RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перемога Усика - це колективний розум, у Джошуа шансів немає - експерт з боксу

В'ячеслав Поночовний про поєдинок Усик - Джошуа

В'ячеслав Поночовний про поєдинок Усик - Джошуа Фото: Getty images

У надважкій вазі з'явився новий суперчемпіон - українець Олександр Усик. У титульному бою з Ентоні Джошуа сімферопольчанин здобув дуже впевнену перемогу за очками, відібравши у британця чемпіонські пояси WBA, IBF, WBO і IBO. Але у Джошуа є шанс повернути втрачене, оскільки бій-реванш прописаний у контракті. Чи можна тепер Усика називати королем надважкої ваги, чи є у Джошуа шанси у другому поєдинку та хто є головним соперником Усика у дивізіоні - в інтерв'ю "Апострофу" розповів експерт і коментатор боксу В'ЯЧЕСЛАВ ПОНОЧОВНИЙ.

- Усик був андердогом, на нього взагалі ніхто не ставив - ні фахівці, ні букмекери. Але ми бачимо перший раунд, другий, третій - та й весь бій. Усик просто феноменальний. Що це взагалі було?

- Насправді я б не сказав, що ніхто не ставив, адже ті, хто розуміється на боксі, все ж таки робили свої ставки на Олександра. Вже не вперше завдяки Усику можна було підняти чималі гроші. Востаннє, я пам'ятаю, непоганий коефіцієнт був на Усика, коли він боксував з Гассієвим. Там був 2, непоганий коефіцієнт. Тут фактично 3.

- Так, був коефіцієнт 3 та навіть більше.

- Я думаю, що багато хто підняв гроші, тому що я слідкував за ставками в декількох конторах і бачив, що коефіцієнт впав. Наприклад, українська контора "Паріматч". Вони спочатку давали 3, а потім коефіцієнт впав до 2.5. Це говорить про те, що те, що багато людей ставили саме на Усика. Багато хто вірив в цю перемогу.

Дивіться: Як Усик побив Джошуа на очах десятків тисяч англійців: відео огляд бою

Єдине, за що можна було нервуватися - це суддівство. Насправді на одній з суддівських записок був майже рівний рахунок. Судді були заряджені на те, щоб малювати перемогу Джошуа. Якщо б було ще більше якихось вдалих моментів у Джошуа, то вони могли б витягнути принаймні нічию. Здається, до 7 чи до 8 раунду була фактично нічия в суддівських записках. Але в останніх раундах завдяки вдалим діям Усика судді просто не могли віддати (бій) Джошуа. Усик, можна сказати, зіпсував їхні плани. Тому це перемога за очками лише через те, що Усик занадто був успішним в атаках і занадто впевнено забрав багато раундів.

Навіть український суддя, який краще за інших порахував, теж дипломатично віддав Джошуа три раунди. Я б, наприклад, лише один віддав. Я ще раз повністю передивився бій, і можна було віддати Джошуа лише шостий раунд, в якому у нього було декілька гарних влучань. І все.

- Що це було в сенсі того, що фаворит так бездарно програв?

- Багато хто вважав, що буде важко Усику перемогти через те, що він не дуже вдало виглядав у бою проти Дерека Чісори. Там дійсно був такий складний бій. І тоді здалося, що Сашко дійсно провів цей бій не дуже вдало і у перемогу над ним повірили той же Джошуа та інші важковаговики.

Але перед поєдинком Тайсон Ф’юрі казав, що він вважає, що Усик спеціально так провів поєдинок проти Чісори, щоб витягнути на бій Джошуа. Це так, роздуми, але я вважаю, що багато хто вірив у перемогу Джошуа, тому що він кращий за Чісору, тому Усик не зможе перемогти. Мовляв, це надважка вага і таке інше. І багато хто думав, що не зможе Усик перемогти на виїзді таку зірку, яка несе золоті яйця. Але Усик це зробив. Він просто був занадто крутим у цьому поєдинку і не залишив суддям жодних шансів хоч якусь нічию намалювати, не кажучи вже за перемогу.

Олександр УсікФото: Getty images

- Той суддя, який майже нічию дав (113-115), був британцем. Але навіть він не зміг.

- Так, навіть нічию не зміг дати. Останній раунд був занадто круто виграний Сашком, особливо його кінцівка.

- Всі зараз говорять про реванш. Він взагалі потрібен?

- Якщо уважно дивитися на те, що робив Джошуа, то у мене багато питань - чи зможе він щось змінити? Так, він уже програвав і потім перемагав у реванші. Його ж так і називали перед поєдинком: єдиний чемпіон, якому вдалося перемогти всіх. Навіть тих, кому він раніше програв (Джошуа програв нокаутом Енді Руїзу, але виграв бій-реванш за очками).

Теоретично можна припустити, що він дійсно зробить роботу над помилками, вийде кращим на реванш і буде по-іншому боксувати. Але, мені здається, навряд чи. Сашко теж його чудово вивчив, знає, що робити. Мені здається, він може ще краще виступити. Наприклад, завершити поєдинок достроково.

- Так, був несподіваний нокаут у бою з Руїзом, а потім реванш по очках. Але хіба програє Усик по очках? Що може допомогти Джошуа перемогти Усика?

- По очках перемогти Усика Джошуа не зможе, цей поєдинок це вже продемонстрував. Єдине, на що є у нього дійсно шанс - це потужний удар, нокаутуюча міць. Якщо влучить, доб’є. Тобто перемогти достроково Джошуа теоретично може. Були моменти в цьому поєдинку, коли дійсно Джошуа влучав. І ми бачимо синці на обличчі у Сашка.

Тому якісь задатки для реваншу цей поєдинок все ж таки залишив. Він може попрацювати над помилками і спробувати перемогти достроково - більш агресивно йти вперед, і донести свій удар. Не думати про перемогу по очках, тому що це просто неможливо.

Тобто Джошуа може спробувати нав'язати брутальний і намагатиметься вирубити Сашка. Але це доволі важко зробити, бо Саша добре тримає удар. Навіть пропустивши удар, він не дає розвинути атаку, а постійно ухиляється і м’яко приймає.

Фото: Getty images

Реванш в будь-якому випадку буде цікавим, всі його подивляться. Але, як на мене, краще вже Сашку виходити на переможця бою Тайсон Ф'юрі - Деонтей Вайлдер. Та це залежить від команди Джошуа.

- Чи є така ймовірність, що Джошуа може відмовитися від реваншу?

- Звичайно, є. Адже наполягати на пункті контракту і провести реванш - це бажання команди Джошуа і самого Джошуа. Якщо він не захоче, то хто ж його змусить?

До речі, Джошуа вже казав, що поєдинок з Ф’юрі буде всім цікавим, навіть не враховуючи того, що на кону цього поєдинку не будуть стояти пояси. Він розуміє, що вони втратили шалені гроші від потенційного поєдинку проти Ф’юрі. А в той же час навіть якщо поєдинок Ф’юрі-Джошуа проводять без поясів, то вони роблять великий бій.

- Усик цією перемогою увірвався до топу суперважковаговиків?

- Безперечно. Адже він переміг одного з найкращих у дивізіоні. Тому його можна вважати найкращим у надважкій вазі.

Знову ж таки, єдине питання - це Ф’юрі. Ми всі чекали на бій Ф’юрі - Джошуа, аби зрозуміти, хто сильніший. А тепер можна сперечатися, хто ж кращий - Ф’юрі чи Усик. Тільки бій покаже, хто насправді кращий. Вони варті одне одного. Обидва харизматичні, згадаймо їхні витівки, одяг - в них є щось схоже. І нестандартний стиль в обох.

Тому Усик - Ф'юрі - це найбільш цікавий поєдинок у надважкій вазі.

- Після перемоги Сашка почали говорити про те, що це наступник Володимира Кличка. Що в них схожого, а що відмінне?

- Єдине що, вони обидва - українці, чудові спортсмени, чемпіони (сміється). А стилістично це взагалі різні боксери.

Це абсолютно різні боксери. Усик постійно рухається, у нього краща робота ніг, у нього більший арсенал ударів. В той же час, у нього немає такого потужного удару, як у Кличків. Він не б’є так жорстко, але в той же час може вирубити будь-кого.

Фото: Getty images

- А чи врятувало Джошуа від нокауту те, що бій завершили на пару секунд раніше?

- Тут ще питання, я не рахував з секундоміром. Треба вивчити 12-й раунд і з секундоміром порахувати. Мені вже хтось з колег писав, що останній раунд був повним, просто була помилка на плашці у режисерів трансляції. Але це треба перевірити.

У будь-якому разі, це вже нічого не міняє. Якщо це дійсно було, то просто врятували Джошуа. В такому разі організатори поєдинку виставили себе не в кращому світлі.

- Те, що Усик зараз дуже активно готувався з батьком Василя Ломаченка, щось йому додало? Тактика Олександра якось змінилась?

- Сашко - дійсно той боксер, який сам може готуватися до поєдинку, він сам собі тренер. Всі ці моменти, коли він змінював декілька разів тренерів, які йому там чимось не подобалися, показують, що він сам собі тренер. Він більше знає, ніж самі тренери. Тренер в його штабі - це людина, яка просто його коригує і слідкує за дисципліною.

Що стосується тактичних моментів, які залишаються поза очима, тут, безперечно, спрацював Анатолій Миколайович. Він вміє аналізувати, що треба робити, які саме домашні заготовки пропрацьовувати. І все це спрацювало.

Юрій Ткаченко, який у куті був, добре спрацював зі своєї сторони. А Анатолій Миколайович вніс свою долю в цю перемогу. Спрацював колективний розум обох тренерів - і Ткаченка, і Анатолія Миколайовича.

- Якщо реванш все ж буде, то чого від нього очікувати любителям боксу?

- Якщо реванш буде, то ми просто будемо з нетерпінням на нього чекати. Тут головне питання, чи може щось змінити в поєдинку Ентоні Джошуа, адже саме йому треба по-іншому боксувати, робити щось тактично, фізично по-іншому. Якщо він вийде і буде робити те ж саме, як і в цьому поєдинку - буде програш. Він вчиться, але і Сашко вчиться. Та й Усик після бою сказав, що сьогодні ми не побачили найкращого Усика і він може й краще.

- Краще у чому?

- Він пропустив кілька важких ударів, наприклад. Довелося похвилюватися. Та й на обличчі ми бачили синці. Можливо, він мав на увазі, що можна було б краще попрацювати у захисті. Бо в атаці і так все було добре.

Читайте також

Боруссія - ПСЖ - 1:0 німці роблять маленький крок у фінал ЛЧ

Боруссія та ПСЖ зіграли перший матч у півфінальній стадії Ліги чемпіонів

Шлях деградації: Тривала криза в Федерації боксу України імені Ільченка

Федерацію боксу України очолив Олег Ільченко - людина з кримінальним минулим та без менеджерського досвіду

Баварія - Реал - 2:2 бойова нічия у першому півфіналі Ліги чемпіонів

Баварія та Реал влаштували гольову феєрію у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів

Новини партнерів