RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Противників Путіна достатньо, щоб поставити на вуха всю Росію - Ілля Пономарьов

Кремль не допустить на вибори конкурента старцям, які рятують Путіна

Кремль не допустить на вибори конкурента старцям, які рятують Путіна Ілля Пономарьов Фото: Андрія Ксенчука

sib.fm

Кількість затриманих учасників антикорупційних протестів, що відбулися 12 червня в Росії, значно перевищила 1000 осіб. Екс-депутат Держдуми РФ ІЛЛЯ ПОНОМАРЬОВ розповів в бліц-інтерв'ю "Апострофу" про те, чому реакція Кремля цього разу буде більш жорсткою, а кількість тих, хто буде ув’язнений, збільшиться, попри те, що у нинішніх протестах брало участь менше людей, ніж 26 березня.

- Протести в Росії мають системний характер? Чи варто очікувати змін?

- Протестний потенціал в Росії нікуди не подівся, він є, він значний. З плином часу він не зменшується, а зростає, попри всі ці захмарні рейтинги. Але, навіть якщо погодитись із 85% рейтингу [президента РФ Володимира] Путіна, то решта 15% - це достатньо для того, щоб всю країну поставити на вуха. Рівень пасіонарності цих 15%, безумовно, зростає, і це видно. І видно, що до руху долучається молодь, підлітки, які не налякані Болотною. Цей процес буде тривати й надалі.

Його зараз активно використовує Олексій Навальний для власного політичного позиціонування. Він намагається, з одного боку, використовувати суперечки у верхівці влади, щоб роликами про [прем'єр-міністра РФ] Дмитра Медведєва провокувати конфлікти, а завдяки їм спробувати домогтися для себе дозволу взяти участь у виборчій кампанії. Що, в принципі, безумовно, мало б оздоровлюючий ефект для російської політичної системи. Наявність чого-небудь свіжого – це добре. Саме з цієї причини Кремль категорично проти: всі ці старці, які ніби змагаються, а насправді виконують роль фону для чергової перемоги Путіна [можуть виявитися неефективними].

- Ось і сьогодні Навального знову затримали.

- Затримуючи Навального перед початком кожної акції, влада робить йому послугу. У влади існує важке протиріччя – Навальний умовно засуджений і з цієї причини не може брати участі у виборах. Тому тримати цей вирок для влади принципово важливо.

З іншого боку, вони не хочуть його ув’язнювати. Якби Навального затримали під час акції, то це було б очевидне грубе порушення, і умовний термін мав бути перетворений на реальний. Коли його затримують перед початком акції з профілактичною метою, то пред'явити йому в цій ситуації нічого. Навального зазвичай звинувачують у непокорі поліції, закривають на кілька діб, підтримуючи образ непримиренного бійця серед його прихильників, але не дають йому можливості зробити щось серйозне.

- Як влада буде реагувати, йти на поступки? Зараз ми бачимо, що вони абстрагувалися: Путін вручає паспорти школярам, Медведєв – постить щось у Twitter. Чи буде реакція?

- Я думаю, що вони звичайно знають масштаб того, що відбувається, і розуміють, що насправді є і чого немає. Акція, яка сьогодні пройшла у Москві, продемонструвала спад чисельності. Думаю, тому Навальний і пішов на неузгоджену акцію, замість того, щоб провести її на узгодженому майданчику - на проспекті Сахарова. Рівно для того, щоб замаскувати факт низької явки. Це пов'язано з тим, що він дав кілька невдалих інтерв'ю. Так само було кілька дискусій з досить вагомими, авторитетними людьми, які критикували Навального. Це зменшило кількість тих, хто прийшов.

Але в інших регіонах Росії, навпаки – було зростання явки. Сибір, Урал, Пітер – там акції були більш масовими.

- Що спричинило таку активність в регіонах?

- У регіонах немає більше ніякого політичного руху. Це застійна енергія, яка хоче кудись вийти. Якщо в Москві люди дуже чітко виходили під прапором Олексія Навального, то в регіонах - не зовсім так. Там скоріше був привід для протесту проти корупції, несправедливості, місцевої влади і федерального уряду, але набагато меншою мірою за Олексія Навального.

- Після березневих протестів деякі учасники отримали реальні терміни. Чи не побоїться влада когось покарати за ці протести?

- Думаю, що зараз реакція буде більш жорстка, ніж та, що була 26 березня. Зараз буде більше людей з реальними кримінальними справами. Для влади піддаватися на такі провокації категорично невигідно і небезпечно. Якщо ігнорування погоджувальних процедур перейде в таку практику, то мерія Москви і Кремль будуть втрачати свою владу. Думаю, що тут буде все жорстко, буде відіграна ще раз та ж карта – Навальний на волі, а його послідовники будуть сидіти. Різними пропагандистськими засобами це буде розкручуватися, щоб показати, що Льоша - таємний агент ФСБ, поп Гапон, а люди, які будуть виходити, будуть сидіти.

- Влада має намір дискредитувати не саму ідею мітингів, а лідера протестів Олексія Навального?

- Це напівправда. Оскільки Навальному абсолютно плювати на своїх прихильників – він їх експлуатує у власних політичних інтересах. Це чиста правда. З іншого боку, якщо б він був доброю і милою людиною та багато займався правозахисною діяльністю, то, може, врятував би на двох-трьох осіб більше. Але в цілому картина залишалася б такою ж – влада мала б можливість посадити, кого хоче, а потім звинувачувала б Навального в непорядності стосовно них.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію