RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Передвиборчий скандал у США: намагаючись втопити Клінтон, хакери Путіна можуть підкласти свиню Трампу

Спроби Москви за допомогою крадіжки листів соратників Клінтон підвищити рейтинг її конкурента можуть призвести до зворотнього ефекту

Спроби Москви за допомогою крадіжки листів соратників Клінтон підвищити рейтинг її конкурента можуть призвести до зворотнього ефекту Незважаючи на злив листування апарату Демократичної партії США на сайті WikiLeaks, в якому підозрюють Росію, Хілларі Клінтон благополучно висунули кандидатом від демократів Фото: EPA/UPG

Навколо передвиборної гонки в США розгорівся черговий скандал. Росію підозрюють у тому, що вона організувала викрадення хакерами і оприлюднення листування апарату Демократичної партії США на сайті WikiLeaks. Як стало відомо з листів, деякі партійці підтримали у змаганні за номінацію від демократів Хілларі Клінтон, хоча повинні бути нейтральними. І тепер багато хто в США, в тому числі Барак Обама, припускають, що в цьому замішана Москва, яка розраховує, що наступним президентом США стане не Хілларі Клінтон, а Дональд Трамп. Важливим фактором таких підозр є імідж членів команди Трампа та їх заяви, які стосуються Росії і України.


Кілька днів тому — 22 липня — сайт WikiLeaks оприлюднив понад 19 тисяч листів і 8 тисяч прикріплених до них документів Національного комітету Демократичної партії США (НКДП) — керівного органу цієї політичної сили. У їх числі опинилися листи семи головних фігур комітету: директора з комунікацій Луїса Міранди, директора з національних фінансів Джордона Каплана, фінансового начальника штабу Скотта Комера, фінансового директора з питань стратегічних ініціатив Аллена Закарі, старшого радника Ендрю Райта і фінансового директора з Північної Каліфорнії Роберта Стоу.

У мережу потрапило листування за період з січня 2015 року по 25 травня 2016-го. З листів випливає, що представники Національного комітету віддали перевагу Хілларі Клінтон перед Берні Сандерсом в гонці за номінацію від Демократичної партії США. Більш того, члени НКДП обговорювали те, як можна дискредитувати кампанію останнього. Наприклад, за рахунок твердження, що він атеїст, іудей або інших подібних меседжів, хоча посадові особи комітету повинні бути нейтральними у питанні висунення кандидата на основний етап виборів. Фактично єдиним видимим наслідком цього стало те, що конгресмен з Флориди Деббі Вассерман-Шульц була змушена подати у відставку з поста глави НКДП.

Проте для українського читача, мабуть, більш цікавим буде інший факт: у зливі листування підозрюють Росію. Таке припущення висловив організатор передвиборної кампанії Хілларі Клінтон Роббі Мук, а потім його підхопили інші експерти. Навіть президент Барак Обама в інтерв'ю NBC News визнав, що це цілком можливо. Мук також вважає, що невипадково скандал стався прямо перед з'їздом Демократичної партії, який розпочався 25 липня. Правда, незважаючи на злив, Клінтон все ж висунули кандидатом від демократів. За неї проголосувала більшість делегатів від американських штатів: 2842 проти 1865 за Берні Сандерс. Не в останню чергу тому, що Сандерс закликав своїх делегатів віддати голос за Клінтон.

Росія майже напевно доклала руку до зливу

Для американських оглядачів стало очевидним, що публікація листування вигідна Володимиру Путіну, який хотів би бачити в кріслі президента США Дональда Трампа. І, звичайно ж, самому Трампу. І це не просто голослівні твердження: існують передумови вважати, що хакери, які імовірно викрали листи, пов'язані з Росією. Компанія з комп'ютерної безпеки Crowd Strike Inc. розслідує хакерські атаки на сервери Національного комітету, що почалися ще минулого літа. Місяць тому її представники заявили, що виявили атаки двох хакерських груп - "Cozy Bear" і "Fancy Bear". Їх звинувачують у численних зламах комп'ютерних систем різних американських державних установ і підозрюють у зв'язках з російською розвідкою. Тепер же вважається, що саме вони передали листа НКДП сайту WikiLeaks. До того ж метадані листування російською мовою. За розслідування вже взялося і ФБР.

"Декілька незалежних компаній, — сказав "Апострофу" політолог Міжнародного центру прогресивних досліджень Микола Бєлєсков, — провели дослідження і підтвердили: є велика ймовірність, що одна з двох груп, які вчинили атаки, пов'язана зі структурами ГРУ Генштабу РФ, а друга — з ФСБ. Навіть спроби заперечити це все одно вказують на ці дві російські структури".

Дипломат Олег Бєлоколос з фонду "Майдан закордонних справ" припустив, що хакерів цікавив масштабний реєстр виборців, який є в розпорядженні у демократів. "Демократична партія останні років п'ять, а може й десять, складала унікальний навіть для США реєстр виборців: усі виборці з їх уподобаннями та багато іншої цікавої інформації. Звичайно, цей ресурс цікавий і для їх політичних опонентів, і для будь-якої спецслужби. Тому я не виключаю, що саме це цікавило тих людей в Кремлі, які хотіли знати, що ж відбувається у виборчому процесі в США", — припустив міжнародник.

Підбір Трампом радників викликає нові запитання

Зрозуміло, Трамп і його соратники всіляко спростовують те, що Росія могла спробувати вплинути на перебіг кампанії. Але увагу американських політиків і громадськості привернув ще один цікавий факт - склад нинішньої команди Трампа. Мова йде, насамперед, про трійцю одіозних особистостей: Пола Манафорта, Картера Пейджа і Майкла Флінна.

Перший зараз працює головним стратегом кампанії Трампа, а в минулому був консультантом Віктора Януковича і творцем видимості "курсу на Захід". Навіть у Партії регіонів визнавали, що робота політтехнолога Манафорта в значній мірі допомогла Януковичу перемогти на президентських виборах в 2009 році. До речі, команда Манафорта у 2015 році вела кампанію Віталія Кличка на виборах мера Києва.

Американський інвестор Картер Пейдж, якого Трамп взяв у радники з питань зовнішньої політики, має численні бізнес-зв'язки в Росії (зокрема, він консультував "Газпром" за окремими угодами) і неодноразово нарікав на те, якої сильної шкоди йому завдали санкції проти Росії.

Микола Бєлєсков поділився з нашим виданням думкою про ще одну одіозну особистість з команди Трампа — його радника з національної безпеки Майкла Флінна: "Майкл Флінн, колишній директор розвідувального агентства при Міністерстві оборони, був присутній на святкуванні на каналі Russia Today і сидів через дві людини від Володимира Путіна. Зрозуміло, що в російській політиці просто так нічого не відбувається. Більш того, у своїй останній книзі він виступає з суперечливими меседжами про те, яку політику повинні проводити США стосовно Росії в разі обрання президентом Дональда Трампа. З одного боку, пан Флінн відносить РФ до числа тих країн, які намагаються підірвати цінності, на яких базується Америка. З іншого боку, він каже, що можна було б співпрацювати з Росією в питанні протидії ІД. Незрозуміло, як він буде знаходити баланс".

Бєлоколос більш обережний в оцінках зв'язків команди Трампа з РФ: "Поки ніхто не довів, що команда Трампа координує свої дії з Москвою. Думаю, що точки дотику є. Але навіть якщо там є якісь контакти — в чому я не впевнений, — вони не будуть діяти настільки незграбно. ФБР почало розслідування. Це хлопці серйозні і вони повинні показати, хто захотів зламати цю базу".

Якщо за рахунок негативного ефекту Кремль і, можливо, Трамп намагалися підірвати рейтинг Хілларі Клінтон, ефект може бути протилежним. Принаймні, про це говорять опитані "Апострофом" експерти.

Микола Бєлєсков вважає, що для Трампа скандал з листами ризикує стати ведмежою послугою. "Наприклад, маємо заяву Мадлен Олбрайт (екс-держсекретаря США, — "Апостроф") на з'їзді Демократичної партії, що фактично Трамп є маріонеткою Кремля. Таким чином, Демократична партія може це використати проти Трампа, що нашкодить його шансам на перемогу", — сказав політолог.

Солідарний з ним і Олег Бєлоколос: "Згоден з тими, хто каже, що це внутрішній скандал в Демократичній партії, і він суттєво не вплине на рейтинг Клінтон. І не впевнений в тому, що Трампу на руку, якщо його якимось чином будуть пов'язувати з Путіним. Під час дебатів Клінтон цим може скористатися".

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні