RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Проблему коронавірусу в Китаї зрозуміли занадто пізно, він стає дуже небезпечним - житель Сіаню

"Апостроф" поговорив з китайцем Алексом Вонгом, що мешкає у місті Сіань

"Апостроф" поговорив з китайцем Алексом Вонгом, що мешкає у місті Сіань Фото: Getty images

Слово "коронавірус" стало чи не найстрашнішим терміном початку 2020 року. За місяць зафіксовано вже 9 692 випадків зараження коронавірусом 2019-nCoV, а 213 осіб померли від страшної хвороби. Станом на 31 січня про захворювання від коронавірусу повідомляють у 18 країнах світу, не рахуючи Китай. 18 авіакомпаній повідомили, що скасовують рейси до Піднебесної.

Про життя в самоізоляції "Апостроф" поспілкувався із китайцем АЛЕКСОМ ВОНГОМ, який живе у місті Сіань, столиці провінції Шеньсі (близько 780 км від епіцентру зараження – міста Ухань). Чоловік розповів, що незважаючи на велику відстань, у місті зафіксовано 80 випадків захворювання, транспортне сполучення заблоковане, урядовці щодня перепитують у людей про самопочуття, а покупки доводиться здійснювати виключно онлайн.

- Розкажіть про ситуацію у вашому місті.

- У нас близько 80 чоловік заразилися уханським коронавірусом, але ніхто з них не помер. Близько 90% людей лишаються вдома. Зараз святкові канікули, й уряд закликав нас лишатися вдома. Ми сподівалися, що канікули закінчаться завтра (розмова відбулася 31 січня, - "Апостроф"), але уряд сказав, що їх продовжать на ще два дні. Бо якщо будеш лишатися вдома, то не контактуватимеш з іншими людьми і на тебе не вплине ця хвороба. Я думаю, що це правильно - це порядок. Всі слухають уряд.

- Чи є серед ваших близьких друзів, родичів хтось, у кого виявили коронавірус?

- Ні. Ми не дуже близько до Уханя. Але я можу сказати дещо. Вірус стає дуже небезпечним через тих, хто подорожує. Уряд оголосив про те, що вірус передається від людини до людини, у 20-х числах січня. Але він зрозумів проблему надто пізно. 23 січня закрили на в'їзд і виїзд Ухань. Якби вони закрили місто до 23 січня, все було б гаразд. А тепер ніхто не знає, скільки мільйонів людей пройшло через Ухань за весь цей час. Саме через відсутність такої інформації і виникла криза.

- Якщо хтось має високу температуру, кашель, інші симптоми – чи провокує це паніку серед його друзів та близьких?

- Представники уряду перевіряють кожне помешкання, кожну людину щодня, щоб переконатися, що всі у безпеці. Якщо я помічаю перші симптоми застуди, я телефоную урядовцям. Мене забирають із будинку, відвозять до лікарні і я там я маю розповісти, з ким я близько спілкувався останнім часом. Урядовці перевіряють цих людей, аби переконатися, що з ними все гаразд. В лікарні від коронавірусу лікують безкоштовно. Звісно, звістка про нове зараження серед знайомих викликає паніку. Але немає такого, щоб вся країна занурилася в кризу.

- Я помітив, що під час розмови ви постійно кашляєте. Ви раптом не заразилися?

- Так, кашляю. Але це через те, що я останнім часом палю забагато цигарок. Я живу з батьками і ми не виходили із квартири уже протягом двох тижнів, як і 90% населення.

- А якщо вам треба якась їжа – замовляєте телефоном і через інтернет?

- Так, існує доставка.

- Люди, які там працюють - як вони захищають себе від вірусу?

- Зараз доставку здійснюють до дверей. Вам не треба виходити на вулицю чи з квартири. Кур'єр просто лишає товар і йде – ні ви його не бачите, ні він вас. Ну й всі вони носять маски.

- Говорять про те, що вірус був штучно створений. Що це щось типу біологічної зброї, і він вийшов за межі лабораторії випадково. Чи є такі ж думки в Китаї?

- Я лише читав про це минулого вечора. Історія почалася із відео китайського телеканалу CCTV. Два роки тому вони зробили програму про те, що в лабораторії в Ухані створили коронавірус. Коли я побачив це відео, я був шокований – там говорили дуже чітко: "Ми створили коронавірус із вірусу свинячого грипу". А потім я зв'язався з подругою, яка має науковий ступінь PhD з біології. Вона відправила мені документи, і я зрозумів, що ці віруси дійсно дуже близькі. Але близький не означає "такий самий". З наукової точки зору вони дуже схожі, але абсолютно різні. Тож, я думаю, що люди подивилися це відео, і таким чином виникла теорія про випадковий витік вірусу із лабораторії. Але ще раз повторюся – "дуже схожі" не означає "однакові".

- Є ще така конспірологічна теорія, що насправді не все так страшно і китайський уряд просто роздмухує паніку заради якоїсь своєї мети. Ви вірите в це?

- Я не вірю в це. В Ухані є ринок, який продає тварин, серед них є дикі. І люди їдуть в Ухань за ними. Вірус поширився від кажанів, а ми готуємо суп із цих тварин. І всі знали про це і досліджували саме цей спосіб передачі до того, як уряд оголосив про те, що він передається від людини до людини. Ясно, що одразу виникла паніка. До того – цілий місяць - ми про хворобу не турбувалися! Ну оголосили про новий коронавірус, - той що? Всім було байдуже! А тепер уряд зрозумів, наскільки хвороба небезпечна. І вони заблокували перевезення, міста, дороги і сказали людям: "Не виходити з будинків!"