RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Платять до 1800 євро на місяць: де українським біженцям пропонують велику соцдопомогу, а де її скоротили

Багато країн переглянули рівень допомоги українцям

Багато країн переглянули рівень допомоги українцям Фото: Голос Америки

З початку повномасштабної війни в Україні європейські країни прийняли у себе трохи більше 6 млн українських біженців. Наших громадян забезпечували безкоштовним житлом, соціальною допомогою, медичною страховкою та багато іншим на розсуд місцевої влади. Та багато біженців, які тривалий час залишаються за кордоном, вже змогли адаптуватися та знайти роботу. Це дозволило деяким країнам поступово зменшувати розмір допомоги українцям. "Апостроф" дізнався, які країни скорочують допомогу, а де українцям виплачують по 1800 євро щомісяця.

Країни, які скоротили допомогу

Польща

З 1 червня в країні скасували безкоштовний проїзд в громадському транспорті міського та міжміського сполучення. Окрім того, в Польщі припинили виплачувати допомогу на харчування та проживання українців у розмірі 40 злотих (318 грн) на день. Проте, це не стосується людей з інвалідністю, багатодітних сімей та вагітних жінок.

Разом із тим, українці можуть отримати одноразову виплату — 300 злотих (2,4 тис. грн), а також нарівні з поляками претендувати на щомісячну допомогу на дитину до 18 років у розмірі 500 злотих (майже 4 тис. грн), а також щорічно — на 300 злотих, які виділяють на купівлю шкільного приладдя та підручників.

Скорочення виплат для українців влада пояснює тим, що увесь цей час Польща допомагала українцям інтегруватися у суспільство, знайти роботу або ж розпочати навчання і стати фінансово незалежним. Вже багато українських біженців змогли влаштуватися на роботу, отже щомісячна матеріальна допомога їм вже не потрібна.

Чехія

У цій країні також змінили правила надання фінансової допомоги. Українським біженцям у Чехії̈ припинять виплати гуманітарної̈ допомоги в обсязі 5000 крон (близько 7600 грн), якщо ті отримують від держави безкоштовне житло, харчування і гігієнічні засоби.

Також чеська влада скоротила терміни надання безкоштовної державної медичної страховки з року до 150 днів. Таким чином, ті українці, які шукали притулку в Чехії ще на початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну, наразі вже не мають безкоштовної медстраховки. Однак внески за працюючих українців можуть вносити їх роботодавці. Медична страховка зберігається для неповнолітніх, пенсіонерів та людей з інвалідністю.

Також в країні скасували безкоштовний проїзд для українців.

Молдова

У Молдові, якщо українець отримав статус біженця, він може розраховувати на виплату у розмірі 45 євро (1677 грн). Та якщо людина оформила статус тимчасового захисту, матеріальної допомоги від держави вона не отримуватиме. Але можна претендувати на виплати від управління верховного комісара ООН у справах біженців, щомісячна виплата на кожного члена сім'ї передбачена у розмірі 2200 молдавських лей (4174 грн).

Болгарія

У цій країні прихисток знайшли більше 80 тисяч українців. Влада Болгарії забезпечувала біженців соціальними виплатами на житло і харчування у розмірі 40 левів на добу (близько 760 грн). Однак з 1 червня розмір виплат скоротили до 15 левів на добу (близько 280 грн).

Та і це не все. Розмістивши весною українців в готельних номерах, з початком туристичного сезону, їх попросили звільнити приміщення. Натомість запропонували безкоштовно жити в спеціальних базах відпочинку, або ж самостійно знімати житло. Також у країні скасували безкоштовний проїзд для українців.

Де найбільша соцдопомога

Німеччина

Донедавна українські біженці у Німеччині отримували допомогу, як шукачі притулку. Однак з 1 червня українці мають право на фінансову допомогу з безробіття (Arbeitslosengeld II), яку можна отримати ставши на облік у центрах зайнятості.

Регулярна виплата у рамках допомоги з безробіття є вищою, аніж для шукачів притулку - до 449 євро (близько 16,7 тис. грн) на місяць на особу. Якщо проживають удвох з партнером у спільноті Bedarfsgemeinschaft, то отримують по 404 євро (близько 15 тис. грн) на людину. Якщо мешкають у друзів чи родичів — 360 євро (близько 13,4 тис грн). На дитину до 5 років виплачується 285 євро (10 625 грн). На дитину віком від 6 до 13 років — 311 євро (близько 11,6 тис. грн). На дитину від 14 до 17 років — 376 євро (близько 14 тис. грн). Вагітні жінки або самотні батьки також можуть отримувати додаткову фінансову допомогу.

Якщо громадянин України зі статусом тимчасового захисту влаштувався на роботу в Німеччині, то право на отримання допомоги він втрачає.

До речі, щодо статусу тимчасового захисту. Згідно нових правил, українці в Німеччині можуть набути статусу тимчасового захисту, або "дозвіл на перебування" (Aufenthaltserlaubnis) на два роки. Важливо, що цей статус слід запросити до 31 серпня 2022 року, адже з 1 вересня у Німеччині почнуть вести облік безвізових днів, протягом яких українці перебувають в країні. Якщо до кінця літа у біженців буде вичерпаний безвіз, вони повинні будуть або покинути країну на 90 днів, або мати реєстрацію тимчасового захисту для легального перебування в Німеччині.

Італія

Щоб отримати грошову допомогу в Італії, українцям необхідно спочатку оформити запит в управлінні поліції̈ на Дозвіл на проживання за програмою тимчасового захисту та отримати італійський ідентифікаційний номер (Codice Fiscale). Цей код дозволить увійти на онлайн платформу Департаменту цивільного захисту та подати заяву на виплату грошової допомоги. Кінцевий термін для подання запиту на грошову допомогу – 30 вересня 2022 року. Виплати допомоги здійснюватимуться щомісячно протягом трьох місяців з дати, коли ви подали запит на Дозвіл на проживання для тимчасового захисту.

Грошова допомога становить 300 євро (близько 11,2 тис. грн)в місяць на дорослу особу. Батьки або законні опікуни осіб віком до 18 років, мають право на додаткову допомогу у розмірі 150 євро (близько 5600 грн) в місяць на кожну неповнолітню особу. Наприклад: доросла особа, що є опікуном неповнолітньої особи, зможе отримати виплату допомоги у розмірі 450 євро (близько 16,8 тис. грн) в місяць.

Оформлення статусу тимчасового захисту дає право отримати медичну допомогу в країні. Якщо статус ще не оформлений, то держава все одно гарантує безкоштовне надання невідкладної медичної допомоги, вакцинацію, видачу направлень на клінічні обстеження та видачу необхідних медикаментів.

Іспанія

В Іспанії українці можуть оформити статус тимчасового захисту в країні, який дає можливість працевлаштовуватися, отримувати освіту, медичну допомогу, а з 2 серпня ще й грошову допомогу. Так, іспанський уряд затвердив програму фінансової допомоги для українських тимчасових переселенців. Вона передбачає виплату по 400 євро (близько 14,9 тис. грн) на кожного дорослого та по 100 євро (3728 грн) на кожну дитину протягом шести місяців.

Щоб отримати допомогу, українці мають обов’язково відповідати кільком критеріям:

  • мати статус тимчасового захисту в Іспанії;
  • мати прописку (реєстрацію) в одному з муніципалітетів країни;
  • не перебувати на утриманні офіційних благодійних організацій (Червоний Хрест, Карітас, Сеар тощо);
  • не отримувати офіційного доходу.

Щоб оформити заявку на виплату, потрібно зареєструватися на прийом у Службі соціального забезпечення (Seguridad Social).

Норвегія

Щоб отримати безкоштовне житло та соціальні виплати, українському біженцю у Норвегії спершу треба звернутися до міграційної служби, яка за два тижні має надати необхідні документи для тимчасового прихистку.

У Норвегії щомісячні виплати по курсу з норвезької крони становлять приблизно 1800 євро (близько 67,1 тис. грн) на дорослу людину, але програму з часом можуть коригувати. Сума може здатися дуже солідною для українців, проте не варто забувати, що ціни в Норвегії дуже високі, порівняно з іншими країнами Європи.

Допомога в США та Канаді

США

Сполучені Штати відкрили для українців програму Uniting for Ukraine, за якою може прийняти до 100 тисяч біженців. Щоб потрапити у країну, українці повинні мати "спонсора" – фізичну чи юридичну особу, яка заповнить форму I-134. Спонсор повинен забезпечити біженцям житло і фінансову допомогу.

Українці, які отримали або отримають так званий гуманітарний пароль в США (включаючи учасників програми Uniting for Ukraine) в період з 24 лютого 2022 року по 30 вересня 2023 року, мають право подавати документи на основні пільги, доступні для біженців (за винятком Програми прийому та розміщення Державного департаменту США) до закінчення терміну їх гуманітарного пароля.

До таких пільг відносяться:

  • грошова допомога через Тимчасову допомогу нужденним сім'ям (TANF) або Додатковий дохід на безпеку (SSI);
  • медичне страхування через Medicaid;
  • продовольча допомога через Програму додаткової допомоги в харчуванні (SNAP);
  • грошова допомога, яка надається Офісом з переселення біженців (ORR).

Для отримання пільг біженцям у США необхідно звернутись до органу з надання державної допомоги (state government benefits office) або найближчого офісу з питань переселення біженців в штаті проживання.

Канада

У Канаді також працює спеціальна програма для біженців із України "Дозвіл Канади на екстрені подорожі для українців" (CUAET), що дозволяє безкоштовно оформити візу та отримати право на роботу та навчання в країні строком на 3 роки.

Додатково до цієї програми, українці, які вимушені шукати тимчасовий притулок у Канаді через війну, можуть отримати одноразові виплати в розмірі 3000 канадських доларів (майже 85 тис. грн). Дітям до 17 років покладається 1 500 канадських доларів (майже 42,5 тис грн).

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може

Новини партнерів