RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я валю, це точно: чому Зураб Аласанія йде з посади гендиректора НТКУ

Журналіст пояснив причини свого відходу

Журналіст пояснив причини свого відходу Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія Фото: УНІАН

Генеральний директор Національної телекомпанії України ЗУРАБ АЛАСАНІЯ вирішив залишити посаду. Він написав заяву про звільнення за власним бажанням з 1 листопада і пояснив свій вчинок проблемою з бюджетом для Євробачення, який "з'їв" майже всі кошти, виділені на Громадське телебачення на 2017 рік. Аласанія висловив припущення, що компанію в такий період має очолити людина "більш компромісна, гнучка, здатна домовлятися". "Апостроф" запитав у самого Зураба, чого він розраховував домогтися своїм відходом і чим буде займатися тепер.

- Зураб, ваш відхід пов'язаний виключно з метою привернути увагу до бюджету на Суспільне телебачення і Євробачення, чи, можливо, роль зіграли конфлікти в самому НТКУ?

- Усі ці конфлікти зсередини і зовні, інспіровані Миколою Томенком (екс-нардеп, - "Апостроф"), Віктором Набруском (екс-голова Національної радіокомпанії України, - "Апостроф") та іншими, безперервно йдуть і тліють. Це не зовсім критична загроза, критична загроза з боку того самого Томенка була, коли ми закон приймали (Закон про Суспільне телебачення і радіомовлення, - "Апостроф"). Тоді він ставив величезні булижники на шляху і палиці в колеса. Тепер ні. Але профспілки — так, це все продовжується, але це не є такою вже критичною загрозою (минулого тижня профспілка НТКУ висловила недовіру Зурабу Аласанії, - "Апостроф").

Ось зараз загроза — це бюджет Євробачення, який неможливо використовувати і який включений на наступний рік у бюджет для суспільного мовлення. І, таким чином, є серйозна загроза майбутньому громадському мовнику.

І так, ви праві, це спроба привернути увагу. Це не шантаж, не кокетство, я валю точно, але таким чином хочу привернути до цього увагу. Альо, прокинься, країна, якщо тобі потрібне Євробачення, будь ласкава, стеж за цим! Це перше. А друге, суспільний мовник — це важливо. І от якщо всім друзям-лібералам важливо, нехай вони піднімають хвилю і призначають сюди правильну людину і стежать далі уважно. Чесно кажучи, ми відчували себе на самоті всі ці два з половиною роки, не дорікаю, але констатую факт. Проблем у країні було дофіга, а ця компанія варилася сама по собі, на фіг нікому не потрібна. Ось тепер, я сподіваюся, увагу на це звернуть і якось це буде "на хвилі".

- Ви вважаєте, ваш відхід дасть якийсь ефект?

- Сподіваюся. Зараз просто критичні часи, навіть у буквальному сенсі, залишилося два-три місяці до моменту заснування самої юридичної особи (громадського мовника, - "Апостроф"), і увага до цього нині вкрай важлива. Це просто свинство включити бюджет Євробачення в бюджет НТКУ! Я сподіваюся, що на це теж звернуть увагу. І щось буде змінено. Громадськість вже злякалася, тому сподіваюся, що замість мене аби кого призначити не вдасться. Це вплине і на парламент, коли вони будуть вдруге голосувати за держбюджет.

- А чим ви тепер будете займатися?

- Та це не має значення. Яка, до біса, різниця, чим? Поняття не маю, чим я буду займатися. Я не будую жодних планів.