RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий удар по Британії та "псевдовибори" в Польщі: як коронавірус змінює світ (хроніка 2 травня)

Коронавірус в ряді країн атакує з новою силою

Коронавірус в ряді країн атакує з новою силою Фото: з відкритих джерел

Інтенсивність поширення смертельного коронавірусу в різних країнах то затухає, то знову посилюється. Зокрема, у Великій Британії число померлих знову зростає. За останніми даними за добу померли майже 750 осіб. Загальна кількість померлих від хвороби наближається до 30 тисяч. Тим часом в Польщі, незважаючи на карантин, вирішили проводити вибори президента 10 травня. Опозиція виступила з відкритим листом, в якому назвала майбутнє голосування "псевдовиборами".

В Україні в зв'язку з пом'якшенням карантину спалахнув гучний скандал. Силовики завели справу проти мера Черкас. Він є "двигуном" зняття частини обмежень, заступившись за малий та середній бізнес. "Апостроф" стежив за всім, що відбувається в Україні і світі 2 травня.

21:48 У Пакистані влада наймає людей, які залишилися без роботи через коронавірус і карантин для посадки дерев. Ініціатива називається "Цунамі мільярда дерев". Кожному працівнику платять по 500-800 рупій (84-134 гривень) в день. При цьому, працівники повинні носити маски та дотримуватися правил соціального дистанціювання.

21:01 ВООЗ прийняла рішення про продовження глобального режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією. Рішення було прийнято на засіданні комітету, який складався з 18 експертів і 13 консультантів. Проти ніхто, очікувано, не проголосував. Глава організації, Тедрос Адан Гібреісус заявив на брифінгу, що коронавірус як і раніше є НС світового рівня.

20:32 Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що на розробку вакцини знадобиться 8 мільярдів євро. Вона закликала міжнародне співтовариство до співпраці в боротьбі з пандемією і заявила, що Німеччина готова внести "посильний внесок" в усунення загрози.

20:05 В Італії повідомляють про 474 нові летальні випадки серед людей з діагнозом коронавірус. Таке різке зростання "добового" числа смертей обумовлено тим, що в нього входять також 282 випадки, які сталися раніше в квітні, проте були офіційно зареєстровані тільки зараз. Загальна кількість смертей в країні таким чином становить 28 710 осіб.

19:37 Ресторатори в Києві влаштували протест під стінами Офіса президента. Вони розставили столики і роздавали всім охочим безкоштовні частування. Головна вимога протестуючих - перегляд карантину і дозвіл роботи літніх майданчиків для закладів харчування.

19:02 У Росії лікар "швидкої допомоги" Олександр Шулепов випав з вікна лікарні, де він лікувався від коронавірусної інфекції. Раніше він заявляв, що не дивлячись на підтверджений діагноз, його не зняли зі зміни і змушують працювати. В даний час чоловік знаходиться в реанімації з переломом основи черепа.

18:29 В Іспанії всіх користувачів громадського транспорту зобов'яжуть носити маски. За словами глави уряду країни Педро Санчеса, захворювання знаходиться під контролем, тому з 4 травня частину карантинних обмежень буде знято. Жителям будуть видавати маски.

"Захворювання знаходиться під контролем в країні. Ті, хто користуються громадським транспортом, будуть зобов'язані носити маски", - сказав Санчес.

17:55 В Японії сьогодні було зафіксовано найвище "добове" число смертей від коронавірусу - померла 31 людина.

17:33 В Україні в разі повного і різкого зняття карантину від коронавірусу може померти від 120 до 140 тисяч людей. Про це у себе в Facebook повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він в черговий раз підкреслив, що карантин в Україні працює, а економічні проблеми доведеться перетерпіти. Інакше, пише Ляшко, можна отримати проблеми від різкого зростання смертності і забитих лікарень:

"І як би вже не хотілося всім нам позбутися цього карантину і коронавірусу, треба все ж включити тумблер терпіння. Терпіння, яке дозволить нам вийти з карантину вчасно. А не передчасно".

16:48 В офісі президента заявили, що опубліковане листування нібито між мером Черкас Анатолієм Бондаренком і першим заступником керівника Офісу Президента України Сергієм Трофімовим - фейк і "вкид".

"Я не спілкуюся з людьми в такій манері взагалі. На поширених в медіа фото - не мій телефон, мій меседжер виглядає не так. Там навіть моє фото, явно взяте з Інтернету", - йдеться в заяві Трофимова.

15:53 Мер Черкас пригрозив Зеленському:

"Черкаси будуть чинити опір. Запам'ятайте. Черкаси - вільне козацьке місто. Якщо потрібно об'єднати Україну - ми об'єднаємо Україну. І пам'ятайте: ніхто в житті не здолав Черкас - не здолав Хородний Яр, що не здолав дух Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка. Пам'ятайте це".

15:28 Міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку інфікований коронавірусом. Про це міністр заявив на своїй сторінці в Facebook, уточнивши, що хвороба протікає в легкій формі і він не потребує госпіталізації, проходячи лікування вдома і перебуваючи в ізоляції.

15:01 Число заражених коронавірусом в Польщі досягло 13 375 осіб. Зараз в лікарнях знаходяться більше 2 600 пацієнтів. За останні два місяці померли 664 людини, вилікувалися 3 762 пацієнта.

14:28 Число заражених коронавірусом в Білорусі сягнула 15 858. + 911 за останню добу. Число тих, хто видужав, склало 3 117, летальних випадків - 97.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що Білорусь - один з лідерів з розповсюдження коронавырусу в Європі.

13:38 За останню добу в Росії зареєстровано 9 623 нових випадків захворювання на коронавірус в 83 регіонах. Напередодні приріст склав 7 933 людини. Загальна кількість тих, що заразилися, досягла 124 054 осіб. Росія вийшла на сьоме місце в світі за кількістю хворих на коронавірус.

За день померли 57 осіб; днем раніше - 96. Загальна кількість загиблих від COVID-19 склало 1 222 людини.

13:03 За останню добу в Дніпропетровській області коронавірус підтвердили у 72 осіб, таким чином всього в області - 436 випадків COVID-19.

Найбільше випадків діагностували в Дніпрі - 33. У Кривому Розі лабораторно підтвердили 29 нових випадків, у Дніпровському районі - 3, по 2 - в Кам'янському та П'ятихатському районі, по 1 - у Марганці, Покрові і Апостолівському районі.

12:49 Так виглядають мобільні пункти на здачу тесту в Литві. Великий потік бажаючих перевіритися. Записуватися потрібно онлайн, отримуєте номер, щоб не товпитися і йдете в певний час. У багатьох містах вже квоти заповнилися.

12:31 В Києві лабораторії не справляються з тестуванням на коронавірус. У зв'язку з навантаженням в столиці необхідно відкривати нові лабораторії. Про це заявив глава комісії Київської міськради з питань охорони здоров'я Олег Гелевей:

"Наші лабораторії вже не справляються. Центральна лабораторія Києва, згідно з усіма нормами, повинна надавати результати тестів протягом 48 годин. Але вже зафіксовані випадки, коли результати тестів видають через 3-4 доби".

За його словами, влада на 10 днів запізнюється із заходами боротьби з коронавірусом.

12:02 Станом на 2 травня у Збройних Силах України коронавірусна хвороба COVID-19 зафіксована у 45 військовослужбовців. За минулу добу зареєстровано один новий випадок.

11:21 МОЗ отримує скарги від лікарів, які працюють з хворими на Covid-19, що не всі вони отримали підвищену до 300% заплату. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов стверджує, що уряд перерахував у регіони всі кошти, а затримки виникають вже на місцях:

"Зараз ми отримуємо сигнали, що ці виплати не були здійснені в повному обсязі з вини або органів місцевої влади, або головних лікарів лікарень. Почали маніпулювати щодо виплати за… прораховувати якісь там погодинно або ще якось. Це недопустимі речі. Наголошую, що всі без виключення виплати повинні здійснюватися в повному обсязі".

Степанов заявив, що вже направив листи головам облдержадміністрацій, щоб вони відзвітували по кожному медзакладу, які суми і яким працівникам, що лікували хворих з коронавірусом, були виплачені.

Крім того, в МОЗ відкрили "гарячу лінію" за номером 0-800-505-201 для скарг на подібні невиплати.

10:49 Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася ще на 41 особу. 5 з них - медики.

На сьогодні в столиці вже 1 494 підтверджених випадків захворювання COVID-19.

10:14 Літак Ан-225 "Мрія" прибув до канадського Монреаля з Китаю з вантажем медичних засобів індивідуального захисту.

10:09 Сьогодні жителям Іспанії дозволили виходити з дому після семи тижнів карантину. Громадянам, які живуть в одній квартирі, дозволено разом гуляти і займатися спортом на свіжому повітрі. Це послаблення - частина довгострокового плану іспанської влади щодо пом'якшення обмежувальних заходів.

09:48 Влада США видала екстрений дозвіл на використання в країні препарату Ремдесівір для лікування заражених коронавірусом. Він був розроблений для лікування лихоманки Ебола і довів свою безпеку для людини.

09:20 В Україні зафіксовано 11 411 випадків COVID-19, з них 279 летальних, 1498 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 550 нових випадків.

Хвороба виявлена:

  • Вінницька область — 427 випадків;
  • Волинська область — 315 випадків;
  • Дніпропетровська область — 436 випадків;
  • Донецька область — 70 випадків;
  • Житомирська область — 393 випадки;
  • Закарпатська область — 496 випадків;
  • Запорізька область — 267 випадків;
  • Івано-Франківська область — 942 випадки;
  • Кіровоградська область — 394 випадки;
  • м. Київ — 1494 випадки;
  • Київська область — 747 випадків;
  • Львівська область — 465 випадків;
  • Луганська область — 37 випадків;
  • Миколаївська область — 140 випадків;
  • Одеська область — 329 випадків;
  • Полтавська область — 212 випадків;
  • Рівненська область — 689 випадків;
  • Сумська область — 105 випадків;
  • Тернопільська область — 823 випадки;
  • Харківська область — 311 випадків;
  • Херсонська область — 121 випадок;
  • Хмельницька область — 98 випадків;
  • Чернівецька область — 1745 випадків;
  • Черкаська область — 304 випадки;
  • Чернігівська область — 51 випадок.

08:41 Після відкриття шкіл і дитячих садів у Данії поширення коронавірусу в країні виросло на 50%.

08:19 У Чернівецькій області станом на ранок 2 травня офіційно підтверджено 1745 випадків COVID-19.

08:17 Ірландія продовжила карантинні обмеження на вихід з дому до 18 травня, заявив прем'єр-міністр країни Лео Варадкар. Очікується, що після цього обмежувальні заходи почнуть поступово послаблювати - кожен раз з проміжками в три тижні. Якщо все піде за планом, то останні заборони знімуть 10 серпня.

З кінця березня в Ірландії заборонено виходити з дому, крім як для походу в магазин, на роботу або для занять спортом.

08:08 Незалежна організація PressEmblemCampaign (PEC), що займається питаннями безпеки працівників ЗМІ, підрахувала кількість журналістів, які загинули під час пандемії. За інформацією організації, від COVID-19 померли 55 журналістів в 23 країнах.

Найбільше журналістів померли в Еквадорі - жертвами коронавірусу там стали дев'ять осіб. У Сполучених Штатах померли вісім журналістів, у Бразилії - чотири, в Іспанії і Великій Британії - по три, в Росії - один.

07:44 Співачка Мадонна заявила, що тест на антитіла до коронавірусу показав у неї позитивний результат. Зірка переконана, що вже перенесла коронавірус безсимптомно і тому їй він не загрожує.

07:19 За минулу добу у світі діагностували 94 552 випадків захворювання на коронавірус. Це на 8 515 випадків більше ніж 30 квітня.

06:55 В Росії коронавірусом заразилися міністр будівництва і ЖКГ Володимир Якушев та його заступник Дмитро Волков.

"Буду проходити лікування під наглядом лікарів в одній з міських лікарень. Залишаюся на зв'язку", - заявив Якушев.

В останній раз міністр був на зустрічі з Володимиром Путіним 10 лютого, а брав участь в очній нараді у президента РФ - 4 березня.

06:30 Станом на цей час загальна кількість померлих в світі від коронавірусу складає 238 650 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 64 943 осіб, в Італії - 28 236 осіб, Великій Британії - 27 583, Франції - 24 628 і Іспанії - 24 543. У Китаї в цілому - 4 637. Всього в світі 3 343 777 інфікованих.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 103 461), Іспанія (213 435), Італія (207 428), Велика Британія (178 685), Франція (167 305), Німеччина (164 077), Туреччина (122 392) і Росія (114 431).

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося