриманими і поблажливими. Як запевнив "Апостроф" народний депутат і радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерківець, місто виконає всі взяті на себе зобов'язання до Євробачення-2017.

"Усе, що взяло на себе місто, буде зроблено, за винятком якогось малого відсотка форс-мажору. При цьому підкреслю, що місто не має ніякого відношення до залу: все, що відбувається всередині або на території МВЦ – це компетенція Кабміну. Місто ж з точки зору фінансування брало на себе, зокрема, все, що стосувалося зовнішнього периметра навколо МВЦ. І це обов'язково буде зроблено", - зазначив Білоцерківець.

МВЦ з висоти пташиного польоту Фото: Олег Стельмах / ​​elektraua.livejournal.com

elektraua.livejournal.com

Ремонт доріг і мобільні СТО

Найболючішою темою київської влади в підготовці до Євробачення-2017 залишаються дороги. Після зими ямковий ремонт, м'яко кажучи, вже не допомагає. На деяких відрізках столичних доріг розгорнулися "мобільні СТО" – там кажуть, що в день приймають у середньому 8-10 машин, які постраждали через незадовільний стан доріг.

"Не знаю, хто там і що ремонтує, але до нас щодня приїжджають люди, щоб бортувати колеса. Днями був позашляховик, у якого після зустрічі з ямою відпали обидва диски з передніх коліс", - розповів "Апострофу" директор СТО, розташованого недалеко від станції "Лівобережна".

Раніше вже колишній заступник мера столиці Ілля Сагайдак пообіцяв, що до Євробачення-2017 у Києві відремонтують всі дороги, що ведуть до МВЦ.

"Зокрема, заплановано ремонт автодороги від аеропорту "Київ" до Повітрофлотського проспекту. Більш того, заплановані ремонти мостів і доріг, пов'язаних з МВЦ, ремонт доріг на Русанівській набережній, станції "Лівобережна". Влада націлена швидко працювати, щоб відремонтувати більше доріг і зробити це якісно", - пообіцяв Сагайдак.

Експерти у свою чергу кажуть, що дороги до пісенного конкурсу міська влада все-таки встигне відремонтувати, проте неясно, як довго після Євробачення прослужить прокладений асфальт.

"Броварський проспект, мости та інші заявлені ділянки доріг, на мій погляд, повинні встигнути відремонтувати до півфіналів конкурсу. З іншого боку, ми прекрасно знаємо, що якість, здавалося б, нових доріг часто залишає бажати кращого. Конкурс закінчиться, а чи залишаться після нього відремонтовані дороги – покаже час", - заявив у коментарі "Апострофу" активіст, засновник порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов.

Фанати і 900 волонтерів

За підготовкою Києва до Євробачення-2017 традиційно стежить спеціальна делегація OGAE (General Organisation of Eurovision Fans) – міжнародного фан-клубу Євробачення.

Представники фан-клубів з різною періодичністю особисто приїжджають в host-city, щоб оглянути локацію конкурсу, дізнатися про хід підготовки та перевірити готовність міської інфраструктури.

Допомагати організаторам пісенного конкурсу в цьому році буде понад 900 волонтерів з різних країн. Як розповіла "Апострофу" менеджер з комунікацій Юлія Головльова, організатори Євробачення отримали понад 12 тис. заявок від людей, охочих стати волонтерами.

"Планується відібрати понад 900 волонтерів. Співбесіди з кандидатами почалися в НСТУ з 1 березня і продовжаться ще до кінця цього місяця. Серед тих, хто подав заявки, є як українці, так і іноземці. З кандидатами, які проживають в інших містах України та світу, співбесіди розпочнуться з наступного тижня і будуть проводитися по Skype", - підсумувала Головльова.

Ціни на квитки

Вартість квитків на шість генеральних репетицій, два півфінали і фінал була озвучена близько місяця тому. І це, мабуть, єдине, що організатори конкурсу вже ніяк не зможуть змінити. Відвідування Євробачення-2017 обійдеться гостям від 40 до 200 євро. Також окремо можна придбати VIP-місця, ціна яких трохи більше 200 євро.

При цьому, за словами керівника Національної суспільної телерадіокомпанії України з питань проведення конкурсу Павла Грицака, спочатку була закладена більш низька вартість квитків – від 10 до 100 євро, у залежності від місця в залі.

Для порівняння, ціна квитків на Євробачення-2016 у Стокгольмі була від 32 до 140 євро на репетиції і півфінали, а також від 53 до 280 євро на фінал.