RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ядерний шантаж Путіна: як світ може утихомирити диктатора

Юрій Федоров про ядерний шантаж Кремля та відповідь Заходу

Юрій Федоров про ядерний шантаж Кремля та відповідь Заходу Фото: ТСН

Ядерний шантаж Кремля набирає обертів. У своїй останній заяві про проведення часткової мобілізації в росії кремлівський диктатор володимир путін згадав і про ядерну зброю. Що йдеться в ядерній доктрині Росії, як розвиватиметься шантаж Кремля, і чим відповість Захід у разі ядерного удару по Україні? Своїми думками в ефірі Апостроф TV поділився військово-політичний експерт Юрій Федоров.

Давайте спочатку поговоримо про російську ядерну доктрину. Так, справді були заяви Лаврова про те, що доктрина поширюється на захоплені території, які, зважаючи на все, будуть включені абсолютно беззаконним рішенням російської влади до складу російської федерації. Після цього за всіма нормами російських законів вони вважатимуться російською територією. Відповідно, на них поширюватимуться ці положення доктрини.

У чому ці положення? Ось тут, природно виникає питання, тому що якщо подивитися на доктрину, то написано в цьому документі, який був схвалений путіним, що ядерну зброю росія може застосовувати в тих випадках, коли по її території або території її союзників завдано удару зброєю масового знищення, зокрема ядерною зброєю. Мається на увазі також хімічна. Якщо існує інформація про те, що ракети з ядерними зарядами націлені та летять на російську федерацію – це друга умова. І третя умова – якщо з використанням неядерних озброєнь для росії виникає загроза існуванню держави.

Читайте: Є два шляхи: дипломат пояснив, як зупинити ядерний шантаж Путіна

Тоді виникає питання, яке має суто спекулятивний характер, тому що російська влада не звертає особливої уваги ні на свої закони, ні на свої документи. Проте питання потрібно поставити. Припустимо, що росіяни все-таки анексували так звані "народні республіки" анексували частину Херсонської та Запорізької областей. Тоді вони заявляють, що війська ЗСУ мають залишити території Донецької області повністю, тому що це територія росії, з їхньої точки зору. Повинні залишити територію Запорізької області з тих самих причин і залишити правобережний плацдарм Херсонської області.

Якщо ЗСУ цього не зроблять, якщо Київ не піде на такий ультиматум, а він точно не піде, як я думаю... Було б дивно припускати, що уряд і керівництво України підуть на такий зухвалий і безпардонний шантаж та ультиматум. Але тоді російська влада погрожуватиме, що якщо так, то це вже війна, це вже агресія проти російської федерації, бо частина ворожих військ (у даному випадку – війська України) займають те, що вони вважають російською федерацією. Тоді ми оголошуємо війну Україні, і в цій війні ми можемо застосувати ядерну зброю. Ну або спочатку буде сказано "всі засоби, які є в нашому розпорядженні". Мається на увазі, звичайно, ядерна зброя.

Що далі? А далі постає питання, як реагуватиме на такий ядерний шантаж Захід. Тут є різні позиції, тому що недавно Олаф Шольц сказав, що ми повинні зробити все, щоб НАТО не опинилося у війні з ядерною державою. Тому ми утримаємося від передачі Україні танків "Леопард". Це одна позиція, абсолютно опортуністична.

Є позиція США. Учора, знову ж таки, два найвищі керівники американської зовнішньої політики – держсекретар Блінкен та радник президента з національної безпеки Салліван – повідомили наступне: США ведуть переговори з росією.

Цілком зрозуміло, що це ядерний шантаж. Це розрахунок на те, що і Україна, і Захід просто злякаються та капітулюють. Тобто схвалять російські умови: перемир'я, припинення вогню, мирне врегулювання тощо. Значить, шантаж завжди розрахований на те, що той, кого шантажують, злякається і дасть задню. Але я так розумію, що такого відкату ані США, ані Україна не допустять. Цілком зрозуміло, що якщо Захід передусім США піддадуться на російський ядерний шантаж, то наступним етапом після України будуть держави Балтії, буде Польща, будуть інші європейські країни. Я думаю, цього висновку дійшли і у Вашингтоні, і в багатьох інших європейських столицях.

Читайте: Білий дім попередив Путіна: застосування ядерної зброї стане катастрофою для Росії

Тепер про розвідку. Так, насправді всі ядерні боєприпаси в росії зберігаються на так званих централізованих базах зберігання. Їх у росії десь 12 – 15. Вони обладнані зокрема й американським обладнанням, яке у 90-ті постачалося до росії. І місця ці добре відомі американцям та й усім іншим. Вони під постійним наглядом всіх видів розвідки.

Як тільки буде зроблено спробу вивезення таких ядерних боєприпасів із цих централізованих баз зберігання, а це зазвичай робиться на спеціально обладнаних автомашинах, поставлених із США... Так от, з ймовірністю 99% це одразу стане відомо у Вашингтоні, Пентагоні та інших американських організаціях, які на цю справу уповноважені. Є ще й ймовірність того, що у Кремлі чи десь поруч є джерела інформації у США. Тобто агенти американські, які забезпечують ЦРУ відповідною інформацією про те, що відбувається у Кремлі. Адже не випадково саме ЦРУ попередило всіх ще у жовтні-листопаді минулого року, що в росії ухвалено рішення про напад на Україну.

Після цього перед Заходом постає питання, що робити. Я так думаю, що будуть надані відповідні вказівки послам чи будь-яким переговорникам. По-перше, буде попереджено Україну, це природно. По-друге, буде дана команда попередити Москву про те, що вони знаходяться на межі ядерного чи неядерного удару. Ось яким буде цей удар, ми можемо лише гадати. Але те, що такий удар з боку США буде - знову ж таки тут ймовірність 99%. Тому що ризикувати і Україною, і тим, що у разі ядерного удару по Україні наступними будуть держави НАТО - США не можуть. Не можуть, бо наступним буде напад на НАТО.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося