RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сподіватися і молитися: що загрожує Україні за Мораеса

Артем Франков про скандал з натуралізацією Жуніора Мораеса

Артем Франков про скандал з натуралізацією Жуніора Мораеса Фото: EPA

Після успішного старту у відбірковому турнірі на чемпіонат Європи-2020 збірна України опинилася в епіцентрі скандалу у зв'язку з натуралізацією бразильського футболіста Жуніора Мораеса. Федерація футболу Португалії подала протест в УЄФА, в якому йдеться про те, що Федерація футболу України порушила правило отримання Мораесом футбольного громадянства країни.

Чи загрожує Україні втрата 4-х очок, на чиєму боці закон, і хто повинен понести покарання за ситуацію з Мораесом - на ці питання "Апострофу" відповів футбольний журналіст, головний редактор журналу "Футбол" АРТЕМ ФРАНКОВ.

- Як може закінчитися скандал з Жуніором Мораесом?

- Він може закінчитися як завгодно. Я можу тільки сподіватися і молитися, щоб він закінчився в нашу користь. Всі аргументи, які я чув на користь нашої беззаперечної позиції - це нібито проведені консультації з офіційними особами УЄФА, а також дотримання внутрішніх законів України. Всі вони не дуже переконливі.

- На що б'ють ті ж португальці і Люксембург в меншій мірі?

- На порушення 5-річного цензу осілості. Тільки на це. Ніяких інших варіантів тут бути не може. Ніхто не заперечує українське громадянство Жуніора Мораеса. Вони оскаржують його футбольне громадянство. Більшість людей не розуміють, що футбольне і політичне громадянства - це абсолютно не співпадаючі речі. Вони можуть бути спільними, але це не обов'язково.

- Мораес повинен був по-футбольному бути п'ять років на території України?

- Абсолютно вірно. Далі питання виключно тлумачення цієї норми статуту ФІФА. Не думаю, що УЄФА візьме і закриє це питання, тому що мова йде саме про статут ФІФА. Подібними речами, тобто натуралізацією, займається ФІФА.

- Які у нас шанси уникнути покарання, якщо закон все-таки порушений?

- Порушення - це дуже цікаве питання. Юриспруденція - наука тонка. Зокрема, спортивна юриспруденція. Є норма закону - безперервність перебування. Але її можна витлумачити. Чи була порушена безперервність перебування Мораеса в Україні орендою в "Тяньцзінь Цюанцзянь"? Далі починається війна юристів, одні кажуть, що норма читається таким чином, і що оренда означає порушення, переривання безперервності. А інші говорять зворотне. Для того, щоб ми зберегли чотири очки і продовжили боротьбу за перше місце в групі, потрібна, щоб наша точка зору взяла гору.

Я, як журналіст, судити не беруся, оскільки юриспруденція - наука дуже специфічна. Тут повинні говорити тільки професіонали. Причому бажано, професіонали спортивні і жодним чином не зацікавлені. Тобто думка українських, португальських і люксембурзьких юристів мене не цікавить.

Начнем с того, что я совсем не понял поведение нашей федерации, которая жутко торопилась с Мораесом Фото: Дарья Давыденко / Апостроф

- Чи є у нашої федерації можливість найняти таких фахівців, які відстоять її інтереси в УЄФА і ФІФА?

- Почнемо з того, що я зовсім не зрозумів поведінку нашої федерації, яка моторошно поспішала з Мораесом. Як тільки Мораес отримав громадянство України, його тут же заслали в збірну. Хоча здоровий глузд підказує, що спочатку зробіть запит до відповідного комітету ФІФА. Нехай вони письмово дадуть відповідь, що він має право грати за збірну України. І потім цим папірцем можна було б зняти будь-які питання раз і назавжди.

- Чи було поставлене таке запитання до ФІФА?

- Прозвучала фраза: "ми консультувалися з фахівцями УЄФА". Але хто у нас фахівець УЄФА? Павелко? Він же член виконкому. Може з ним проконсультувалися, чи можна натуралізувати Мораеса? Але ж він не в юридичному комітеті.

Тому ситуація з Мораесом спровокована подібною поведінкою. Що за поспіх був? Поспіх потрібен лише при ловлі бліх, але ніяк не при натуралізації футболіста. У даній ситуації спровокували цей конфлікт, і я дуже сподіваюся, що наша точка зору виявиться превалюючою. Здоровий глузд, ще якісь міркування, існуюча практика. Але, знову-таки, це дуже серйозне питання, про яке не хочеться просто так молоти язиком.

- У гіршому випадку у нас буде мінус чотири очки. Чи вплине якось це на наші шанси в кваліфікації Євро-2020?

- Це страшно вплине. Будь-яке очко життєво важливо при такій боротьбі, як між Португалією, Сербією і Україною.

Якщо щось таке все ж станеться, то першим ділом в ім'я очищення нашого футболу, все керівництво ФФУ має дружними лавами піти у відставку. Всі, хто до цього причетний хоч якимось чином. Головний начальник, який за все відповідає, той, хто цим займався безпосередньо тощо. Встали і пішли.

- Зокрема і керівник федерації?

- Звичайно, а як інакше? Якщо подібне станеться, я навіть думати про таке не хочу. Я вірю в нашу позицію, але я б діяв набагато обережніше. Є такі запобіжні клапани, які потрібно всюди розставляти.

Я верю в нашу позицию, но я бы поступал намного осторожнее Фото: Дарья Давыденко / Апостроф

- Як ця ситуація вплине на політику натуралізації гравців в подальшому?

- У нас зараз серед кандидатів на натуралізацію я бачу тільки Ісмаїлі. Але у нас на лівому фланзі є Миколенко. Тому практичного сенсу натуралізації Ісмаїлі я не бачу. Тут я стаю на позицію Андрія Шевченка, який говорить: "Нехай отримує українське громадянство". Але не з футбольних міркувань, а з якихось своїх. Якщо хоче, нехай отримає, а ми далі подивимося.

- Чи може ситуація з Мораесом відбити інтерес до натуралізації?

- Якщо покарання не оминути, то це буде безглузда технічна помилка певних чиновників, яка не повинна впливати на процес. Умовно кажучи, якщо з автомата Калашникова стріляв якийсь солдат і смикнув затвор так, що у нього там заїло, то це не привід відмовлятися від автомата Калашникова. Умовно кажучи, не автомат винен, а той хто його використовував.

А пошуки змови з боку "Динамо" - це просто клініка. Запустити подібне з боку "Динамо" - значить втратити вартість своїх гравців. У нас чотири очки зараз, всі на виду в Європі, Циганков забив Люксембургу. Це все мільйони і мільйони євро. А потім бабах, і нам дають технічні поразки з різким зменшенням шансів на вихід на Євро-2020. Можна уявити, як це все б'є по фінансам "Динамо", зокрема. Це просто маячня. Припустити, що португальці не мають можливості зайти на Transfermarkt і подивитися дані, хто і коли переходив...

Gallery/1782/145026

- Йде хвиля проти "Динамо"?

- Зверніть увагу на нібито анонімного листа, який прийшов до Португалії. Причому з Києва. На кого натяк-то? На "Арсенал-Київ" або на кого? На "Зорю" Луганськ або на "Оболонь"? Були статейки, в яких прямо і писалося, що трудова книжка Мораеса лежала в "Динамо", і тільки там знали всі подробиці. Transfermarkt і Wikipedia - це ж, як відомо, "закриті" джерела і туди просто так не потрапиш.

Читайте також

Манчестер Сіті - Реал - 4:5 Лунін виводить Королівський клуб у півфінал Ліги чемпіонів

Манчестер Сіті та мадридський Реал визначили останнього півфіналіста Ліги чемпіонів

Барселона - ПСЖ - 1:4 каталонці билися як леви, але далі йде Париж

Матчі Барселона – ПСЖ та Боруссія – Атлетико порадували вболівальників у чвертьфіналі Ліги чемпіонів

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді