RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни на Балканах: як друзі Путіна корумпують Європу

Росія безцеремонно втручається у внутрішні справи інших держав

Росія безцеремонно втручається у внутрішні справи інших держав Фото: GettyImages

Росія корумпує чиновників і бізнесменів по всьому світу з метою поширення своїх так званих "національних" інтересів. Нерідко такі дії здійснюються і заради власного збагачення. "Апостроф" дізнався подробиці кричущої афери в бідній балканській країні Боснія і Герцеговина.

Росія безсоромно втручається у внутрішні справи інших держав, і географія для Кремля не грає особливої ролі. Агресія проти України є, безумовно, найбільш кричущим прикладом такого втручання, але - далеко не єдиним. При цьому самим нахабним, мабуть, було втручання в президентські вибори в США 2016 року.

Що вже говорити про такі "дрібниці", як спроба державного перевороту в маленькій Чорногорії (населення трохи більше 600 тисяч осіб) у жовтні 2016 року при керівництві ФСБ і ГРУ з метою не допустити вступу цієї країни до НАТО або організація протестів в інший балканській країні - Македонії - також з метою загальмувати її просування до Альянсу.

М'яка сила корупції

Але дії РФ, спрямовані на дестабілізацію в різних країнах, не обмежуються силовими методами, і включають в себе також "м'яку" силу, в першу чергу, підкуп і корупцію. Так, італійські ЗМІ розкрили змову, учасником якої був віце-прем'єр Італії Маттео Сальвіні. Нібито він в кінці 2018 року вів переговори з Кремлем про виділення його партії "Ліга" трьох мільйонів євро на кампанію з виборів до Європейського парламенту. Сальвіні відомий своїм євроскептицизмом, схвальними висловлюваннями на адресу президента РФ Володимира Путіна, закликами зняти європейські санкції з Росії за агресію проти України і критикою нашої країни. Із чим пов'язана така тенденційна поведінка одного з найбільш одіозних політиків Європи було зрозуміло і раніше, зараз же сумнівів не залишилося зовсім.

Втім, тут немає нічого принципово нового - Кремль і раніше намагався посіяти хаос серед європейських політиків, компрометуючи одних і підкуповуючи інших. Як пам'ятається, на президентських виборах 2017 року у Франції кандидат від "республіканців" Франсуа Фійон і лідер "Національного фронту" Марін Ле Пен навіть не приховували своїх симпатій до Росії і "друга" Путіна. Зрозуміло, не безкоштовно.

Але російські політики і бізнесмени (що часто одне і те саме) нерідко займаються корупцією в інших країнах в особистих інтересах - як то кажуть, бізнес, нічого особистого.

Благодатним полем для такої діяльності, зокрема, є Балкани, де, з одного боку, росіяни поки що почуваються досить вільно, з іншого, - є в наявності схильна до корумпованості ментальність.

БіГ Фарма

Однією з найбільш бідних країн регіону є Боснія і Герцеговина (БіГ), державний устрій якої становить собою складний конгломерат мусульмано-хорватської федерації та Республіки Сербської. Саме тут розігралася драма з елементами комедії, про яку стало відомо "Апострофу".

У розпорядженні видання опинилися матеріали юридичної фірми, яка супроводжує масштабне розслідування не менш масштабної афери на фармацевтичному ринку БіГ.

Фото: pixabay.com

Історія, якщо коротко, така. У 2012-2013 роках зареєстрований у Люксембурзі офшорний інвестиційний фонд Haden S.A. придбав майже 30% акцій найбільшої фармацевтичної компанії Боснії і Герцеговини Bosnalijek.

Акції купувалися на Сараєвській фондовій біржі після того, як зусиллями продавців були усунені інші потенційні покупці.

При цьому з'ясувалося, що насправді Haden діяв в інтересах російської компанії "Імперія-Фарма" із Санкт-Петербурга.

У кінці 2014 року прокуратура Боснії і Герцеговини почала розслідування за фактом незаконного придбання акцій компанії Bosnalijek. При цьому розслідування і все, що з ним пов'язано, викликає питання. Так, у 2015 році прокуратура видала ордер на заморозку активів Haden, ЗАТ "Імперія-Фарма", і ключових фігур, задіяних в махінаціях з акціями компанії Bosnalijek. Водночас зазначені активи так і не були заморожені.

За позику віддяка

Але це далеко не все, що стосується афери з боснійською фармацевтичною компанією. У жовтні 2016 року фінансова компанія KBC Euro Credit Limited, зареєстрована на Мальті, стала власником 19,25% акцій Bosnalijek, які раніше належали уряду БіГ.

У 2018 році правоохоронні органи Боснії і Герцеговини почали розслідування стосовно керівників KBC за підозрою в участі в організованій злочинній групі, яка незаконно купувала акції Bosnalijek.

Фото: www.cin.ba

"Імперія-Фарма" збанкрутувала в 2015 році, після того як Bosnalijek відвантажила їй медикаменти на більш ніж 38 мільйонів євро. Дефолт російського фармацевтичного дистриб'ютора стався через борг перед Bosnalijek на більш ніж 14 мільйонів євро.

І тут спливає чергова компанія - на цей раз Maksimus Holding зі Словенії, якій Bosnalijek продала згаданий "борг". Та, в свою чергу, перепродала його російському ЗАТ "Міжнародне агентство Некст - Концерт".

Слід зазначити, що Maksimus Holding є компанією-"пустушкою", так як не має ні активів, ні банківських гарантій, ні навіть співробітників. Таким чином, метою всієї операції було передати боснійські активи якимсь інтересантам у Росії.

Ниточки ведуть до Путіна

Далі - більше. "Міжнародне агентство Некст - Концерт" належить такій собі Тетяні Полукєєвій, яка має безпосереднє відношення до Олександра Полукєєва, колишнього віце-губернатора Санкт-Петербурга, в той час, коли місто на Неві очолювала нинішня спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко. Відомо, що Полукєєв і Матвієнко дружать ще з 1970-х років. Сама ж Матвієнко є одним із найбільш лояльних до Путіна політиків.

За "випадковим" збігом обставин син Валентини Матвієнко Сергій є співвласником низки фармацевтичних активів, включаючи "Імперія-Фарма". Бізнес-партнером Сергія Матвієнко є Омар Гурцкая. Саме він значиться як засновник і генеральний директор ЗАТ "Імперія-Фарма".

У 2009 році Гурцкая став акціонером згаданої люксембурзької "офшорки" Haden.

Цікаво, що Омар Гурцкая - родич російської співачки Зари (справжнє ім'я - Заріфа Мгоян), яка раніше була одружена з Сергієм Матвієнком (другий чоловік Зари Сергій Іванов також має відношення до фармацевтичного бізнесу і зараз очолює управління фармації Департаменту охорони здоров'я Москви).

Ось така історія російської корупції світового масштабу. Наскільки метою даної афери стало встановлення політичного впливу на Боснію і Герцеговину, яка, як й інші, вже згадані балканські країни подала заявку на вступ до НАТО (а також до ЄС), сказати зараз складно. Можливо, подібного впливу тут і немає. А присутні "нормальні" відкат і розпил.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним