RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Протести в Росії: Кремль обрав два шляхи боротьби з ворогами

Провінція не дуже турбує Кремль в сенсі протестної активності

Провінція не дуже турбує Кремль в сенсі протестної активності Фото: EPA/UPG

Станом на 15.00 під час масових мітингів, які проходять в Росії, було затримано близько 300 осіб, у тому числі організатора протестів Олексія Навального. Які методи для зриву протестів і боротьби зі своїми ворогами використовує Кремль і чому в регіонах кількість затриманих під час протестів значно менша, ніж у Москві та Санкт-Петербурзі, "Апострофу" розповів російський політолог Станіслав Бєлковський.

Ще близько місяця тому, коли обговорювалося питання про те, як протидіяти акціям 12 червня, я говорив публічно, що буде дві стратегії. Перша полягає в маніпуляціях та махінаціях з місцем проведення заходу, що ми і спостерігали (протести було перенесено з проспекту Сахарова на Тверську вулицю в Москві, - "Апостроф"). Друга стратегія – превентивне затримання опозиційних активістів, що ми зараз спостерігаємо. Що символізує типовий та передбачуваний сценарій роботи російських правоохоронних органів.

Що стосується затримань в Москві, Петербурзі та провінції. Провінція не дуже турбує Кремль в сенсі протестної активності. Кремль вважає, що політична ситуація там так чи інакше під контролем. Тому навіть численні акції і виступи не загрожують стабільності.

Інша справа – Москва і Петербург, де зосереджена основна маса активних незадоволених городян. Так званих освічених городян, які становили кістяк протестів на Болотній площі та проспекті Сахарова наприкінці 2011 та на початку 2012 років. Тому столиці в цьому сенсі приділяється особлива увага. Тим більше, що в столиці знаходяться знакові фігури протестів, а за межами столиці їх значно менше.

Затримання Олексія Навального пов'язане з тим, щоб не допустити його превентивно на мітинг. Хоча мітинг вже йде, але це позбавляє його картинки з Навальним. З точки зору Кремля, у Навального немає можливості для агітації і підвищення власної політичної капіталізації. Хоча це не зовсім так.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови