RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війну з німцями виграв Путін: основи нової релігії Кремля

"Георгіївська стрічка" – матеріальна скріпа і символ державного культу 9 травня

"Георгіївська стрічка" – матеріальна скріпа і символ державного культу 9 травня 9 мая в России превратили в религиозный ритуал, а георгиевская ленточка стала матерчатой скрепой, олицетворяющей "непобедимость РФ" и Путина Фото: EPA/UPG

У Росії свято 9 травня перетворилося на релігію. І як у багатьох релігій, у нього є свій матеріальний символ. Для більшості росіян цей символ - "георгіївська стрічка", яка стала ще й "матеріальною основою", що міцно зв'язує їх з керівництвом країни, уособлюючи "непереможність" глави Кремля Володимира Путіна. Заради нього вся ця релігія і була вигадана, вважає російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

Щодо Москви, то це (повсюдне використання "георгіївських стрічок", - "Апостроф") триває не перший рік. При цьому в 2016 році, за моїми спостереженнями, стрічок все ж менше, ніж було в минулому. Якщо дивитися по машинах, то з цими стрічками їздять приблизно 20% автомобілів. Так що мені здається, що ажіотаж цього року дещо менший.

Це пояснюється елементарно. Тому що "георгіївські стрічки" — абсолютно регульована річ. Звідки вони беруться? Стрічки безкоштовно роздають у магазинах. Зазвичай це відбувається на початку травня. Але ж не самі люди їх виготовляють і зберігають роками у себе? Будуть роздавати — будуть стрічки, не будуть роздавати — їх не буде.

"Георгіївські стрічки" — "матерчаті скріпи". Ви знаєте, що війна (з нацистською Німеччиною, - "Апостроф") для Росії давно перетворилася на асоціальну світську релігію. Власне, не стільки сама війна, скільки 9 травня. На війні, як відомо, по-всякому бувало. І поразки були, і важкі поразки, і жертви... Але це якось не дуже афішується. При цьому 9 травня перетворили на свято, релігійний ритуал.

Я б не сказав, що населення Росії шалено серйозно до всього цього ставиться, але як до ритуалу - так. "Георгіївська стрічка" — та сама знаменита "матеріальна скріпа", яка з'єднує людей з державою, з начальством. Асоціативний ряд досить дивний, але в людей загальне враження таке, що війну з німцями загалом виграв Путін. Виграв він у тому плані, що виграла держава. 9 травня — символ "непереможності нашої держави". Ну а хто в нас нині символ держави? Путін. Ось вам простий асоціативний зв'язок, заради якої всю цю релігію і вигадали.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію