RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін боїться: в Росії готують нові заборони в інтернеті

Вимкнути інтернет навіть в сучасній путінській Росії неможливо

Вимкнути інтернет навіть в сучасній путінській Росії неможливо Фото: EPA/UPG

У Росії хочуть заблокувати Telegram. За кілька днів месенджер став головною темою новин та його навіть встигли пов'язати з терактом в метро Санкт-Петербурга. Якими можуть бути нові обмеження, і чи вийдуть росіяни після них на вулиці, "Апострофу" розповів російський фінансист і блогер Слава Рабинович.

Всі старшокласники, всі студенти, які виходили на мітинги і будуть продовжувати виходити на мітинги в країні абсолютної безнадії, вважають, що Facebook для них - дуже давній винахід. Вони об'єднуються в свої, багатьом незрозумілі, самоорганізовані спільноти, і все це відбувається шляхом інших, різних комунікацій, включаючи секретні, зашифровані канали зв'язку. Багатьом відомо вже, що Telegram - не тільки месенджер, він шифрує повідомлення таким чином, що їх неможливо розшифрувати навіть власникові-оператору самого месенджера. Тому що шифрування відбувається ще й на кінцевих мобільних пристроях. Крім цієї функції, у Telegram є функція так званих каналів, де можуть бути об'єднані групи людей.

Я розумію, що організоване злочинне угруповання Путіна боїться багатьох речей, в тому числі вони бояться Олексія Навального і тих людей, яких він вивів, також - тих людей, які самі по собі починають організовуватися. Вони бояться інтернету як такого. Інтернет незрозумілий цим динозаврам з Вищої школи КДБ СРСР середини 70-х років. Їх у школі КДБ не вчили, що робити з інтернетом.

Тому вони підняли хвилю для підготовки громадської думки, як вони думають, до ще однієї спецоперації. Вони готують "громадську думку", так як вони її розуміють, до того, щоб Telegram в Росії закрити. Для цього вони придумують повну пургу і туфту - звинувачують Telegram в тому, що він нічого не робить в області боротьби з тероризмом, даючи терористам користуватися Telegram, але це абсолютна брехня. [Розробник Telegram] Павло Дуров зробив з цього приводу заяву, де абсолютно чітко, зрозуміло назвав публічні джерела, де можна упевнитися в їх антитерористичній діяльності.

Зараз кожен день лише наростає напруга у дуелі між Роскомнаглядом та Дуровим. Потрібно згадати, що Роскомнагляд і все балакаючі голови, які там працюють, навіть не уявляють, з ким вони розмовляють. Люди, які взагалі в своєму житті не зробили нічого, крім того, ніж стелитися перед Путіним, більше нічого в житті не вміли, не вміють, не навчилися і ніколи не навчаться. Вони розмовляють з людиною, яка є одним з найвідоміших у світі підприємців у тій галузі, де працюють такі люди як Марк Цукерберг, покійний Стів Джобс, Білл Гейтс та інші. Він створив "ВКонтакте" і став, власне кажучи, російським Цукербергом. Після того, як в нього путінський режим за допомогою того ж Алішера Усманова відібрав "ВКонтакте" і підпорядкував його ФСБ, Дуров винайшов Telegram. Це так званий серійний підприємець, і якщо говорити про це більш широко, то Дуров є початковим еквівалентом Ілона Маска. А вони з ним розмовляють таким чином і навіть не розуміють, хто він такий.

Останній етап обміну люб'язностями, якщо це можна так назвати, ще не закінчився. Пролунала чергова гучна заява про те, що терористи, які нібито підірвали пітерське метро, користувалися "зв'язком зі своїми іноземними кураторами за допомогою Telegram". У мене на це є кілька зауважень. По-перше, будь-які терористи користуються будь-яким месенджером такого ж типу, де шифрування відбувається на обох кінцях - Whatsapp, Viber і месенджер у Facebook. І тут я з Дуровим згоден і на цій підставі кажу, що будь-яка терористична група може скористатися будь-яким месенджером. В тому числі, й ті можливі терористи, які підірвали метро Санкт-Петербурга. Саме можливі, тому що репутація російських так званих правоохоронних органів така, що громадськість РФ нічого не знає про те, що сталося в метро Санкт-Петербурга під час цього теракту. Чи був це реальний теракт, чи це щось схоже на вибухи будинків у 1999 році, чи були причетні російські так звані "спецслужби". Ми нічого не знаємо. Таким чином, виникає питання: "Хлопці, у вас не надто багато нахабства, щоб пороти таку туфту з приводу того, що ці нібито терористи використовували Telegram? А ви розкрили злочин?" Нам нічого не відомо про реальних організаторів, замовників та виконавців цього злочину. Цілком можливо, що це робота самих путінських так званих спецслужб. Тоді виникає питання, чим користувалися ці спецслужби. Не Telegram також? Нічому вірити не можна. Їх репутація така, що кожне слово є брехнею.

Вони розуміють, що не можна заборонити все одразу і в один день, якщо заборонити інтернет - народ на вулиці вийде. Вони роблять це повзучим чином. Наприкінці минулого року вони заборонили професійну соціальну мережу Linkedin. Це був пробний крок у бік того, чи захочуть вони забороняти Facebook, Twitter або ще щось. Вони повинні були подивитися, почати з малого - вирубаємо Linkedin, подивимося на рівень невдоволення, який підніметься після цього, виміряємо цей рівень. Вони так подивилися, що ніхто не обурювався, ніхто не вийшов на вулицю, значить, можна буде вирубати ще щось. За цією схемою вони поступово вирубують різні сервіси. Зараз, мабуть, настала черга Telegram. Потім настане черга чогось ще. Це повзуча тактика. Вони таким чином займаються інтернетом, Linkedin, Telegram і, можливо, іншими месенджерами та іншими соціальними мережами. Все це закінчиться черговою фазою їх повзучого перевороту - операцією з інавгурації Путіна в 2018 році.

Ми маємо справу зі злочинцями та бандитами. Якщо згадати різні часи в історії, коли не було інтернету, то такі режими скочувалися у репресії, які ставали все більш жорсткими. Це відбувається зараз. Вони думають, що методи школи КДБ СРСР зразка 1977 року дадуть їм можливість утримати владу. Але час вже змінився: вже не 1935 і не 1977 роки. У кожного в руці є мобільний пристрій, підключений до інтернету, і боротися з цим нереально, ніколи вони цього не зможуть зробити. Якщо вони вирубають весь інтернет, то пошкодують про це набагато раніше, ніж якби у них почалися серйозні проблеми за наявності інтернету. Прапор їм в руки. Думаю, що з 146 мільйонів населення Росії знайдеться критична маса, щоб влаштувати цим бандитам дуже веселе життя, якщо інтернет буде вимкнений взагалі. Вимкнути інтернет навіть у сучасній путінській Росії неможливо - вся економіка країни опиниться в повному хаосі.

Путін ніколи не розумів і не розуміє, як користуватися інтернетом. Все, що вони не розуміють, вони вважають небезпечним для їхнього режиму. Якщо нове покоління саме організовується через Telegram, значить, треба заборонити цей Telegram.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію