RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Операція "Стіна": від чого огороджується Україна

Білоруський активіст Сергій Бульба про будівництво стіни на кордоні з Білоруссю

Білоруський активіст Сергій Бульба про будівництво стіни на кордоні з Білоруссю Фото: скріншот з відео

В Україні триває будівництво стіни на кордоні з Білоруссю. Своєю думкою щодо значення стіни в ефірі Апостроф TV поділився білоруський громадський діяч, керівник "Білого Легіону" Сергій Бульба. Він також розповів про внутрішні проблеми та страхи білорусів.

Офіційної реакції з боку Білорусі щодо стіни ще не було. Але, звичайно, вже є незадоволені громадяни, бо стіна ускладнює ввезення контрабандних товарів. До війни багато йшло, як то кажуть, повз касу, тому й білоруси незадоволені, що в перспективі порушується їхня можливість для бізнесу. Але пригадаймо, що й Польща також поставила шестиметровий паркан на кордоні з Білоруссю.

Читайте: Як на Волині зводять стіну на кордоні з Білоруссю: з'явилося відео

Чому так? Бо це обмежить нелегальну міграцію. Ми ж пам'ятаємо, як путін із Лукашенком уже робили спробу дестабілізувати ситуацію в Європі, засилаючи на кордон натовп нелегальних мігрантів. Зараз у Білорусі збільшилася кількість арабів, які намагаються виїхати до Європи. Статистика польських та литовських прикордонників свідчить про те, що щодня кордон намагаються перетнути близько 150-170 нелегальних мігрантів. І тут не все так просто. До того ж, днями в Литві було заарештовано трьох офіцерів прикордонних військ, які причетні до певної змови в розрізі нелегальної міграції.

Тобто Лукашенко та путін ще спробують попсувати нерви Європі напливом сумнівних мігрантів. І ми повинні усвідомлювати, що можуть бути спроби білоруського режиму дестабілізувати ситуацію і на українському кордоні. Ми ще минулого року це припускали, що фактор мігрантів можуть використати і на українському кордоні.

Повертаючись до будівництва стіни – це скоріше медійно-психологічна операція, ніж реальна загроза для тих самих нелегалів чи білорусів. Усі розуміють, що частина кордону між Україною та Білоруссю, яку можна обгородити – на багатьох ділянках річки чи непрохідні болота – це приблизно 700 км. Зараз ви поставили 3 км стіни і зрозуміло - якщо будівництво триватиме такими темпами, то будуватимуть три-чотири роки. Плюс, ця стіна не завадить російським ракетам, та й для військової техніки вона не буде перешкодою.

Щодо загальної ситуації у Білорусі можу сказати таке. Білоруські військові живуть в іншій реальності, де їм бачиться необхідність підготовки до війни з поляками. Це робиться для пропаганди, для путіна. Лукашенко неодноразово казав, що ми прикриємо вашу спину, якщо Захід нападе.

Насправді російських мобілізованих розселяють по казармах на всій території Білорусі. Усі ці дії не схожі на підготовку до нападу на Україну.

Є версія, що путін планує замінити Лукашенка кимось поступливішим, тому і розміщує в Білорусі військових. Але є й другий варіант: у разі білоруської революції російські солдати мають захищати окупаційну владу Лукашенка.

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними