RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Божевільні всіх країн, єднайтеся: навіщо у Путіна збирають з'їзд сепаратистів

Конференція сепаратистських рухів російському публіцисту Леоніду Радзіховському здається зборами міських божевільних і безглуздим піаром

Конференція сепаратистських рухів російському публіцисту Леоніду Радзіховському здається зборами міських божевільних і безглуздим піаром Майбутня конференція сепаратистських рухів в Москві справляє враження безглуздого піару, зборів психічно хворих людей, шахраїв або шарлатанів Фото: Катерина Кузьміна/РБК

У серпні в Москві вдруге відбудеться "всесвітня конференція, яка декларує боротьбу за право народів на самовизначення. У минулому році серед інших учасників з'їзду сепаратистів, організованого фондом, наближеним до Кремля, відзначилися і представники ЛНР і ДНР. У нинішньому на неї запросили не тільки сепаратистів з Шотландії, Північній Ірландії, Країни Басків, Каталонії, а й інших відомих країн і регіонів, де такі настрій популярні, зокрема, тих, хто відстоює незалежність Пуерто-Ріко, Техасу, Каліфорнії. Російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський іронізує над "масштабом" заходу та пояснює, чому він апріорі не може мати жодних наслідків.

У минулому році на аналогічний захід витратили, за офіційними даними, 2 млн рублів. Тобто провели практично безкоштовно. Збирають міських божевільних задурно. Божевільні всіх країн, єднайтеся! А вартість квитків ми оплатимо. Ненормальні збираються і їдуть в Москву. При цьому вартість заходу точно визначає його ефект. Якщо людей зібрали за $20 тис., стільки вони і варті.

У масштабах витрат на піар в Росії така сума дорівнює нулю. Не думаю, що за 2 млн рублів хтось розраховує захопити Техас (серед запрошених є і техаські сепаратисти, — "Апостроф"). Звичайно, це була б вигідна угода, але мені здається, що навіть дуже вигідна. Не знаю, хто буде звітувати: відділ адміністрації якийсь чи піар-агенція, що з нею пов'язана. А вони повинні звітувати про проведені заходи, і у них бюджет, як ви здогадуєтеся, не 2 млн рублів. 2 млн рублів — це погана зарплата якогось бідного чиновника.

Можливо, у гостей і є якісь інтереси, тільки до цього заходу вони не мають ніякого відношення. Може, якийсь хворий піарник і лобіює ідею, що створюється Комінтерн психічно хворих людей, який буде підривати зсередини Європу, а Росія буде з цим Комінтерном торгувати. Напевно впарюють, що ось, мовляв, організуємо сепаратистів, що, може, окремо вони виглядають ненормально, але в цілому - "це сила", і що ми їх будемо регулювати і направляти. Взагалі, коли треба вибивати гроші у спонсорів, люди і не таке вміють придумати.

Давайте порівняємо. У Франції "Національний фронт", згідно з офіційною інформацією, яку ніхто не приховує, частково фінансується Росією. Але ця партія на виборах у Франції зазвичай займає друге або третє місце, а мадам Ле Пен з величезною ймовірністю вийде у другий тур президентських виборів. Це — абсолютно серйозна політична сила. До компанії міських божевільних, які зберуться в Москві, це не має ніякого відношення.

Може, їм там по кейсу з євро теж роздають. Але ні я, ні ви цього не знаємо. Захід справляє враження безглуздого піару, зборів психічно хворих людей, шахраїв або шарлатанів. Всі ці люди — офіційні маргінали. Вони можуть бути неонацистами, троцькістами, анархістами, "каннібалістами" — все годиться. Ідеологія у них одна: відхилення від норми. Я теж можу проголосити себе незалежною республікою в масштабі своєї квартири. Зрозуміло, що ніякого впливу ніхто з них і, відповідно, всі вони разом — ні на що мати не будуть.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може