RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Підсадна качка: Навальний йде на вибори за вказівкою Кремля

Своїм висуненням політик може дискредитувати опозицію

Своїм висуненням політик може дискредитувати опозицію Беручи участь в президентських виборах без програми Олексій Навальний дискредитує опозицію та допомагає Кремлю Фото: EPA/UPG

Російський опозиційний політик Олексій Навальний 13 грудня оголосив про свій намір взяти участь в президентських виборах 2018 року. Деякі російські політологи пояснили його завчасну заяву тим, що політик хоче підвищити свій статус і тим самим не дати владі ухвалити не на його користь рішення у рамках справи по "Кіровлісу". І дійсно, 14 грудня Московський міський суд скасував стягнення з Навального 16 млн рублів за позовом "Кіровлісу". Однак російський політик Костянтин Боровий запевняє: всім відомо, що Навальний грає роль підсадної качки і співпрацює з Кремлем. Його висунення, вважає Боровий, завдасть шкоди "справжнім" опозиціонерам.

Оскільки Навальний тісно пов'язаний з владою, рішення про його висунення, швидше, ухвалено Кремлем — почати президентську кампанію і привернути увагу до цієї кампанії висунення кандидатів. Шансів у Навального немає ніяких, навіть на чесних виборах, тому що він представляє націоналістів. Під час виборів мера Москви в 2013 році вже був вичерпаний весь ресурс націоналістів і недоумків з демократичного табору, які вважають, що за Навального можна голосувати. Але цього дуже мало, 600 тисяч, які за нього голосували, — це ніщо.

Участь у президентських виборах — це ще і спосіб агітувати за якусь концепцію. Концепція Навального — політика сьогоднішньої влади. Ніякої особливо великої різниці між ним і Путіним немає. Програма Навального — чистий популізм, ті ж гасла будуть у всіх. І те, що робить Навальний, — це не боротьба з корупцією, а оприлюднення "зливів" однієї проти іншої.

Ознак його співпраці з Кремлем багато. Усі процеси проти нього чомусь завжди закінчуються нічим. Під час виборів мера Москви для висунення кандидатури були потрібні підписи депутатів від "Єдиної Росії" — і все, що йому необхідно було, Навальний отримав. Тільки розумово відстала людина буде сумніватися, що Навальний взаємодіє з Кремлем і виконує його завдання.

І зараз Навальний виконує роль підсадної качки. Адже є ще один важливий момент: фактом своєї участі та відсутністю програми Навальний дискредитує опозицію. Коли опозиція повинна була разом займатися бойкотом виборів, виробити якусь єдину програму, можливо, навіть висунути єдиного кандидата, Навальний говорить, що не готовий знімати свою кандидатуру заради, як він сказав, Жириновського, Зюганова і Явлінського.

Висувати свою кандидатуру можна і потрібно, і я думаю, що буде ще кілька кандидатів від опозиції. Безумовно, Явлінський. Можливо, Касьянов. Але ця абсолютно провокаційна функція Навального завдає їм істотної шкоди.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію