RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Конфлікт Росії і США: чи буде Третя світова війна

Російський військовий журналіст дав прогноз по розвалу РФ

Російський військовий журналіст дав прогноз по розвалу РФ Российский военный журналист Аркадий Бабченко Фото: facebook.com/ivan.trefilov

Начальник штабу Армії США генерала Марк Міллі і його заступник генерал-лейтенант Джозеф Андерсон стверджують, що війна між США і Росією "практично неминуча". Росія у свою чергу заявила про можливість відновлення військових баз на Кубі і у В'єтнамі. Наскільки можлива Третя світова і хто в ній переможе, "Апостроф" запитав у російського військового журналіста Аркадія Бабченко.

- Аркадій, останнім часом відносини між США і Росією дуже напружені. Як ви вважаєте, чи можливе насправді пряме зіткнення цих країн у світлі нещодавніх заяв двох американських генералів про те, що "війна з РФ практично неминуча"?

- В повномасштабну війну між Росією і США я не вірю. Як мені здається, військові - на те й військові, щоб готуватися до війни і робити такі заяви. Вони просто зобов'язані їх робити. І хоча в повномасштабну війну я не вірю, однак вважаю, що якісь сутички, прикордонні конфлікти можливі. Наприклад, як той, що був в Афганістані. В Афганістані Радянський Союз протистояв Америці шляхом непрямих зіткнень, шляхом підтримки певних сил. У Сирії ми можемо спостерігати рівно те ж саме. Так що, можливо, в Сирії якісь такі сутички між спецназами. Можливо, будуть якісь повітряні бої, як це було у В'єтнамі. Але все одно - в повномасштабну контактну війну я не вірю.

- Ви згадали Сирію. А наскільки гострою може бути ситуація в інших країнах і регіонах? Росія ось нещодавно заявила, що збирається відновити військові бази на Кубі і у В'єтнамі...

- Буде новий виток холодної війни — це вже зрозуміло. Росія буде розміщувати військові бази на Кубі, США будуть блокувати, бази будуть прибирати, розміщувати в новому місці... Буде просування по східних кордонах НАТО — установка, блокади тощо. Все це, безумовно, буде. Як і економічна війна. В минулий раз для Радянського Союзу це закінчилося відомо чим. Думаю, зараз підсумок буде рівно такий же. Але повторюся: в "гарячу" Третю світову я не вірю.

- Тобто в Третю світову не вірите, але вірите в розпад Росії?

- Поки що, загалом-то, все рухається в цей бік. Тільки це буде, безумовно, не завтра. У мене таке відчуття, що вся Україна сидить і чекає, що Росія розвалиться завтра чи через рік... Думаю, що вона розвалиться: ми спостерігаємо стадію розпаду імперії. Тільки це відбувається вже сто років і буде відбуватися ще сто років. В кінці кінців, вона, звичайно, розвалиться. Але, може, це буде вже не за нашого життя. Думаю, Володимир Володимирович на троні просидить всі 10-20 років спокійно.

- Однак ситуація нагнітається: є розміщення баз, випробування ядерної зброї... А може, "пограють м'язами" і конфлікт піде на спад?

- Складно сказати, тому що таке було один-єдиний раз в історії. І закінчилося це, повторюся, розвалом Радянського Союзу. Коли ядерну бомбу скинули і сейсмічна хвиля три рази обійшла навколо Землі (йдеться про випробування СРСР ядерної бомби АН602, відомої як "Цар-бомба", 1961 році, — "Апостроф"), і ракети розміщували, і війська НАТО біля кордонів, і Варшавський договір (створення Організації Варшавського договору 1955 році, — "Апостроф"), і танки в Чехословаччині, і війни в Афганістані, В'єтнамі, Кореї... Сорок років ми боєголовками з США мірялися, і в підсумку "гарячої війни" все одно не було. Сорок років це тривало - і Радянський Союз в результаті розвалився.

Ось я і думаю, що зараз буде приблизно те ж саме. Якщо Північна Корея, абсолютно недоумкувата країна, і та не готова натискати на ядерну кнопку, то Росія, вибачте мене, при усьому іншому — все-таки не Північна Корея. Тут керівництво все-таки більш адекватно, в більш реальному світі живе.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним