RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Тонке попередження: чому США та Ізраїль заговорили про війну з Іраном

Завтра війни не буде, але США та Ізраїль пильнують

Завтра війни не буде, але США та Ізраїль пильнують Ізраїльський прем'єр Беньямін Нетаньягу Фото:

Прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що США не дозволять Ірану мати ядерну зброю. Це загроза не тільки для Ізраїлю, але й для всього світу. Перед тим міністр оборони Ізраїлю зазначив, що прагнення Ірану до отримання ядерної зброї вимагає від Тель-Авіва готовності до будь-яких дій. Чи є ці заяви попередженням або ж схваленням можливого удару по Ірану - в етері Апостроф TV пояснив політтехнолог Ярослав Макітра.

Це скоріше наближення до реальних військових дій. Ми знаємо, що останній місяць чи навіть більше тривають атаки безпілотників на іранські об’єкти. Зокрема військові та інші стратегічні. Власне, ті заяви, які зараз звучать з вуст представників США та Ізраїлю, свідчать про те, що в Ізраїлі серйозно готуються до посилення можливих військових дій стосовно Ірану.

Читайте: З новин ми про це не дізнаємося: наскільки можливі удари Моссаду та ЦРУ по Ірану

Заяви насправді дуже серйозні. Дійсно, можна говорити, що ми на порозі можливої військової операції. Але ще рано стверджувати, що точно вона відбудеться на днях чи є певний наказ.

Трохи деякі ЗМІ перекрутили, зманіпулювали, напевно, інформацією, тому що не було там стільки категоричності, як місцями прозвучало в ЗМІ, що операція розпочнеться ледь не завтра. Були слова, що повинна бути готовність до можливих дій. Але побачимо.

Наскільки я знаю, не було прямого підтвердження від Ізраїлю, що ті удари по об’єктах Ірану здійснили саме вони. Вони не заперечили, але й не підтвердили. Власне, те, що ми почули зараз, можна вважати додатковим підтвердженням тієї версії, що це робота ізраїльських сил оборони. Тому, мабуть, це і був ключовий меседж, що будуть посилюватися удари. Але прямо ніхто не заявляв, бо по суті йшлося б тоді про оголошення ледь не війни. Тому ці дії, які здійснювалися - всі припускають, що це Ізраїль, але сам він мовчить.

Що стосується заяви Остіна, то це скоріше попередження Ірану, щоб він не переступив певну межу, і процес не запустився. Тому я не думаю, що можна стверджувати, що дійсно ядерна програма там серйозно розвивається і Іран співпрацює з росією. Це скоріше попередження Ірану, що буде у випадку, якщо. І це "якщо" уже дуже близько.